Tunizija bo v Turčiji prvič nastopila na svetovnem prvenstvu. Foto: Fiba.com
Tunizija bo v Turčiji prvič nastopila na svetovnem prvenstvu. Foto: Fiba.com
Tunizija je na zadnjem afriškem prvenstvu osvojila tretje mesto. Foto: Fiba.com

Uvodno srečanje v skupini B bo Slovenija v Turčiji igrala proti Tuniziji, ki bo ob enem največja neznanka in skoraj zagotovo tudi najmanj kvalitetna nasprotnica izbrancev Memija Bečiroviča.

Za Tunizijce, ki so na lestvici Mednarodne košarkarske zveze na 42. mestu, bo nastop na 16. svetovnem prvenstvu debitantski. Na splošno afriške reprezentance na košarkarskih mundialih niso igrale vidne vloge. Poleg Avstralije je Afrika edina celina brez medalje na prvenstvih. Najvišjo uvrstitev je prav na prvem prvenstvu leta 1950 uspelo doseči Egiptu, ki je bil peti. Druga najboljšo pa je dosegla najuspešnejša afriška reprezentanca zadnjih let Angola, ki je bila na Japonskem pred štirimi leti šele deseta.
Na zadnjem AfroBasketu tretja
To bo, kot že rečeno za Tunizijo, prvo veliko tekmovanje. Do zdaj so le nastopili na 18 afriških prvenstvih. Najboljšo uvrstitev so Tunizijci dosegli pred domačo publiko daljnega leta 1965, ko so bili med vsega petimi reprezentancami drugi. Prvak je takrat postal Maroko. Še trikrat so osvojili tretje mesto; V Egiptu 1970, Centralnoafriški republiki 1974 in na lanskem prvenstvu "črne celine" v sosednji Libiji. V četrtfinalu so najprej v napeti tekmi ugnali Mali s 74:73. V polfinalu so bili nemočni proti kasnejšim prvakom Angolcem (79:69), v odločilni tekmi pa so na krilih Amina Rziga in njegovih 20 točk v Tripoliju s 83:68 ugnali Kamerun.
Večina reprezentantov iz domačih klubov
Reprezentanti so v košarkarskem svetu praktično vsi anonimneži. Le peščica Tunizijcev igra v tujini, pa še to v egipčanski ali pa v maroški ligi. Največ izbrancev Abdela Tlatlija, ki je moštvo popeljal v Turčijo, prihaja iz najboljših dveh domačih moštev ES Sahela in kluba Stade Nabeulien, ki je tudi aktualni prvak, v finalu pa je ugnal prav Sahel.
Glavni nosilec igre Rzig
Najbolj zanimiv košarkar v moštvu je 24-letni in kar 216 centimetrov visoki Salah Mejri, ki je sploh prvi tunizijski reprezentant višji od 210 centimetrov. Kljub vsemu pa njegova centrska tehnika in znanje nista na visokem nivoju in v Turčiji ne bo kos najboljšim visokim igralcem. Glavni nosilec igre je že omenjeni Rzig. 29-letni branilec si kruh služi v Egiptu, v zadnjih letih pa je najboljši strelec izbrane vrste. Večkrat je nase opozoril že tudi njegov vrstnik, krilo Radhouane Slimane. Pred kratkim se je Ziyed Chennoufi odločil, da bo igral za Tunizijo. 21-letnik se je rodil v Nemčiji in tudi igral za mlajše selekcije nemške reprezentance.