Samirja Handanovića ena zmaga loči od največjega uspeha v karieri. Foto: Reuters
Samirja Handanovića ena zmaga loči od največjega uspeha v karieri. Foto: Reuters

Pred dvema letoma je lovoriko osvojil Jan Oblak z Atleticom, 36-letni Ljubljančan pa ima celo priložnost, da kot kapetan dvigne pokal. V Milano se je iz Udineseja, kjer se je uveljavil na evropskem zemljevidu, preselil pred osmimi leti. "V Inter sem prišel prepričan, da tu lahko osvojim lovorike. Končno se borimo za nekaj pomembnega. Ponosen sem, da sem tu. To mora postati naša navada," je pred finalom povedal Handanović.

Romelu Lukaku in Lautaro Martinez sta najnevarnejša nogometaša Interja. Foto: Reuters
Romelu Lukaku in Lautaro Martinez sta najnevarnejša nogometaša Interja. Foto: Reuters

Inter se bo v petek ob 21.00 v Kölnu pomeril s Sevillo. Neposredni prenos obračuna boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju. Gre za dvoboj najuspešnejših ekip tekmovanja. Andaluzijci so trofejo drugega najmočnejšega tekmovanja stare celine v vitrino pospravili že petkrat, nazadnje leta 2016, Interju pa je to uspelo trikrat, s čimer si deli drugo mesto z Liverpoolom in Juventusom. Od zadnje njihove lovorike je minilo že 22 let, za evropski naslov pa so se nazadnje borili pred desetimi leti, ko so tedaj slavili v Ligi prvakov.

Glavni adut nerazzurrov bo v desetem evropskem finalu napadalna naveza Romelu Lukaku-Lautaro Martinez, ki je skupaj v tej sezoni dosegla že 54 golov. Belgijski orjak je mrežo zatresel na desetih zaporednih tekmah Evropske lige, Argentinec pa je blestel v ponedeljkovem polfinalu, ko je Inter z imenitno predstavo napolnil mrežo Šahtarja (5:0). "To je moje četrto leto v evropskih tekmovanjih in lepo je priti v finale. Veliko mi pomenijo ta klub in navijači, ki so na finale čakali deset let. To je dolga doba," je povedal trener Interja Antonio Conte.

Finale gosti RheinEnergieStadion v Kölnu. Foto: Reuters
Finale gosti RheinEnergieStadion v Kölnu. Foto: Reuters

Nekdanji odlični vezist je leta 1993 v tem tekmovanju slavil z Juventusom, zdaj pa ima lepo priložnost, da po treh naslovih italijanskega prvaka in enem angleškega v trenerski vlogi pride do uspeha kariere: "Trdo delo se nam obrestuje. Kot ekipa smo močno napredovali. V petek moramo dati vse od sebe. V Evropski ligi imamo manj izkušenj od nasprotnika, ki je v tem pogledu v prednosti. Toda beseda strah v mojem slovarju ne obstaja, a cenimo in spoštujemo Sevillo. Pomembno je, da bomo mentalno pravi. Le en način je, da se piše zgodovina kluba – zmaga."

Njegov kolega na drugi strani, Julen Lopetegui, naskakuje prvo klubsko lovoriko v trenerski vlogi. "Inter ima zelo celovito ekipo z odličnimi nogometaši in zelo učinkovitim slogom igre, kot ga imajo vse ekipe, ki jih vodi Conte. Lahko silovito napadajo, hkrati pa nasprotniku zelo dobro onemogočajo, da bi si ustvarjal priložnosti. Zavedamo se, da bo v finalu pomembna vsaka malenkost," je povedal Bask na andaluzijski klopi, ki upa, da bo lahko računal tudi na Lucasa Ocamposa, ki ima težave s poškodbo.

Luuk de Jong je bil mož odločitve v polfinalu. Foto: Reuters
Luuk de Jong je bil mož odločitve v polfinalu. Foto: Reuters

"Zavedamo se, da nas čaka zelo zahteven nasprotnik, ki ga zelo spoštujemo. Pričakujemo težko tekmo, kjer bodo majhni detajli delali razliko. Smo Sevilla in zaslužili smo si finale. Užitek je priti v finale s to izjemno skupino fantov. To je nekaj, za kar smo delali celotno sezono, ki je bila naporna, a hkrati razburljiva in zelo zanimiva. Zdaj imamo pravico sanjati o naslovu," je dejal Joan Jordan, katalonski vezist v dresu Seville, ki je neporažena na zadnjih 20 tekmah. V nedeljo je v polfinalu z 2:1 ugnala Manchester United.


Finale, Köln, petek ob 21.00:
SEVILLA – INTER

Verjetni postavi:

Sevilla: Bono, Navas, Kounde, Diego Carlos, Reguilon, Banega, Fernando, Jordan, Suso, En-Nesyri, Ocampos.

Inter: Handanović, Godin, de Vrij, Bastoni, D'Ambrosio, Barella, Brozović, Gagliardini, Young, Martinez, Lukaku.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)

Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Handanović: Pred 10 leti so bile take tekme za Inter nekaj običajnega