Nezaustavljiv je bil znova Ersan Ilyasova, ki je na koncu dosegel 19 točk. Foto: Reuters
Nezaustavljiv je bil znova Ersan Ilyasova, ki je na koncu dosegel 19 točk. Foto: Reuters
Slovenci
Razočarani obrazi nemočnih slovenskih reprezentantov. Foto: Reuters
Ömer Onan, Bogdan Tanjević
Bogdan Tanjević je turško reprezentanco mojstrsko pripravil za svetovno prvenstvo. Foto: Reuters
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar je športno priznal, da bi bili Turki boljši tudi na nevtralnem terenu. Foto: Reuters
Hedo Türkoglu
Hedo Türkoglu je blestel v napadu. Izkazal se je prevsem z zelo uporabnimi podajami soigralcem. Foto: Reuters
Gašper Vidmar
Gašper Vidmar je bil proti nekdanjima soigralcema Ömerju Asiku in Semihu Erdanu bleda senca tistega, kar je na turnirju že pokazal. Foto: EPA
Goran Dragič
Turki so odlično ustavili enega najboljši slovenskih posameznikov na svetovnem prvenstvu Gorana Dragiča. Foto: Reuters
Turki že do polčasa zmleli Slovence


Turčija je slovenski reprezentanci odčitala pravo lekcijo. V prvih minutah so Slovenci še držali stik z razigranimi varovanci Bogdana Tanjevića, ki pa so hitro prišli v izjemni ritem, ki ga ni bilo mogoče več ustaviti.

Ilyasova in Türkoglu brez konkurence
Ersan Ilyasova
in Hedo Türkoglu sta začela nalet neverjetnega turškega stroja. Soigralci pa so nadaljevali, kar sta začela dva največja zvezdnika izbrane vrste. Pod poveljem velikega črnogorskega strokovnjaka "Boše" Tanjevića jim je na krilih polnega Sinana Erdema uspelo ves čas držati visoko raven in na koncu so zasluženo prišli med štiri.
V slovenski reprezentanci ni bilo moža, ki bi ponesel ekipo. Na koncu sta bila najboljša Boštjan Nachbar in Sani Bečirovič, ki sta prispevala po 16 točk. Razočarala sta organizatorja igre Jaka Lakovič in Goran Dragič, ki sta bila povsem neprepoznavna.
Turki bi bili boljši tudi na nevtralnem terenu
"Turki so danes igrali boljšo košarko. Ne glede na to, da imajo domač teren, so v naletu. Roko na srce, tudi na nevtralnem terenu bi bili danes boljši. Vseeno ne smemo biti preveč potrti, turnirja še ni konec, naslednje tekme bodo odločale o tem, kakšen karakter ima naša ekipa. Zdaj se je treba dobro spočiti, zlasti v glavah. Tekma ni bila lahka, takšne tekme te izčrpajo. Prihodnjih nekaj dni bo treba popraviti vtis, dali pa bomo spet vse od sebe," je poraz športno priznal Nachbar.
"Spustili smo jih v ritem, premehko smo šli v tekmo. Agresivno so nastopili, zadevali in dobivali na samozavesti. Zagotovo je bil za poraz kriv začetek. Oni so se razleteli, razigrali, dobili občinstvo in potem je bilo zelo težko. Gotovo pa so bili boljši in so zasluženo zmagali. Imeli so drugačem pristop, vedeli so, kaj hočejo. Mi smo bili prepočasni, poskušali smo z različnimi taktikami, s conskim pokrivanjem, z različnimi postavami, a žal ni šlo. Zdaj moramo najti nov motiv in poskrbeti, da osvojimo 5. mesto," je razloge za poraz obrazložil selektor Memi Bečirovič.
Najboljša turška predstava na prvenstvu
"Odigrali smo najboljšo tekmo na prvenstvu. Sicer smo jih že nekaj odigrali dobro, toda ta je bila zagotovo najboljša. Borili smo se kot nori, saj je šlo za zgodovinsko tekmo. Ponosen sem na svoje igralce, saj so do potankosti izpolnili vse zadolžitve. Zavedam se, da so se pričakovanja zdaj še povečala, zato bomo skušali proti mladi in nadarjeni ekipi Srbije narediti korak v finale," je po veliki zmagi dejal Tanjević.
Prvih pet minut enakovreden tekmec
Bečirovič je v prvo peterko pričakovano uvrstil Lakoviča, Dragiča, Nachbarja, Miho Zupana in Primoža Brezca. Že v prvem napadu je turško cono s trojko uspelo razbiti Lakoviču. Po treh minutah so Slovenci vodili, za 10:6 je bil izza črte uspešen Nachbar. Z enako mero sta odgovorila Önan Omer in Kerem Tunceri. Po petih zaporednih točkah Turkov je Bečirovič vzel minuto odmora, a to ni pomagalo. Domačo serijo je nadaljevala naveza Türkoglu-Ilyasova. Slednji je zabil v 9. minuti za 24:14. Ritem igre Slovenije, ki je obetavno začela, je v drugi polovici četrtine povsem padel. Kar pet minut Slovencem ni uspelo zadeti.
Klop nadaljevala nalet prve peterke
Nalet Tanjevićeve vrste se je nadaljeval v drugi četrtini. Kar sta začela Ilyasova in Türkoglu, je nadaljeval branilec Sinan Güler. Takoj po novi minuti odmora Bečiroviča je v 14. minuti neverjetno trojko zadel Ender Arslan. Organizator igre, ki je pol sezone preživel tudi v Tivoliju pri Olimpiji, je metal skoraj s polkroga na polovici igrišča. V naslednjem napadu je Ilyasova dosegel novo trojko in prvič je Turčija povedla za 20 (41:21). Turški strelci so se nato le nekoliko umirili in do odmora je Slovencem uspelo razliko znižati za točko (50:31).
Drugi polčas, enaka slika
Na začetku drugega polčasa je izza črte za ponoven zagon turškega stroja zadel Tunceri. Po minuti odmora, ki jo je bil prisiljen vzeti Bečirovič, je izza črte zadel neprepoznavni Dragič. Manjšo serijo Slovenije je končal kdo drug kot Ilyasova. Turčija je nadaljevala v izjemnem ritmu in po košu Semiha Erdena v zadnji minuti je razlika nararsla na ogromnih 28 (71:43).
Le še potrditev visoke zmage
V zadnji četrtini so turki pripravili tudi nekaj za izjemne navijače v Sinan Erdemu. Ömer Asik je odlično izkoristil "alley oop" podajo in atraktivno zabil za 89:62. Še naprej so igrali zavzeto v obrambi in nekajkrat slovenske košarkarje zaustavili z lepimi blokadami. Izbrancem Bečiroviča ni uspelo razlike znižati niti po nešportni osebni napaki Ilyasove na začetku četrtine. Nešportno osebno napako si je po prekršku nad Keremom Gönlümom prislužil tudi Nachbar. V zadnjih minutah je zmago bučno pozdravila dvorana, ki je bila vsa na nogah.

ČETRTFINALE:
TURČIJA - SLOVENIJA (B)
95:68 (27:14, 23:17, 21:12, 24:25)

Ilyasova    19  Nachbar    16 
Güler 12 Bečirovič 16
Tunceri 10 Slokar 10
Türkoglu 10 Brezec 10
Onan 10 Lakovič 8
Asik 9 Dragič 5
Savas 8 Zupan 3
Erden 6
Arslan 5
Gönlüm 4
Akyol 2
Prosti meti: 21/32; 20/25
Met za dve: 22/31; 12/33
Met za tri: 10/17; 8/23
Skoki: 31; 29




SRBIJA
- ŠPANIJA (A)
92:89 (27:23, 22:18, 18:23, 25:25)

Četrtek:
ZDA - RUSIJA (C) 17.00
LITVA - ARGENTINA (D) 20.00


Turki že do polčasa zmleli Slovence