Miguel Oliveira se je veselil zmage na VN-ju Katalonije. Foto: EPA
Miguel Oliveira se je veselil zmage na VN-ju Katalonije. Foto: EPA
VN KATALONIJE, Barcelona       
                    
MotoGP:                
 1. M. OLIVEIRA  POR/KTM  40:21,749
 2. J. ZARCO    FRA/ducati  +0,175
 3. J. MILLER   AVS/ducati   1,990
 4. J. MIR     ŠPA/suzuki   5,325
 5. M. VINALES   ŠPA/yamaha   6,281
 6. F. QUARTARARO FRA/yamaha   7,815
                    
Moto 2:                
 1. R. GARDNER   AVS/kalex 39:22,284
 2. R. FERNANDEZ  ŠPA/kalex   +1,872
 3. X. VIERGE   ŠPA/kalex   2,866
                    
Moto 3:                
 1. S. GARCIA   ŠPA/gasgas 38:33,760
 2. J. ALCOBA   ŠPA/honda   +0,015
 3. D. ÖNCÜ    TUR/KTM     0,018

Sprva je čez ciljno črto kot tretji pripeljal vodilni v seštevku sezone Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), ki pa ga je vodstvo tekmovanja ob koncu zaradi kršenja pravil kaznovalo s trisekundnim pribitkom, zaradi česar je zdrsnil na 4. mesto. Pozneje mu je vodstvo dirke dodelilo še tri sekunde pribitka, ker je Francoz že pred tem med vožnjo odpel kombinezon in odvrgel ščitnik za prsni koš, je dobil še tri sekunde pribitka.

Vzrok kazni je kršenje pravilnika o tekmovalnih oblačilih in vožnja brez zaščite za prsni koš, so kazen utemeljili na spletni strani tekmovanja. Zdrsnil je na 6. mesto, v SP-ju pa ima zdaj le še 14 točk naskoka.

Za Oliveiro in ekipo KTM je današnja zmaga prva v sezoni 2021, po slabšem začetku pa se zdaj avstrijska ekipa vzpenja, saj je Oliveira po drugem mestu na prejšnji dirki zdaj stopil še na najvišjo.

Z današnjo predstavo je navdušil ljubitelje motociklizma. Pokazal je zrelo vožnjo, odbil napade tekmecev, vmes za nekaj časa Quartararoju tudi taktično prepustil vodstvo, a se znova vrnil na prvo mesto.

Zarco zaostal le 0,175 sekunde
V zadnjih krogih pa je bil njegov najhujši nasprotnik dirkač na poltovarniškem Ducatiju. Na koncu je Johann Zarco zaostal le 0,175 sekunde, boj za stopničke v zadnjih krogih pa je začinil tudi vodilni dirkač sezone Quartarao. Ne le zaradi kazni, ki jo je dobil zaradi krajšanja steze oziroma vožnje ob njej, temveč tudi zaradi nenavadne poteze nekaj krogov pred tem. Francoz je namreč kar med vožnjo odpel kombinezon in odvrgel plastični ščitnik prsnega koša.

Ostati je moral miren
"Danes je bilo vse res zelo težko. Izbrati smo morali prave pnevmatike, ostati sem moral miren, ko je Fabio močno pritiskal kar nekaj krogov. Tudi ko me je prehitel, sem ostal zbran, lahko sem se vrnil na pravo mesto. Predvsem pa velja zahvala vsem navijačem, zdaj so stvari znova videti vsaj približno normalne," je po zmagi dejal Oliveira. "V zadnjih dveh krogih sem skušal ujeti Miguela. Na nekaterih delih sem bil hitrejši, a je dobro nadzoroval potek dirke. Nisem prišel dovolj blizu, da bi ga lahko napadel," pa je dirko dejal Zarco.

SKUPNI VRSTNI RED          
                    
MotoGP (7/19):             
 1. F. QUARTARARO FRA/yamaha  115 točk
 2. J. ZARCO   FRA/ducati  101   
 3. J. MILLER   AVS/ducati  90   
 4. F. BAGNAIA  ITA/ducati  88   
 5. J. MIR    ŠPA/suzuki  78   
 6. M. VINALES  ŠPA/yamaha  75   
                    
Moto 2 (7/19):             
 1. R. GARDNER  AVS/kalex  139 točk
 2. R. FERNANDEZ ŠPA/kalex  128   
 3. M. BEZZECCHI ITA/kalex  101   
                    
Moto 3 (7/19):             
 1. P. ACOSTA   ŠPA/KTM   120 točk
 2. S. GARCIA   ŠPA/gasgas  81   
 3. J. MASIA   ŠPA/KTM    72   

Marquez in Rossi odstopila
Med tistimi, ki si preizkušnje v Barceloni ne bodo zapomnili po lepem, pa sta dva najizkušenejša v karavani. Marcu Marquezu, ki v tej sezoni ne najuspešneje išče pot nazaj na vrh po zaradi poškodbe izgubljeni lanski, je tokrat dobro kazalo, a je znova naredil napako, padel in končal v pesku. Podobno usodo je doživel tudi veteran Valentino Rossi, domače dirke pa nista končala niti brata Espargaro, Pol in Aleix.

Mir za sekundo prepočasen
Za najhitrejšo trojico oziroma četverico so se zvrstili še branilec naslova Joan Mir (Suzuki), ki je bil sekundo prepočasen, da bi kazen Quartararoju še njemu prinesla napredovanje za eno mesto, pa drugi Yamahin dirkač Maverick Vinales in drugi tovarniški Ducatijev voznik Francesco Bagnaia.

Prvič pred navijači na tribunah
Prvič v sezoni so se na tribunah lahko zbrali tudi navijači, lokalne oblasti so dovolile vstop 24.000 ljubiteljem tega športa, kar sicer pomeni približno petino zmogljivosti tega dirkališča.
Po sedmih dirkah sezone je skupno vodstvo kljub temu obdržal Quartararo, ki ima zdaj 118 točk, drugi je Zarco s 101. Miller je tretji z 90, Bagnaia pa četrti z 88.

V nižjih razredih slavje Gardnerja in Garcie
V razredu moto2 je slavil Avstralec Remy Gardner pred domačinoma Raulom Fernandezom in Xavijem Viergejem, Avstralec je z drugo zmago v sezoni tudi povečal naskok v SP-ju. V moto3, kjer je prvih deset končalo v eni sekundi, pa je domačin Sergio Garcia le za 15 tisočink premagal rojaka Jeremyja Alcobo, tretji je bil za prve stopničke v karieri Turek Deniz Öncü.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Nemčije na Sachsenringu čez 14 dni.

Oliveira zmagovalec razreda MotoGP v Barceloni