Uroš Slokar je bil v reprezentanci tudi na svetovnem prvenstvu leta 2006. Foto: Reuters
Uroš Slokar je bil v reprezentanci tudi na svetovnem prvenstvu leta 2006. Foto: Reuters
Uroš Slokar in Aleksander Kaun
Uroš Slokar se je po neuspeli epizodi pri Olimpiji preselil k Montepaschi Sieni. Foto: Reuters
Uroš Slokar
Uroš Slokar se je preizkusil tudi v Ligi NBA, a pri Toronto Raptorsih ni veliko igral. Foto: Reuters

Za Slokarjem je burna sezona. Začel je pri Unionu Olimpiji, a jo je zaradi neurejenih razmer zapustil. Dobil je mamljivo ponudbo iz Siene. Pridružil se je italijanskim prvakom, kjer pa se ni naigral. Za prihajajočo sezono klubskega vprašanja še ni rešil.

Od evropskega prvenstva leta 2005, ki ga je gostil Beograd, je Slokar nepogrešljiv član izbrane vrste. Letos bo še posebej pomemben, saj pod obročema manjka dvoje močnih orožij, a so ju po Slokarjevih besedah centri, ki so na voljo Memiju Bečiroviču, sposobni dostojno nadomestiti.


Za vami je ne najbolj uspešna sezona. Tudi po prestopu niste veliko igrali. Boste do Carigrada ujeli pravo formo?
Mislim, da jo bom. Ob prestopu sem se zavedal vseh pozitivnih in negativnih stvari. V tistem trenutku je bila to pametna poteza. Jaz bom, tako kot vsako leto, stoodstotno opravil pripravljalni del in sem prepričan, da se bo na koncu vse dobro izšlo.
V zadnjih sezonah ste imeli kar nekaj težav s poškodbami. Kako je zdaj z vašim zdravjem?
V redu. Ne oziram se preveč nazaj. Zdaj sem zdrav in gledam v prihodnost. Tudi poškodba roke je povsem sanirana. Nimam nobenih pomislekov več. Grem lahko le pozitivno naprej.
Kako za naprej? Že veste, kje boste v prihodnji sezoni igrali?
Ne še. Odvisno je od enega zelo velikega dejavnika. Odvisno je, kako bo potekala rehabilitacija hrbta Kšištofa Larinoviča. Če bo potreben poseg, bom ostal v Sieni. V nasprotnem primeru pa ne, saj imajo to možnost. V pogodbi imam klavzulo, da lahko odstopijo od nje. Seveda vsak želi čim prej vedeti, kje bo igral. Tako tudi moj agent gleda po tržnici in išče druge rešitve.
V reprezentanci ni Matjaža Smodiša in Erazma Lorbka. Boste lahko zapolnili to vrzel?
Pred dvema letoma sem jo že, tudi pred tremi leti nam je uspelo. Imamo nekaj odličnih branilcev. Reprezentanca je videti nekoliko drugače. Ne vidim razlogov, zakaj nam ne bi.
Se svetovno prvenstvo močno razlikuje od evropskega?
Gre za povsem drugo stvar. Evropska košarka, ker večino igralcev igra v Evropi, vemo, kako se igra. Na svetovnem prvenstvu pa pridejo nekoliko bolj eksotične ekipe, ki igrajo drugačno košarko. Zaradi tega se je treba tudi bolje pripraviti. Potem se tudi vidi, če ti ena reprezentanca leži, je dosti lažje igrati kot proti izbrani vrsti, ki igra, ne bom rekel čudno, ampak drugačno igro, in ti ne leži. Zato je toliko zanimiveje.
Ekipa se je na evropskem prvenstvu zelo dobro razumela. Pričakujete, da bo tudi tokrat tako, glede na to, da je nekaj novih imen med vami?
Nedvomno. Videlo se je, da če se fantje razumemo, da nihče ne odstopa od začrtanega cilja, vse se ujame in tudi rezultati pridejo. Zato dvomim, da bo kdo poskušal odstopati.