Memi Bečirovič bo na Kitajskem lahko več priložnosti dal mlajšim košarkarjem. Foto: KZS/Anže Blažič
Memi Bečirovič bo na Kitajskem lahko več priložnosti dal mlajšim košarkarjem. Foto: KZS/Anže Blažič
Zoran in Goran Dragič
Prvič sta za Slovenijo na parketu moči združila brata Goran in Zoran Dragič. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Primož Brezec, Ersan Ilyasova, Omer Asik
Primož Brezec se je dobro ujel z Goranom Dragičem. Foto: EPA

Po uvodni pobudi varovancev Veselina Matića so že v prvi četrtini Slovenci prevzeli pobudo in ves čas imeli vajeti igre v svojih rokah ter hitro višali razliko. Navdušili so s hitro igro v napadu in borbeno v obrambi. Odlično je odigral Goran Dragič, ki se je izbrani vrsti pridružil šele na Kitajskem.
"Gogi" se je odlično ujel z mlajšim bratom Zoranom, ki je z nekaj potezami spomnil na starejšega brata, in s Primožem Brezcem, ki mu je nekajkrat odlično podal. Z vsestranskimi predstavami sta se izkazala tudi Sani Bečirovič in Samo Udrih. Slovenija je igrala brez izkušenih Jake Lakoviča, Gorana Jagodnika in Boštjana Nachbarja, ki so ostali v domovini. Pri azijskih prvakih je manjkal najboljši košarkar Hamed Hadadi.
Začetne minute v znamenju Irana
Slovenci so slabo začeli. V začetku so izgubili številne žoge. Prvi koš je v tretji minuti dosegel Bečirovič, ki je začel tekmo na mestu organizatorja igre. Iran je po treh minutah vodil z 10:2, v naslednji minuti pa prvič povedel za več kot deset točk. V samo minuti je varovancem Memija Bečiroviča z dvema ukradenima žogama uspelo priti na štiri točke zaostanka (10:14). Po trojki Udriha in košu Gašperja Vidmarja so v 7. minuti Slovenci izenačili. Vidmar je nato prvič Slovenijo popeljal v vodstvo (19:17). Priložnost je že v prvi četrtini dobil Goran Dragič, na parket pa je stopil tudi njegov mlajši brat Zoran.
Po uspešnem nadaljevanju Slovenije, igro je vodil Goran Dragič, se je Iranu uspelo znova približati. Za 30:28 je žogo celo izgubil organizator igre Phoenix Sunsov, v naslednjem napadu pa je Iran s trojko povedel Mahdi Kamrani (31:30). Sledili sta dve domiselni podaji "Gogija" pod obroč Brezcu in Slovenija je ponovno povedla. Po Dragičevih dveh zaporednih trojkah je Slovenija v 17. minuti vodila za 10 (45:35). Polčas je slovenska vrsta končala s tremi trojkami, zadnjo je prav ob izteku druge četrtine dosegel Udrih po atraktivni podaji Bečiroviča in na odmor odšla z visoko prednostjo (58:38).
V drugem polčasu Slovenci niso popustili
Tudi po prihodu iz garderobe Slovenci niso popuščali. S hitro igro, ki sta jo narekovala brata Dragič, so držali visoko razliko. Ob izteku prvih 30 minut je ponovno lepo odigrala naveza Goran Dragič - Brezec. Nad slovenskim centrom, ki je zadel, je bila storjena še nešportna osebna napak. Ob koncu tretje četrtine je še izza črte zadel Bečirovič.
V 35. minuti se je izkazal še Zoran Dragič, ki je v slogu svojega brata najprej sklenil protinapad, potem pa še za hrbtom podal Bečiroviču, ki je zadel, nad njim pa je bila storjena še osebna napaka. V naslednjem napadu je Vidmar silovto zabil za prvo vodstvo Slovenije za več kot 30 točk (96:65). Prav ob koncu je trojko zadel Sandi Čebular, ki je priložnost dobil v zadnjih minutah dvoboja.

POKAL BORISLAVA STANKOVIĆA, Liudžu
SLOVENIJA - IRAN
107:74 (24:18, 34:20, 27:19, 22:15)
Bečirovič 23, Udrih 19, G. Dragič 15, Brezec 13, Vidmar 12, Slokar 8, Zupan 6, Klobučar in Z. Dragič po 4, Čebular 3; Kamrani 22, Kardoust 11.

Četrtek ob 10.00:
SLOVENIJA - AVSTRALIJA

Petek ob 13.30:
KITAJSKA - SLOVENIJA

Tekma za 1. ali za 3. mesto bo v nedeljo, 1. avgusta.