Na pripravljalnih tekmah niso blesteli, a zdaj gre za povsem novo poglavje. Upajmo, da bo takih trenutkov veselja čim več. Foto: Reuters
Na pripravljalnih tekmah niso blesteli, a zdaj gre za povsem novo poglavje. Upajmo, da bo takih trenutkov veselja čim več. Foto: Reuters
Boštjan Nachbar
Slovenija drugič sodeluje na svetovnih prvenstvih. Pred štirimi leti na Japonskem je izpadla v osmini finala, tokrat pa je cilj uvrstitev med najboljših osem reprezentanc na svetu. Foto: KZS
Gašper Vidmar
Mladi center Gašper Vidmar bo doživel krst na največjih tekmovanjih. Odgovorno nalogo pod obema obročema bo opravljal s Primožem Brezcem, Hasanom Rizvičem, Urošom Slokarjem in Miho Zupanom. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

Od prvega dne priprav slovenske reprezentance (13. julija) smo na MMC-ju stopnjevali vročico pred 16-dnevnim spektaklom na jugu Evrope. Resnici na ljubo je bilo več slabih novic kot dobrih. Javnost je razburil odhod Bena Udriha iz reprezentance, še bolj neprepričljive igre na pripravljalnih tekmah. Košarka je bil nedvomno poletni hit številka 1, kar se je odražalo tudi na MMC-jevi statistiki branosti in velikim številom komentarjev. K temu je veliko pripomoglo odprtje dvorane v Stožicah, ki bo glavni adut v slovenski kandidaturi za evropsko prvenstvo 2013.

Pet tekem v šestih dneh
Mesec in pol dolgega "ogrevanja" je konec, zdaj gre zares. Sledi napornih šest dni, ko bodo Slovenci odigrali kar pet tekem. Po vrsti bodo sledile Tunizija (sobota), ZDA (nedelja), Hrvaška (ponedeljek), Brazilija (sreda) in Iran (četrtek). Izjemno pomembno bo čim boljše izhodišče za osmino finala. Slovenija se križa s skupino A, v kateri so Argentina, Srbija, Avstralija in Nemčija. Za nameček bi s četrtim mestom v skupini imeli le dan premora, saj bi v tem primeru izločilni dvoboj igrali že v soboto.

Iz Turčije za vas Slavko Jerič
Dogajanje bomo seveda podrobno spremljali tudi na MMC-ju. Iz Carigrada bo poročal naš novinar Slavko Jerič, ki bo skrbel za sveže novice iz slovenskega tabora, intervjuje in bloge, posebej pa bo pozoren tudi na navijaški utrip, saj bo v Turčiji več kot 3.000 Slovencev. Okrepljen redakcijski del bo skrbel za ažurne informacije iz ostalih taborov, pogovore s strokovnjaki, statistiko in analize. Vabimo vas tudi k sodelovanju v aplikaciji Nostradamus, kjer lahko napovedujete izide in si priigrate dres in žogo s podpisi reprezentantov.

Na TV SLO 27 tekem
V največjem obsegu do zdaj bomo svetovno prvenstvo spremljali tudi na Televiziji Slovenija. Predvidenih je 27 prenosov in posnetkov. Ob tekmah slovenske reprezentance bomo pripravili 30 minutni studijski del, ki ga bosta vodila Mile Jovanović in Sanja Modrić. Tekme bo od začetka komentiral Miha Žibrat, pozneje pa se mu bo v Turčiji pridružil še Mile Jovanović. Za prispevke s prizorišča bo skrbel Miha Mišič.

Slovenija na stavnicah na 9. mestu
Še na kratko o kandidatih za odličja. Stavnice vlogo favorita namenjajo Američanom (količnik 1,65). Sledijo Španci (3,75), Grki (9), Srbi (17), Argentinci (21), Turki (23) in Brazilci (26). Slovenija je na 9. mestu skupaj s Francijo in Rusijo (51). Slovenske želje je povzela stevardesa Adrijinega letala Danica, ki je ob pristanku reprezentance na carigrajskem letališču po zvočniku povedala: "Mi bomo navijali, vi pa igrajte tako, kot znate in se vidimo septembra na Prešercu."