Jorge Martin, Francesco Bagnaia in Marc Marquez pozirajo fotografom po sprinterski dirki. Foto: Reuters
Jorge Martin, Francesco Bagnaia in Marc Marquez pozirajo fotografom po sprinterski dirki. Foto: Reuters

Branilec naslova je tako dobil prvih 12 točk v sezoni 2023.

Na drugem mestu je končal Jorge Martin (Pramac Ducati) in osvojil devet točk, tretji pa je bil šestkratni svetovni prvak Marc Marquez (Honda), prejel je sedem točk. Točke dobi prva deveterica.

V kvalifikacijah, ki odločajo o startnem vrstnem redu za obe preizkušnji, je bil najhitrejši Marquez, ki se po večletnem boju s poškodbami vrača na sceno v polni moči. Bagnaia je bil drugi, Martin pa tretji.

Start sprinterske dirke, ki je bila dolga 12 krogov, je na vrh začasno postavil Marqueza, a je Bagnaia potreboval le en krog, da je prišel v vodstvo. Sledilo je pestro dogajanje s številnimi menjavami na vrhu. Večino dirke je vodil Martin, ki pa je bil nemočen krog pred koncem, ko je Bagnaia brez težav znova prišel mimo njega in prvi prečkal ciljno črto.

Nekaj časa je Bagnaio ogrožal tudi njegov lanski sotekmovalec v tovarniškem Ducatiju Jack Miller. A je nato Avstralec, ki letos vozi za KTM, končal tik pod stopničkami na četrtem mestu. Peto in šesto mesto sta zasedla Maverick Vinales in Aleix Espargaro (oba Aprilia).

Slabše se je uvod sezone razpletel za novinca v tovarniški ekipi Ducatija, Eneo Bastianinija. Že kmalu po startu je po trčenju z Luco Marinijem končal na tleh in moral na pregled v bolnišnico. Tudi svetovni prvak iz leta 2021 Fabio Quartararo (Yamaha) je po trčenju z Joanom Mirom zdrsnil v ozadje, nazadnje pa na desetem mestu ostal brez točke.

"Všeč mi je tak format, užival sem. Pozna se, da je dirka krajša, a sem na koncu izkoristil moč. Vedel sem, da ima Martin drugačno taktiko. Vsekakor je bilo zelo zabavno," je novost v sezoni ocenil Bagnaia.

Nedeljska dirka se bo začela ob 15.00.

Na sprinterski dirki zmaga Bagnaie

Spored sezone 2023

26. 3.: Portugalska/Portimao
2. 4.: Argentina/Termas de Rio Hondo
16. 4.: ZDA/Austin
30. 4.: Španija/Jerez
14. 5.: Francija/Le Mans
11. 6.: Italija/Mugello
18. 6.: Nemčija/Sacshenring
25. 6.: Nizozemska/Assen
9. 7.: Kazahstan/Almaty
6. 8.: Velika Britanija/Silverstone
20. 8.: Avstrija/Spielberg

3. 9.: Katalonija/Montmelo
10. 9.: San Marino/Misano
24. 9.: Indija/Greater Noida
1. 10.: Japonska/Motegi
15. 10.: Indonezija/Lombok
22. 10.: Avstralija/Philipp Island
29. 10.: Tajska/Buriram
12. 11.: Malezija/Sepang
19. 11.: Katar/Lusail
26. 11.: Valencia/Valencia