Andrea Dovizioso je Ducatiju privozil prvo zmago v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Andrea Dovizioso je Ducatiju privozil prvo zmago v letošnji sezoni. Foto: Reuters

To je bila tudi jubilejna 50. zmaga za Ducati v najelitnejšem razredu. Drugo mesto je zasedel Joan Mir (Suzuki), tretji pa je bil Jack Miller (Ducati). 22-letni Španec je v zaključku dirke prisilil Avstralca v napako in se zavihtel na drugo mesto. Prvič v karieri je v razredu MotoGP stopil na zmagovalni oder.

Dirko je zaznamovala huda nesreča Franca Morbidellija in Johanna Zarcoja, ki sta v sedmem krogu trčila, njuna motocikla pa sta poletela po zraku in prek steze, pri čemer sta se enemu od letečih motociklov le za las izognila tovarniška voznika Yamahe Maverick Vinales, ki je začel s prvega mesta, končal pa na desetem, in Valentino Rossi. Oba sta ostala nepoškodovana, Morbidellija so sicer na nosilih odnesli do reševalnega vozila, a po prvih informacijah ni huje poškodovan.

"Morbidellijev motor bi me skorajda ubil. Celo Zarcojev Ducati je letel čisto blizu. Bilo je zelo nevarno," je po dirki dejal Rossi v pogovoru za Sky Italia. Priznal je, da v dolgi karieri česa podobnega še ni doživel in da je bil to najstrašnejši trenutek na motorju: "Bil sem prestrašen. Kar tresel sem se. To je bilo največje tveganje v življenju." Dodal je, da sprva sploh ni pomislil, kaj se dogaja nad njim: "Videl sem senco in pomislil, da me je preletel helikopter, med dirko to ni tako redko. Namesto tega sta prišla dva motoristična izstrelka. Danes je motoristični zavetnik dobro opravil svoje delo."

Leteči motorji, prekinitev, odstopi in zmaga Doviziosa v Spielbergu

Dirko so morali prekiniti, da so pospravili ostanke dirkalnikov in popravili varnostne ograje. Do prekinitve je vodil Pol Espargaro, v nadaljevanju pa so se nato v pesku znašli tudi on, Miguel Oliveira in Alex Rins, ki so se borili za mesta pri vrhu, kar je na koncu izkoristil Dovizioso, ki je po uspehu povedal: "Čudni občutki so. Ni bilo lahko startati dvakrat, a imel sem nekaj mest na progi, kjer sem bil hiter in kjer sem lahko prehiteval. Vesel sem, da sem se uspešno vrnil in zmagal."

V skupnem seštevku je v vodstvu ostal Fabio Quartararo, ki je bil tokrat osmi. Dovizioso se je zavihtel na drugo mesto, zaostaja pa 11 točk. Tretji je Vinales. Naslednja dirka za VN Štajerske bo prav tako v Spielbergu naslednji teden.

MotoGP, izidi:             
 1. A. DOVIZIOSO ITA/ducati 28:20,853
 2. J. MIR    ŠPA/suzuki   +1,377
 3. J. MILLER   AVS/ducati   1,549
 4. B. BINDER   JAR/KTM     5,526
 5. V. ROSSI   ITA/yamaha   5,837
 6. T. NAKAGAMI  JAP/honda    6,403
                    
Moto 2, izidi:             
 1. J. MARTIN   ŠPA/kalex  19:24,723
 2. L. MARINI   ITA/kalex   +2,195
 3. M. SCHRÖTTER NEM/kalex    4,782
                    
Moto 3, izidi:             
 1. A. ARENAS   ŠPA/KTM   37:25,323
 2. J. MASIA   ŠPA/honda   +0,049
 3. J. McPHEE   VB/honda    0,447
SKUPNI VRSTNI RED
MotoGP (4/14):             
 1. F. QUARTARARO FRA/yamaha  67 točk
 2. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati  56   
 3. M. VINALES   ŠPA/yamaha  48   
 4. B. BINDER   JAR/KTM   41   
 5. V. ROSSI    ITA/yamaha  38   
 6. T. NAKAGAMI  JAP/honda  37   
                    
Moto 2 (5/14):             
 1. L. MARINI   ITA/kalex  78 točk
 2. E. BASTIANINI ITA/kalex  73   
 3. J. MARTIN   ŠPA/kalex  59   
                    
Moto 3 (5/14):             
 1. A. ARENAS   ŠPA/KTM   95 točk
 2. J. McPHEE    VB/honda  67   
 3. A. OGURA    JAP/honda  65