Jack Miller je v MotoGP-ju slavil tretjič v karieri in drugič zapored, potem ko je dobil tudi prejšnjo dirko v Jerezu (VN Španije). Foto: EPA
Jack Miller je v MotoGP-ju slavil tretjič v karieri in drugič zapored, potem ko je dobil tudi prejšnjo dirko v Jerezu (VN Španije). Foto: EPA
MotoGP, končni vrstni red:             
 1. J. MILLER     AVS/ducati  47:25,473
 2. J. ZARCO      FRA/ducati     +3,970
 3. F. QUARTARARO FRA/yamaha     14,468
 4. F. BAGNALA    ITA/ducati     16,172
 5. D. PETRUCCI   ITA/KTM        21,430
 6. A. MARQUEZ    ŠPA/honda      23,509
                                       
Moto 2, končni vrstni red:             
 1. R. FERNANDEZ  ŠPA/kalex   40:46,101
 2. R. GARDNER    AVS/kalex      +1,490
 3. M. BEZZECCHI  ITA/kalex       4,599
                                       
Moto 3, končni vrstni red:             
 1. S. GARCIA     ŠPA/gasgas  42:21,172
 2. F. SALAC      ČEŠ/honda      +2,349
 3. R. ROSSI      ITA/KTM         5,589
       
MotoGP (5/19):                         
 1. F. QUARTARARO FRA/yamaha         80
 2. F. BAGNAIA    ITA/ducati         79
 3. J. ZARCO      FRA/ducati         68
 4. J. MILLER     AVS/ducati         64
 5. M. VINALES    ŠPA/yamaha         56
 6. J. MIR        ŠPA/suzuki         49
                                       
Moto 2 (5/19):                         
 1. R. GARDNER    AVS/kalex          89
 2. R. FERNANDEZ  ŠPA/kalex          88
 3. M. BEZZECCHI  ITA/kalex          72
                                       
Moto 3 (4/19):                         
 1. P. ACOSTA     ŠPA/ktm           103
 2. S. GARCIA     ŠPA/gasgas         49
 3. A. MIGNO      ITA/honda          47

Dirka v dežju in na spolzkem cestišču je postregla s številnimi padci, med drugimi je dvakrat padel in na koncu odstopil tudi španski zvezdnik Marc Marquez, osemkratni svetovni prvak, ki je bil pred prvim padcem celo v vodstvu.

Razplet na koncu, ko je posijalo celo sonce, je bil povsem pisan na Ducatijevo kožo. Tako kot pred dvema tednoma v Jerezu v Španiji sta bila povsem na vrhu dva njegova voznika.
Millerju, ki je dosegel svojo tretjo zmago v kraljevskem razredu, drugo po vrsti, je v Jerezu na drugem mestu stopničk delal družbo Italijan Francesco Bagnaia, ki pa je po kaotičnem Le Mansu mesto vodilnega moral prepustiti Quartararoju.

Quartararo novi vodilni
Francoz, ki je v letošnji sezoni dobil drugo in tretjo preizkušnjo, v Katarju in Algarveju, je bil na koncu vseeno zadovoljen z razpletom in tretjim mestom. "To je zame kot zmaga. Izjemno sem zadovoljen. Pogoji so bili izjemno težki. Ne vem, kako močno obrabljene pnevmatike so imeli drugi dirkači, ampak moje so bile povsem uničene," je razmere v kratki izjavi opisal francoski dirkač Yamahe. Njegov rojak Zarco pa je bil še natančnejši: "20 točk zame, to je zelo dobro, doma na stopničkah, kaj bi si še lahko želel. Verjetno napačna izbira gum tudi pri nas, Miller je imel zadnjo gumo mehko in je lahko na začetku dirke, ko je bilo mokro, vozil hitreje, ko si je tudi pripeljal prednost. Sam sem lahko vozil bistveno hitreje, ko se je steza končno posušila. Mogoče bi lahko danes dirko tudi zmagal."

Miller: To je bila ena res hektična dirka
"To je bila ena res hektična dirka, še zlasti, ko se je začelo dogajati vse skupaj, dež, veter. Veter je bil tako močan, da sem lahko videl, kako je na tla podrl ograjo, ko sem pripeljal v 'pitlane'. A dirka ni bila prekinjena," pa je bil komentar nedeljskega zmagovalca Millerja. Miller je zmagal, kljub sankcijam in dvema daljšima krogoma. "Prometne kazni v Franciji so stroge, policisti ti hitro napišejo listek," se je pošalil Avstralec. "Toliko stvari se je danes zgodilo, da lahko na koncu rečem le - fantastično. Moja druga zmaga po vrsti. Počutim se odlično," je sklenil.

V skupnem seštevku po petih dirkah v najmočnejšem razredu vodi Quartararo (80 točk), drugi je Bagnaia (79), tretji Zarco (68).

Miller do druge zaporedne zmage, Marquez razočarana po dveh padcih

Moto2: Fernandez le točko pod vrhom
V razredu Moto2 je prvi ciljno črto prečkal Španec Raul Fernandez, sekundo in pol je zaostal Avstralec Remy Gardner, tretji je bil Italijan Marco Bezzechi (vsi Kalex). Gardner sicer vodi v skupnem seštevku, na vrhu ima 89 točk, le točko manj ima Fernandez, tretji je Bezzecchi (72 točk).

Moto 3: Slavje Garcie, Acosta šele osmi
Francosko dirko je v razredu moto3 dobil Španec Sergio Garcia (gasgas) pred Čehom Filipom Salacom (Honda) in Italijanom Riccardom Rossijem (KTM). Vodilni v skupnem seštevku omenjenega razreda, Španec Pedro Acosta (KTM) je bil tokrat šele osmi. Vseeno ima še vedno zajetno prednost pred najbližjimi zasledovalci. Na petih dirkah je zbral 103 točke, drugouvrščeni Garcia jih ima 49.

Miller blestel na spolzkem dirkališču v Le Mansu