Nogometaši Eitrachta, ki so 3. oktobra lani šokirali Bayern na Allianz Areni (1:2), so se veselili ene izmed največjih zmag v zgodovini kluba. Foto: EPA
Nogometaši Eitrachta, ki so 3. oktobra lani šokirali Bayern na Allianz Areni (1:2), so se veselili ene izmed največjih zmag v zgodovini kluba. Foto: EPA

Eintracht, ki je v Bundesligi šele na devetem mestu, je blestel na razprodanem Camp Nouu. Navdušil je 30.000 navijačev, ki so pripotovali v Katalonijo in si tudi na črnem trgu zagotovili vstopnice. Uradno je klub dobil le 5000 vstopnic. Nemci so imeli več strelov (10:16, v okvir 4:7). Barca je imela jalovo pobudo večji del tekme, saj je imela 74-odstotno posest žoge. Prva tekma prejšnji četrtek se je končala z 1:1, tokrat pa so gostitelji hitro znašli v zaostanku.

Filip Kostić je razveselil 30.000 navijačev Eintrachta na Camp Nouu. Foto: EPA
Filip Kostić je razveselil 30.000 navijačev Eintrachta na Camp Nouu. Foto: EPA

Kostić z bele točke kaznoval neumnost Garcie
Že v 3. minuti je Eric Garcia v kazenskem prostoru povlekel Jesperja Lindströma na tla in sodnik Artur Soares Dias je takoj pokazal na belo točko. Filip Kostić je z levico zanesljivo matiral Marca-Andreja ter Stegna, ki je krenil v napačno smer.

Evrogol Borreja za 0:2
Barcelona se je pobrala po začetnem šoku. V 18. minuti je Ronald Araujo nevarno zapretil s 13 metrov, a je Kevin Trapp z rokama odbil žogo prek vrat. V 36. minuti je Ousmane Dembele izgubil žogo na sredini igrišča, Kostić jo je podaljšal do Rafaela Borreja, ki je z izjemnim strelom z 22 metrov zatresel mrežo. Ter Stegen je stal precej zunaj vrat in ni uspel odbiti žoge.

Katalonci so bili že v velikih težavah. V zadnji minuti prvega polčasa je Ansgar Knauff ušel po desni strani in z močnim strelom malce zgrešil vrata. Barcelona je bila lahko srečna, da je zaostajala le z 0:2 ob odmoru.

Pierre-Emerick Aubameyang je v ključnem trenutku zapravil veliko priložnost. Če bi se Barcelona takoj na začetku drugega polčasa približala na 1:2, bi se tekma odvijala drugače. Foto: EPA
Pierre-Emerick Aubameyang je v ključnem trenutku zapravil veliko priložnost. Če bi se Barcelona takoj na začetku drugega polčasa približala na 1:2, bi se tekma odvijala drugače. Foto: EPA

Aubameyang zapravil veliko priložnost
Zaskrbljeni strateg Xavi Hernandez je v igro poslal Frenkieja de Jonga. Barcelona je močno pritisnila na začetku nadaljevanja. Že v 47. minuti je Dembele z desne strani podal pred vrata, na drugi vratnici je bil popolnoma sam Pierre-Emerick Aubameyang, ki pa je zgrešil žogo. Gabonec se je lahko le prijel za glavo. Po uri igre je zapustil zelenico, vstopil je Adama Traore.

Barcelona je pustila ogromno prostora v obrambi. V 58. minuti je Daiči Kamada na desni strani našel Lindströma, ki je močno streljal, a se je izkazal ter Stegen. Po uri igre so Katalonci zahtevali najstrožjo kazen, saj je Borreja žoga zadela v roko v kazenskem prostoru. Sodnik Soares Dias si je dolgo časa ogledoval posnetek in se pogovarjal z videosodnikom, nista se odločila za enajstmetrovko.

Katalonci pustili Kostiću preveč prostora
Razigrani Kostić je v 67. minuti po podaji Kamade povišal na 0:3. Srb je z diagonalnim strelom z levico poslal žogo v malo mrežico in ter Stegen je bil znova prekratek. V 78. minuti je dišalo na pravi polom Barcelone, saj je imel Kamada znova ogromno prostora. Z roba kazenskega prostora je streljal malce mimo vrat.

Rafael Borre (levo) je dosegel najlepši zadetek večera. Foto: EPA
Rafael Borre (levo) je dosegel najlepši zadetek večera. Foto: EPA

Busquets najprej v prepovedanem položaju, nato pa je le znižal
Sergio Busquets je šest minut pred koncem rednega dela po podaji Frenkieja de Jonga s prostega strela zatresel mrežo iz bližine, a se je oglasil videosodnik in razveljavil gol zaradi prepovedanega položaja.

Ostalo je le še devet minut sodnikovega dodatka. V 91. minuti je kapetan Busquets z močnim diagonalnim strelom z desno nogo z 20 metrov poslal žogo v mrežo. Gostom je zmanjkalo energije. Rezervist Luuk de Jong je v 93. minuti z glavo zadel le zunanji del mreže.

Depay postavil končni izid z bele točke
V 100. minuti je Evan Ndicka v kazenskem prostoru podrl Luuka de Jonga in si prislužil drugi rumeni karton. Memphis Depay, ki je vstopil v 80. minuti, je izvedel najstrožjo kazen. Trapp je žogo odbil z roko, a je prečkala golovo črto. Barcelona je znižala na 2:3, a takoj zatem je Soares Dias odpiskal konec tekme.

Glasner: Z denarjem se tega ne da kupiti
"Tega večera ne bomo nikoli pozabili. To je čustveni vrhunec kariere. Z denarjem se tega ne da kupiti in to je res prelepa zgodba," je bil navdušen trener Eintrachta Oliver Glasner.

West Ham gladko odpravil Lyon
Čez dva tedna bo Eintracht gostil West Ham. Londončani so odpravili Lyon s 3:0. V prvem polčasu sta zadela Craig Dawson (38.) in Declan Rice (44.), v drugem pa je piko na i postavil še Jarrod Bowen (48.).

Leipzig izločil Atalanto
Atalanta je izgubila proti Leipzigu z 0:2. Oba zadetka je dosegel sijajni napadalec Christopher Nkunku. Kevin Kampl je za rdeče bike igral do 79. minute. Stadion Gewiss je bil razprodan, zbralo se je 20.000 gledalcev. Josip Iličić ni bil prijavljen za izločilne boje in verjetno tudi v Serie A do konca sezone ne bo igral.

Najboljši strelec Leipziga Christopher Nkunku je bil nerešljiva uganka za obrambo Atalante. Foto: EPA
Najboljši strelec Leipziga Christopher Nkunku je bil nerešljiva uganka za obrambo Atalante. Foto: EPA

Nkunku izkoristil odlično podajo Laimerja
V 18. minuti je Konrad Laimer ušel po desni strani, obramba Atalanta je bila prepočasna in podal je pred vrata, kjer je Nkunku z desno nogo zatresel mrežo. Po vodstvu so si Nemci pripravili več priložnosti, a je ostalo pri minimalni prednosti ob odmoru.

V drugem polčasu je imela več od igre ekipa iz Bergama. Atalanta je močno pritiskala, nekajkrat pa se je obramba Leipziga izkazala s požrtvovalnimi posredovanji, nevarnejši streli Jeremieja Bogaja, Hansa Hateboerja in Duvana Zapate pa niso bili dovolj natančni.

Lahoz ni pokazal na belo točko
V 52. minuiti je branilec Marten de Roon s prostega strela zadel Danija Olma v roko. Gostitelji so zahtevali najstrožjo kazen. Oglasil se je tudi videosodnik in glavni delivec pravice Antonio Mateu Lahoz si je ogledal posnetek ob stranski črti. Ugotovil je, da Olmo držal roko ob telesu in ni se odločil za enajstmetrovko.

Kampl je v 68. minuti v kazenskem prostoru našel Nkunkuja, ki je preigral branilca Joseja Luisa Palomina, a je vratar Juan Musso preusmeril žogo v zunanji del mreže.

Nkunku potrdil zmago z enajstih metrov
V 86. minuti je nato Nkunku izsilil še enajstmetrovko, Musso ga je podrl v kazenskem prostoru. Napadalec je z desnico uspešno izvedel strel z bele točke ter Nemcem dokončno priigral uvrstitev v polfinale. Tudi sedem minut sodnikovega dodatka ni pomagalo Atalante.

Tedesco preporodil rdeče bike
Leipzig je v spomladanskem delu v sijajni formi. Trener Domenico Tedesco je uspel prebuditi nosilce igre. Rdeči biki so se iz enajstega zavihteli na četrto mesto, ki vodi v ligo prvakov v naslednji sezoni. Velik cilj je tudi prva lovorika v klubski vitrini. Najlepša priložnost se ponuja v nemškem pokalu, kjer se bo Leipzig naslednji teden pomeril z Unionom iz Berlina v polfinalu, Bayern in dortmundska Borussia sta ekspresno izpadla in pot do naslova je precej lažja.

Gasperini razočaran po porazu Atalante proti Leipzigu

Payet končal evropsko pravljico Kurtića in soigralcev
PAOK je na povratni tekmi četrtfinala Konferenčne lige v Solunu izgubil proti Marseillu z 0:1. Drugouvrščena ekipa francoskega prvenstva je prvo tekmo na stadionu Velodrome dobila z 2:1. Tokrat je edini zadetek na tekmi dosegel Dimitri Payet v 34. minuti. Slovenski reprezentant Jasmin Kurtić je za grško ekipo igral vso tekmo.

Dimitri Payet je odločil v Solunu. Foto: EPA
Dimitri Payet je odločil v Solunu. Foto: EPA

Marseille, ki bi lahko 19. aprila po zasedanju disciplinske komisije zaradi navijaških nemirov na prvi tekmi prejel kazen Evropske nogometne zveze, se bo v polfinalu pomeril s Feyenoordom. Nizozemci so v gosteh s 3:1 premagali Slavio iz Prage in v skupnem seštevku napredovali z izidom 6:4.

Zaniolo s hat-trickom potopil Bodö/Glimt
Drugi polfinalni par sestavljata Leicester in Roma. Angleži so po preobratu v zadnje četrt ure premagali PSV iz Eindhovna (1:2). Prva tekma se je končala brez golov.

Romi je tokrat v četrtem poskusu to sezono ugnala norveški Bodö/Glimt. Skandinavci so prvo tekmo na domačem stadionu dobili z 2:1, na Olimpicu pa so bili nemočni. Varovanci Joseja Mourinha so slavili s 4:0. Hat-trick je zabil Nicolo Zaniolo.


Evropska liga, četrtfinale, povratne tekme:
Atalanta - RB LEIPZIG 0:2 (0:1) 1:1
Nkunku 18., 87./11-m

Atalanta: Musso, de Roon, Demiral (70./Scalvini), Palomino, Hateboer, Koopmeiners, Freuler (88./Pašalić), Zappacosta, Malinovski (58./Muriel), Boga (70./Mirančuk), Zapata.

Leipzig: Gulacsi, Simakan, Orban, Gvardiol (79./Poulsen), Henrichs (73./Klostermann), Laimer (73./Adams), Kampl (79./Halstenberg), Angelino, Olmo, Nkunku, Silva.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)


Barcelona - EINTRACHT FRANKFURT 2:3 (0:2) 1:1
Busquets 91., Depay 101./11-m; Kostić 4./11-m, 67., Borre 36.
RK: Ndicka 100./Eintracht

Barcelona: ter Stegen, Mingueza (61./Dest), Araujo, Garcia (70./L. de Jong), Jordi Alba, Busquets, Gavi, Pedri (46./F. de Jong), Dembele, Aubameyang (61./Traore), Ferran Torres (80./Depay).

Eintracht: Trapp, Toure (99./Hasebe), Hinteregger, Ndicka, Knauff (99./Chandler), Jakić, Rode (80./Hrustić), Kostić, Lindström (80./Hauge), Kamada, Borre (90./Ache).

Sodnik: Artur Soares Dias (Portugalska)


Lyon - WEST HAM 0:3 (0:2) 1:1
Dawson 38., Rice 44., Bowen 48.

RANGERS - Braga * 3:1 (2:1, 2:0) 0:1
Tavernier 2., 43./11-m, Roofe 101.; Carmo 83.
RK: Tormena 42., Medeiros 105./Braga
* - po podaljšku


Polfinale, prvi tekmi, četrtek, 28. aprila, ob 21.00:
RB LEIPZIG - RANGERS

WEST HAM - EINTRACHT

Povratni tekmi bosta 5. maja. Finale bo 18. maja v Sevilli.


Konferenčna liga, četrtfinale, povratne tekme:
PSV Eindhoven - LEICESTER 1:2 (1:0) 0:0
Zahavi 27.; Maddison 77., Pereira 88.

Slavia Praga - FEYENOORD 1:3 (1:1) 3:3
Traore 14.; Dessers 2., 59., Sinsterra 78.
RK: Kacharaba 94./Slavia Praga

ROMA - Bodö Glimt 4:0 (3:0) 1:2
Abraham 5., Zaniolo 23., 29., 49.

Paok Solun - MARSEILLE 0:1 (0:1) 1:2
Payet 34.
Kurtić (PAOK) je igral vso tekmo.


Polfinale, prvi tekmi, 28. aprila:
LEICESTER - ROMA

FEYENOORD - MARSEILLE

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku. Povratni tekmi bosta 5. maja. Finale bo 25. maja v Tirani.