Turški junak - Kerem Tunceri. Foto: Reuters
Turški junak - Kerem Tunceri. Foto: Reuters
Kerem Tunceri
Tako je Kerem Tunceri 'položil' za končnih 83:82. Foto: Reuters
Bogdan Tanjević
Najzaslužnejši za izjemne turške igre je velemojster Boša Tanjević. Foto: Reuters
Dušan Ivković
Duda Ivković je odlično pripravil mlado srbsko zasedbo, a je na koncu malo zmanjkalo za finale. Foto: Reuters
Miloš Teodosić
Motor srbske igre - Miloš Teodosić. Foto: Reuters
Semih Erden
Semih Erden je dosegel enega izmed odločilnih košev. Foto: Reuters
Kevin Durant
NBA-zvezdnik Kevin Durant je zadeval z vseh položajev in dosegel 38 točk, kar je rekord letošnjega prvenstva.
Američani gladko v finale

Srbski košarkarji so imeli ves čas pobudo, Turki so jih lovili in po trojki novega nacionalnega junaka tri minute in pol pred koncem po dolgem času povedli (75:76). V zadnjem napadu, ko je bila žoga sicer namenjena Hedu Türkogluju, pa je Tunceri dosegel zmagoviti koš, ki je popeljal Turčijo v finale, kjer jih čakajo ZDA. Za naslov se bosta pomerili reprezentanci, ki sta na turnirju zares pokazali največ. Obe sta za zdaj še neporaženi.
Dvoboj dveh trenerskih velemojstrov je dobil Bogdan Tanjević. Pred srečanjem sta oba hvalila drug drugega, Dušan Ivković pa je izdal željo za tekmo. Upal je, da bodo stik s Turki obdržali do polčasa. Želja se je "Dudi" izpolnila, a so varovanci "Boše" v "srbskem slogu" v končnici dobili tekmo.
Dvojni dvojček Teodosića
Najboljši strelec srečanja je bil Marko Kešelj z 18 točkami. Pri Srbiji je sicer blestel Miloš Teodosić, ki se je izkazal z dvojnim dvojčkom. Organizator igre je prispeval 13 točk in 11 podaj. Pri Turčiji je Türkoglu vpisal 16 točk, Srbi pa so odlično zaustavili najboljšega turškega posameznika na prvenstvu Ersana Ilyasovo.
Uspešen začetek Srbov
Po natanko petih minutah igre je Tanjević vzel minuto odmora, saj so Srbi, ki so na začetku zadeli dve trojki, po dveh natančno izvedenih prostih metih Milenka Tepića povedli z 12:6. Manj kot dve minuti so "Bošini" varovanci potrebovali za izenačenje. S trojko je Türkoglu rezultat poravnal na 15.

"Duda" dobil želeno
Srbi so dobili prvo četrtino za tri (20:17), v 15. minuti pa so se prek Sinana Gülerja gostitelji povsem približali. Odgovoril je Duško Savanović. ki je v minuti in pol dosegel sedem točk zapored in "orli so povedli s 33:25. Zatem je kar tri osebne napake zapored dobil Güler. Do polčasa je Srbom uspeli priigrano vodstvo zadržati (42:35).
"Orli" našli odgovore na turške napade
Tri minute in pol so v drugem polčasu potrebovali Turki, da so izenačili. Izza črte je bil uspešen Ömer Onan, ki je izenačil na 46 in dvignil na noge poln Sinan Erdem, a je glasno občinstvo že v naslednjem napadu utišal Teodosić. Junak četrtfinalne zmage nad Španijo je nato dosegel še dve točki in podal Kešlju, ki je bil uspešen izza črte 6,25 (54:46). Sledila je nova turška serija. Izbranci Tanjevića so po trojki Enderja Arslana in prostemu metu Kerem Gönlüma prišli na -1 (56:55).
Tunceri najprej ujel priključek ...
Na vsako priključitev Turčije so Srbi našli odgovor in ves čas imeli prednost. Nekaj več kot pet minut do konca je Teodosić s trojko povedel za 8 (72:64). Kerem tunceri je bil najzaslužnejši, da je Turčija hitro ujela priključek. S petimi točkami je izkušeni branilec povsem približal svojo reprezentanco, ki je tri minute in pol pred koncem s trojko povedla (75:76). Türkoglu je v zadnji sekundi ob vodstvu Turčije z 79:78 povsem posiljeno metal za tri, na nasprotni strani pa je Kešelj po odličnem skoku v napadu z dvema prostima metoma popeljal Srbijo v vodstvo. Nato je Semih Erden silovito zabil za 81:80.
... nato pa še odločil tekmo
Štiri sekunde pred iztekom igralnega časa je po lepo zaigrani akciji Teodosića in Aleksandra Rašića zadel Novica Veličković. Po minuti odmora je žogo v igro poslal Arslan, Türkoglu se je že skoraj zapletel, krilni košarka Phoenixa je žogo spravil do Tuncerija, na katerega so Srbi povsem pozabili. Branilec se je "sprehodil" do obroča in 'položil' za 82:83. Srbom je ostalo še pol sekunde, a Veličković ni bil uspešen.
Ni bilo obrambe za Duranta
Litva se je dobro upirala ZDA, vendar nikakor ni mogla ustaviti Kevina Duranta, ki je dosegel 38 točk. Prvi strelec lanske sezone Lige NBA je bil že po petih minutah pri več kot desetih točkah. Prvo četrtino je končal s 17 točkami, do polčasa jih je dosegel 24. Pri Litvi, ki do polfinala ni poznala poraza, je bil najboljši igralec Robertas Javtokas s 15 točkami in 9 skoki. Zatajil je prvi strelec Linus Kleiza, ki je dosegel le 4 točke.

Ob polčasu 15 točk prednosti za ZDA
Litva je upala na podoben scenarij kot na svetovnem prvenstvu leta 1998, ko je v Atenah Američane premagala s 84:82. Začetek je bil spodbuden (vodstvo 6:2 in 9:7), razpoložen je bil visoki Javtokas. Toda obramba je pozabila na Duranta, ki je do ameriškega vodstva z 21:11 dosegel 17 točk. V drugi četrtini je Litva le popravila met, ki ni bil na ravni četrtfinalnega obračuna proti Argentini. Po trojki Martynasa Pociusa je bil izid 31:23, toda do polčasa so ZDA spet dvignile ritem in na odmor odšle s prednostjo 15 točk.

Litva dobila tretjo četrtino

V uvodnih minutah drugega polčasa je bil Durant bolje pokrit in Litva je celo dobila tretjo četrtino. Približala se je na 50:40, toda naslednjih devet točk so dosegle ZDA. Litva je še enkrat zagrozila in s trojko Simasa Jasaitisa prišla na znosnih enajst točk zaostanka (59:48). Razlika se je še nekaj minut vrtela okrog 10 točk, nato pa so varovanci Mika Krzyzewskega na krilih Duranta dokončno razblinili vse litovske upe in unovčili svojo kakovost. V nedeljskem finalu bodo po letu 1994 naslov svetovnega prvaka spet poskušali prinesti v domovino košarke.

SP v košarki, polfinale:
ZDA
- Litva
89:74 (23:12, 19:15, 23:26, 24:21)
Durant 38, Odom 13 in 10 skokov, Westbrook 12, Iguodala 9, Love 6, Billups, Curry in Gordon po 3, Gay 2; Javtokas 15, Pocius 13, Kalnietis 10, Mačiulis 9, Delininkaitis 8, Gecevičius 6, Jasaitis 5, Kleiza in Jankunas po 4.

SRBIJA - TURČIJA
82:83 (20:17, 22:18, 21:25, 19:23)
Kešelj 18, Savanović in Krstić po 15, Teodosić 13 in 11 podaj, Veličković 8, Tepić 5, Rašić, Bjelica. Marković in Perović po 2; Türkoglu 16, Onan 14, Tunceri in Arslan po 12, Erden 9, Ilyasova in Gönlüm po 6, Asik 5, Güler 3.

Finale (20.30) in tekma za 3. mesto (18.00) bosta v nedeljo.

Američani gladko v finale