Če so Francozi kar 21 let čakali na novo zmago v elitnem motociklističnem razredu, so zdaj po zaslugi Fabia Quartararoja v tednu dni kar dvakrat zaslišali marseljezo. Foto: Reuters
Če so Francozi kar 21 let čakali na novo zmago v elitnem motociklističnem razredu, so zdaj po zaslugi Fabia Quartararoja v tednu dni kar dvakrat zaslišali marseljezo. Foto: Reuters

A če je 21-letnik iz Nice brezhibno opravil z VN Andaluzije, se je za njim vrstila kopica napak, odstopov in tudi padcev, vse pa se je končalo s trojno zmago yamahe. Fabio Quartararo je s popolnim izkupičkom odprl zaradi pandemije močno spremenjeno motociklistično sezono.

"Sploh ni bilo lahko. Potrebovali smo tri kroge, da smo primerno ogreli gume, potem pa sem imel dober ritem, bil sem prvi, vse se je dobro izšlo. Zahvala vsem v ekipi, sem pa seveda pogrešal svoje navijače in domače," je po stoodstotnem izkupičku na dirkališču v Jerezu dejal dvojni zmagovalec Quartararo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za dvojnim zmagovalcem Jereza de la Frontiere je potekal ogorčen boj za preostali dve mesti: veteran Valentino Rossi se je dolgo upiral napadom Španca Mavericka Vinalesa, ki pa je tri kroge pred koncem le ugnal Italijana in se odpeljal do 2. mesta. A tudi s 3. mestom je bil Rossi presrečen, saj so to njegove prve zmagovalne stopničke po lanski VN ZDA v Austinu, ko je bil na takrat tretji dirki sezone drugi.

"Zelo sem zadovoljen, dolgo sem čakal na kaj takega. Slabo smo začeli sezono, tale konec tedna pa je bil povsem nekaj drugega. Ni bila zmaga, ampak zame je kot zmaga. Lepo se je vrniti na oder," je dejal Rossi.

Tudi Vinales je bil z doseženim zadovoljen, potem ko po napaki v začetnem delu dirke ni mogel več loviti Francoza in je sredi dirke nenadoma izgubil nekaj mest. "Na začetku sem skušal priti mimo Fabia, a ni šlo. Ne vem, zakaj sem potem izgubljal moč, na koncu se več ni dalo narediti," je svojo dirko opisal Vinales.

Na današnji dirki ni nastopil svetovni prvak Marc Marquez. Prvi dirkač Honde je sicer po padcu na dirki prejšnji teden in prestani operaciji zlomljene roke v Jerezu ta konec tedna sicer opravil dva prosta treninga, kvalifikacije pa je potem izpustil in se odločil, da ne bo tvegal nastopa na dirki.

Naslednja dirka v močno prirejenem koledarju SP-ja 2020 bo preizkušnja za VN Češke v Brnu 9. avgusta.

Tacuki Suzuki je po lanski dirki za VN San Marina zdaj v Jerezu na VN Andaluzije osvojil drugo zmago v karieri. Foto: EPA
Tacuki Suzuki je po lanski dirki za VN San Marina zdaj v Jerezu na VN Andaluzije osvojil drugo zmago v karieri. Foto: EPA

Suzuki najhitrejši v festivalu padcev
VN Andaluzije v Jerezu se je začela z Moto3, kjer je slavil Tacuki Suzuki. Na uvodni dirki sta se s številnimi padci 22-letnemu Tacukiju Suzukiju najbolj približala sotekmovalec pri hondi Britanec John McPhee na drugem in Italijan Celestino Vietti (KTM) na tretjem mestu. Španec Albert Arenas, zmagovalec uvodnih dveh dirk sezone za VN Katarja in VN Španije, je po padcu ostal brez uvrstitve, a ostaja v vodstvu s šestimi točkami prednosti pred Suzukijem.

Prvenec Bastianini v Moto2
Italijan Enea Bastianini (Kalex) si je na veliki nagradi Andaluzije v Jerezu v Španiji privozil prvo zmago v karieri v razredu Moto2 za svetovno prvenstvo. Tudi drugo in tretje mesto sta zasedla Italijana. Drugi je bil Luca Marini, zmagovalec druge tekme sezone v Moto2, tretje pa Marco Bezzecchi. Gre za prvo trojno zmago Italijanov v vmesnem – drugem razredu motociklizma po Imoli 1998. V skupnem vodstvu ostaja Japonec Tecuta Nagašima (50), zmagovalca Katarja, ki je bil tokrat 11. in ima še dve točki več od zmagovalca in pet več od Marinija.

Quartararo najboljši v peklenski vročini v Jerezu

VN ANDALUZIJE, Jerez

MotoGP, izidi:

1. F. QUARTARARO FRA/yamaha 41:22,666
2. M. VINALES  ŠPA/yamaha   +4,495
3. V. ROSSI   ITA/yamaha   5,546
4. T. NAKAGAMI  JAP/hondai   6,113
5. J. MIR    ŠPA/suzuki   7,693
6. A. DOVIZIOSO ITA/ducati   12,554

Moto2, izidi:

1. E. BASTIANINI ITA/kalex  39:23,922
2. L. MARINI   ITA/kalex   +2,153
3. M. BEZZECCHI ITA/kalex    3,243

Moto3, izidi:

1. T. SUZUKI   JAP/honda  39:18,861
2. J. McPHEE   VB/honda   +0,064
3. C. VIETTI   ITA/ktm     0,134

SKUPNI VRSTNI RED

MotoGP (2/14):

1. F. QUARTARARO FRA/yamaha  50 točk
2. M. VINALES   ŠPA/yamaha  40   
3. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati  26   
4. T. NAKAGAMI  JAP/honda  19   
5. P. ESPARGARO  ŠPA/ktm   19   
6. V. ROSSI    ITA/yamaha  16   
                   

Moto2 (3/14):

1. T. NAGAŠIMA  JAP/kalex  50 točk
2. E. BASTIANINI ITA/kalex  48   
3. L. MARINI   ITA/kalex  45   

Moto3 (3/14):

1. A. ARENAS   ŠPA/ktm    50 točk
2. T. SUZUKI   JAP/honda   44   
3. J. McPHEE   VB/honda   40