Po prvi operaciji je Marc Marquez počival vsega 4 dni in je bil že nazaj na dirkalniku v Jerezu, a zdaj malokdo verjame, da bo ponovil hitenje z vrnitvijo v Brnu, kjer bo v nedeljo tretja dirka MotoGP-ja. Foto: EPA
Po prvi operaciji je Marc Marquez počival vsega 4 dni in je bil že nazaj na dirkalniku v Jerezu, a zdaj malokdo verjame, da bo ponovil hitenje z vrnitvijo v Brnu, kjer bo v nedeljo tretja dirka MotoGP-ja. Foto: EPA

V ponedeljek zvečer je ekipa Repsol Honda objavila, da je Marc Marquez prestal še en poseg na desni roki, ki si jo je zlomil na prvi pokoronski dirki razreda MotoGP v Jerezu na VN Španije. Obremenitve poškodovane roke so bile tako velike, da so se poškodovale oz. premaknile ploščice iz titana, ki so jih Marquezu vgradili med prvo operacijo.

Bradl v Brnu namesto M. Marqueza
Branilec naslova prvakv v elitnem motociklističnem razredu se je nato nepričakovano vrnil v Jerez in poskušal nastopiti na drugi dirki sezone na VN Andaluzije. A po sobotnih prostih treningih je izpustil kvalifikacije in se po posvetovanju z zdravniki le odločil, da ne štarta na dirki. Po novem posegu v univerzitetni bolnišnici Dexeus v Barceloni pa bo moral skoraj gotovo - v Španiji pišejo 99-odstotno - izpustiti še VN Češke v Brnu konec tega tedna.

Opoldne je Repsol Honda potrdila pričakovano novico, da Katalonec izpušča Brno, kjer bo mesto svetovnega prvaka v dominantni ekipi svetovnega prvenstva prevzel Stefan Bradl, testni voznik ekipe, ki se je nazadnje kot povabljenec dokazoval na zadnji dirki za VN Španije.

"Po drugi operaciji na poškodovani desni rami smo se skupaj z dirkačem odločili, da bo izpustil dirko za VN Češke in v miru okreval," so pri Repsol Hondi zapisali v izjavi za javnost.

Preveč obremenjena titanova plošča
Zdravniška ekipa pod vodstvom Xavierja Mira, ki ga je operiral že prvič pred 13 dnevi, je zamenjala titanovo ploščo, ki je bila utrjena z 12 vijaki, Marcu Marquezu pa so predpisali 48-urni popolni počitek, ponesrečena ekspresna vrnitev po prvi operaciji pa je svarilo, da ne bo hitel tudi v drugo.

Velika priložnost in prednost mladega Francoza
S tem osemkratni svetovni prvak izgublja čas in točke, če želi ubraniti naslov. Obe dirki v Jerezu je dobil Francoz Fabio Quartararo, ki tako s popolnim izkupičkom in odsotnostjo Marqueza hitro postaja prvi favorit za slavje v skrajšani in močno prilagojeni sezoni 2020.