6000 navijačev je spet videlo nekonkreten Maribor, ki to sezono na vseh treh evropskih tekmah v Ljudskem vrtu ni dosegel niti enega zadetka. Foto: www.alesfevzer.com
6000 navijačev je spet videlo nekonkreten Maribor, ki to sezono na vseh treh evropskih tekmah v Ljudskem vrtu ni dosegel niti enega zadetka. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski nogometni prvaki so na prvi tekmi 3. predkroga Evropske lige doma izgubili proti HJK Helsinkom z 0:2. Mariborčani so bili slabi, nepovezani, brezzobi, nenevarni. Finci so zlahka odbijali domače napade in prelahko osvajali prostor v napadu.

V prvem polčasu je bila igra Maribora kar obetavna, v drugem delu pa je sledil potop. V 47. minuti je za prvi šok poskrbel David Browne. "Naivno smo izpadli. Ta gol je presekal večji del ekipe. Po tem šoku se nismo pobrali. Precej mladih igralcev je brez evropskih izkušenj in očitno je to vplivalo na podobo v nadaljevanju tekme," je povedal trener Radovan Karanović. In res je bila igra Maribora vse manj povezana, napak in podarjenih žog nasprotniku pa je bilo vse več.

Finski prvaki Mariboru primazali bolečo zaušnico
Sorodna novica Poraz Maribora proti Fincem in žvižgi v Ljudskem vrtu

Kadrovsko še nikoli tako slabi kot to poletje
Morala je na dnu in to v trenutku sezone, ko je znal nekoč Maribor biti najboljši. Karanović: "Za nekatere je morda pritisk rezultata prevelik. Iščemo način, kako iz tega izvleči najboljše, a za zdaj ne gre."

Maribor še nikoli ni bil tako slabo kadrovsko pripravljen na evropsko poletje kot letos. Športni direkor Marko Šuler in Karanović sta čakala predolgo. Resna evropska zgodba se mora začeti graditi januarja in se ne sme, z redkimi izjemami, julija spreminjati iz tedna v teden.

Zdi se, kot da bi mariborsko pisarno presenetila odhoda Antoina Makoumbouja in Nina Žuglja. Sledilo je gašenje s polizdelki, vezist Vladan Vidaković je počasen in nenatančen pri podajah, desni bočni branilec Andraž Žinič pa je oblekel mariborski dres s prevelikimi očmi. Sinoči so mu žvižgali vsi, staro in mlado. Omenjena igralca sta bila slaba tudi na zadnji prvenstveni tekmi ob porazu proti Kopru.

Le trije iz včerajšnje prve postave Maribora so z moštvom opravili celotne priprave. Trener Karanović je zaradi ad hoc kadrovanja prisiljen v ogenj poslati nogometaše, ki si morda igranja v prvi enajsterici niti ne zaslužijo.

Vrhunci tekme Maribor – HJK Helsinki

Ostane le še strategija "na vse ali nič"
Maribor izgublja nekoč težko prigarano evropsko slavo. Pozablja tudi na evropsko držo. Sinoči na novinarsko konferenco po tekmi odgovorni niso pripeljali niti enega mariborskega nogometaša. Zapravljanje ugleda ob porazih proti moštvu, ki bi v slovenskem prvenstvu težko končalo v zgornji polovici lestvice, bo še bolj poglobilo krizo slovenskega klubskega nogometa, a Karanović pred gostovanjem na Finskem ostaja optimist: "Mislim, da so še možnosti, in verjamem, da se tekma lahko obrne. A iz ekipe bo treba izvleči maksimum in odigrati na vse ali nič."

Če bo Štajercem na povratni tekmi res uspel podvig, ga v kvalifikacijah Evropske lige čaka danski Silkeborg. A verjetneje je, da se bo v boju za Konferenčno ligo pomeril z zmagovalcem obračuna Šahtjor Soligorsk - Cluj.

V nedeljo bi se radi z zmago opravičili navijačem
Še prej Mariborčane v nedeljo čaka prvi večni derbi nove sezone. Karanović: "Prihaja derbi, ni prijetno, ko se soočiš s takšnim porazom, a ne bo časa za večje analize. Od tega trenutka se moramo usmeriti k nedelji, treba je strniti vrste, odigrati neprimerno boljše kot v zadnjem obdobju in se na takšen način opravičiti navijačem. Imamo težave v igri, tega se zavedamo. Manjka nam tudi kanček sreče, da bi se dogodki zasukali v drugo smer."

Kriza Maribora se je še poglobila