Erik Lamela se je izkazal z odločilnim golom, predtem pa je podal za izenačenje. Foto: Reuters
Erik Lamela se je izkazal z odločilnim golom, predtem pa je podal za izenačenje. Foto: Reuters

Čeprav Sevilli ne gre po načrtih v španskem prvenstvu, pa znova odlično nastopa v Evropski ligi, v kateri je s šestimi naslovi rekorderka. Do zdaj je dobila vseh šest finalov, 31. maja pa se bo v Budimpešti za novo lovoriko pomerila z Romo. Na Sanchez Pizjuanu so vse gole dosegli rezervisti. Povedel je sicer Juventus. Tekla je 65. minuta, ko je z glavo Dušanu Vlahoviću podal Adrien Rabiot. Srbski napadalec se je dobro znašel ob Loicu Baldeju, nespretno je posredoval Nemanja Gudelj, od katerega se je žoga odbila, Vlahović pa jo je nato prek Bona spravil v mrežo.

Šest minut je Sevilla potrebovala za izenačenje. Federico Chiesa je nespametno izgubil žogo pred svojim kazenskim prostorom. Odvzel mu jo je Marcos Acuna, ki je nato podal Eriku Lameli, ta pa Susu, ki je mojstrsko žogo z 20 metrov poslal v desni zgornji kot nemočnega Wojciecha Szczesnyja. Poljski vratar je tik pred iztekom rednega dela preprečil domačo zmago, ko je imenitno ubranil poskus Youssefa En-Nesyrija z glavo. Odločil je Lamela v 95. minuti z glavo, potem ko je natančen predložek z leve strani v kazenski prostor poslal Bryan Gil. Acuna je moral zaradi drugega rumenega kartona predčasno zapustiti zelenico, Sevilla pa je zadržala zadnji nalet stare dame.

Jose Mourinho je Evropsko ligo osvojil pred šestimi leti z Manchester Unitedom. Foto: Reuters
Jose Mourinho je Evropsko ligo osvojil pred šestimi leti z Manchester Unitedom. Foto: Reuters

Rimljani naprej po remiju v Leverkusnu

Roma, ki je lani osvojila Konferenčno ligo, bo drugo sezono zapored igrala v finalu. Prvo tekmo je na Olimpicu dobila z golom Edoarda Boveja, na povratni pa sta mreži na BayAreni, kjer je sodil Slavko Vinčić, obmirovali. Bayer je napadal, imel terensko pobudo in si priigral kar nekaj priložnosti, toda večino strelov je sprožil z razdalje in rimska obramba na čelu z vratarjem Ruijem Patriciem je zdržala. Vrsto Joseja Mourinha je rešil tudi okvir vrat, ki ga je v 12. minuti stresel Moussa Diaby. Roma je streljala le enkrat, čeprav je bila brez poskusa v okvir vrat, pa se je na koncu v Leverkusnu veselila napredovanja.

West Ham dvakrat premagal AZ

West Ham si je finalno vstopnico v Konferenčni ligi priigral z dvema zmagama nad AZ Alkmaarjem. Potem ko je bilo v Londonu 2:1, so hammers slavili zmago tudi na Nizozemskem. Dokončno je pot v Prago potrdil Pablo Fornals. Španski vezist, ki je v igro vstopil v 75. minuti, je srečanje odločil v sodnikovem dodatku. Tekla je 94. minuta, ko je na sredini odvzel žogo Pantelisu Hatzidiakosu, nato preigral Jordyja Clasieja in z diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora matiral Mathewa Ryana.

Fiorentina v finale v 129. minuti

Italijanski klub bo igral tudi v finalu Konferenčne lige. Fiorentina je s 3:1 zmagala v Baslu. Odločitev je padla v 129. minuti, ko je domača obramba slabo izbijala v kazenskem prostoru. Žoga je prišla do Antonina Baraka, ki je s šestih metrov goste popeljal v Prago. Firenčani so povedli v 35. minuti prek Nicolasa Gonzaleza, ki je bil po kotu uspešen z glavo. Argentinec je v 72. minuti nato po podaji Doda zadel tudi za novo vodstvo, ki jim je prineslo podaljšek. Vmes je, ko je tekla 55. minuta, izenačil Zeki Amdouni.


Evropska liga, polfinale, povratni tekmi:
SEVILLA - Juventus 2:1 (1:1, 0:0) 1:1 - po podaljšku
Suso 71., Lamela 95.; Vlahović 65.
RK: Acuna 115./Sevilla

Sevilla: Bono, Jesus Navas (106./Papu Gomez), Balde, Gudelj, Acuna, Rakitić, Fernando, Ocampos (70./Lamela), Gil, (100./Montiel) Oliver Torres (62./Suso, 117./Rekik), En-Nesyri.

Juventus: Szczesny, Gatti, Bremer, Danilo, Cuadrado (106./Milik), Rabiot, Fagioli (41./Paredes), Locatelli, Di Maria (63./Chiesa), Iling-Junior (86./Kostić), Kean (64./Vlahović).

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)


Bayer Leverkusen - ROMA 0:0 0:1

Bayer: Hradecky, Tapsoba, Tah (86./Amiri), Hincapie, Frimpong, Bakker (73./Adli), Palacios (80./Hložek), Demirbay, Wirtz, Diaby, Azmoun.

Roma: Rui Patricio, Mancini, Cristante, Ibanez, Celik (78./Smalling), Spinazzola (34./Zalewski), Matić, Pellegrini, Bove, Belotti (46./Wijnaldum), Abraham.

Sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)

FINALE bo v sredo, 31. maja, v Budimpešti na Puskas Areni.


Konferenčna liga, polfinale, povratni tekmi:
Basel - FIORENTINA 1:3 (1:2, 0:1) 2:1 - po podaljšku
Ammdouni 55.; Gonzalez 35., 72., Barak 129.

AZ Alkmaar - WEST HAM 0:1 (0:0) 1:2
Fornals 94.

FINALE bo v sredo, 7. junija, v Pragi na Fortuna Areni.