Brazilija je do zadnjih sekund tekme z ZDA imela možnosti, da premagajo prvo košarkarsko velesilo sveta. Foto: Reuters
Brazilija je do zadnjih sekund tekme z ZDA imela možnosti, da premagajo prvo košarkarsko velesilo sveta. Foto: Reuters
Goran Dragič in Jaka Lakovič
Slovenska moč se skriva v raznovrstni branilski vrsti, kjer se je selektor Bečirovič odločil za več rotacije in s tem ohranjanje višjega ritma. Foto: Reuters
Slovenski navijači
Doslej so bili Slovenci najštevilčnejši tuji navijači na 16. SP-ju, kar naj bi se ponovilo ob izločilnih bojih. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Anderson Varejao
Anderson Varejao zaradi poškodbe gležnja, ki jo je staknil med pripravljalnimi tekmami, še ni zaigral na letošnjem svetovnem prvenstvu, na katerem sodi Brazilija v širši krog kandidatov za odličja. Foto: EPA

Zmagovalec obračuna si bo bolj ali manj že zagotovil drugo mesto v predtekmovalni skupini B. Če četi Memija Bečiroviča uspe dobiti brazilski skalp, bi s tem tudi olajšali življenje športnim navijačem v domovini, saj bi osmino finala tako igrali v nedeljo zvečer, in ne v torek zvečer, ko bo na sporedu še nogometna tekma med Srbijo in Slovenijo.

Z drugim mestom do lažjega tekmeca
Slovenska izbrana vrsta je prvi prosti dan na svetovnem prvenstvu izkoristila za povrnitev moči po treh napornih srečanjih s Tunizijo, ZDA in Hrvaško. Dve zmagi slovenskim košarkarjem odpirata vrata osmine finala, morebitni uspeh proti južnoameriškim prvakom pa bi Slovenijo pripeljal celo do druge štartne pozicije, ki v tekmah na izpadanje prinaša vsaj na papirju nekoliko lažjega tekmeca.

Bo Varejao prvič zaigral?
V slovenskem taboru se zavedajo, da bo obračun z Brazilijo, ki je v tretjem krogu tesno izgubila s prvimi favoriti prvenstva ZDA, vse prej kot lahek. Brazilija ima tri igralce iz lige NBA - Leandra Barboso, soigralca Gorana Dragića pri Phoenix Sunsih, Tiaga Splitterja (San Antonio Spurs) in Andersona Varejaa iz Clevelanda, ki pa na tem prvenstvu zaradi poškodbe gležnja še ni zaigral.

Centrska linija glavni brazilski adut
"Ogledali smo si tekmo Brazilije proti Tuniziji, niso bili tako suvereni, prav gotovo jih je mogoče premagati. Južnoameričani so zelo močni v centrski liniji. Splitter je izjemen, Varejao mogoče ni pravi napadalec, je pa zelo dober v obrambi, Barbosa pa igra zelo hitro košarko, težko ga je ustaviti. Če bomo zoožili raketo, bomo naredili velik posel, saj je znan kot igralec, ki nerad podaja. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi preostalih igralcev, saj so praktično vsi nevarni," ocenjuje Brazilijo Goran Dragič.

V Turčiji "samo" še tisoč navijačev
Nabor igralcev - Brazilci večino tekme odigrajo s sedmimi igralci v rotaciji, Slovenija pa vsaj z devetimi - je lahko eden od elementov, ki prevesi tehtnico na stran Slovenije. V nasprotju s prejšnjimi tremi tekmami Slovenija proti Braziliji ne bo imela tolikšne podpore s tribun.

Glavnina navijačev - v Carigradu se jih je zbralo več kot 4000 - je namreč že v domovini, po neuradnih podatkih jih je v Turčiji ostalo le še kakšnih tisoč. "Seveda bi bilo lepo, da bi navijači ostali z nami vse do konca. Vendar se zavedamo, da imajo obveznosti v Sloveniji, zato pa jih hkrati pozivamo, naj se vrnejo v Carigrad, ko bomo igrali odločilne tekme za najvišja mesta," sporoča Boštjan Nachbar.

Skupina B:
HRVAŠKA - TUNIZIJA ob 15.30
ZDA - IRAN 18.00
SLOVENIJA - BRAZILIJA 20.30

Skupina A:
SRBIJA - AVSTRALIJA ob 15.30
NEMČIJA - ANGOLA 18.00
ARGENTINA - JORDANIJA 20.30

Skupina C:
KITAJSKA - RUSIJA ob 15.00
SLONOKOŠČENA OBALA - GRČIJA 17.30
TURČIJA - PORTORIKO 20.00

Skupina D:
KANADA - NOVA ZELANDIJA ob 15.00
LIBANON - ŠPANIJA 17.30
LITVA - FRANCIJA 20.00