Zmaji se podajajo na Ferske otoke z drugo zmago na zadnjih sedmih tekmah, kar je obdobje od 1. kroga Konferenčne lige. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaji se podajajo na Ferske otoke z drugo zmago na zadnjih sedmih tekmah, kar je obdobje od 1. kroga Konferenčne lige. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so papirnati favoriti, tako po kakovosti igralcev, proračunu in vrednosti ekipe. Za primerjavo: KÍ Klaksvik ima po Transfermarktu 2,81 milijona evrov vreden igralski kader, medtem ko je Olimpijina ekipa ocenjena na 13,4 milijona.

Izločili prvaka Madžarske in Švedske!

Toda ponos drugega največjega mesta na Ferskih otokih je eno prijetnejših presenečenj te evropske sezone. Med drugim je doma igral neodločeno z Lillom v drugem krogu, v prvem krogu pa je izgubil v Bratislavi z 1:2. Evropsko zgodbo je začel pisati v prvem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov, kjer je s 3:0 izločil madžarskega prvaka Ferencvaros, v drugem je po enajstmetrovkah izločil še švedskega prvaka Häcken, v tretjem pa so Ferci pred Moldejem iz Norveške klonili šele z 2:3.

KÍ Klaksvik je nadaljeval v zadnjem kvalifikacijskem krogu Evropske lige, kjer ga je s 3:2 premagal Šerif Tiraspol iz Moldavije, tako da so Ferci pristali v skupinskem delu Konferenčne lige, kar je daleč največji uspeh ferskega klubskega nogometa.

Z novim trenerjem po prve točke

A tudi Olimpija prvič igra v skupinskem delu evropskih nogometnih tekmovanj, prvi dve tekmi je izgubila in na lestvici zaostaja za kar 119 let starim klubom. Ljubljančane je na prvih dveh tekmah še vodil Portugalec Joao Henriques, pred dnevi pa ga je zamenjal Zoran Zeljković. Na predstavitveni novinarski konferenci ga je poleg tega, da je otrok Olimpije, za selitev iz Kopra nazaj v Ljubljano zamikalo prav dejstvo, da bo klub vodil v evropski konkurenci.

Pri tem je Zeljković poudaril dejstvo, da bo morala ljubljanska zasedba kdaj odigrati tudi pragmatično, sicer pa zagovarja, kot je povedal, privlačen in napadalen nogomet. Na svoji prvi tekmi je v domačem prvenstvu zmagal v Domžalah z 2:0 in se tako na evropsko preizkušnjo odpravlja z dobro popotnico.

Zeljković pred tekmo na umetni travi: Imamo več kakovosti kot Klaksvik

Padec forme vodilnega kluba na otokih

Klaksvíkar Ítróttarfelag, kot se glasi ime ferskega kluba v celoti, je v domačem prvenstvu na poti k osvojitvi naslova prvaka. Na Ferskih otokih sezona namreč poteka koledarsko in po 26 odigranih tekmah ima KÍ kar 11 točk prednosti pred B36 Torshavnom. Vendar evropski podvigi terjajo davek in na zadnjih dveh tekmah domačega prvenstva so zgolj remizirali, v nedeljo tudi s prvim zasledovalcem.

Zoran Zeljković bo v četrtek kot trener debitiral v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Zeljković bo v četrtek kot trener debitiral v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Foto: www.alesfevzer.com

Vprašljiva Doffo in Sualehe

"Olimpija lahko marsikoga premaga, na žalost pa smo že videli, da se ob lahkomiselnosti hitro pripeti tudi obraten scenarij. V četrtek igramo proti kakovostnemu tekmecu, dvoboj bo potekal na umetni površini, kar pomeni, da se bo hitro treba prilagoditi. Verjamem, da smo sposobni doseči pozitiven rezultat, zato gremo na zmago," je pred tekmo dejal za Olimpijino spletno stran.

Zeleno-beli imajo nekaj težav s poškodbami, medtem ko kaznovanih igralcev nimajo. Glavno vprašanje je stanje ključnega vezista Agustina Doffa, načet pa je tudi levi bočni branilec David Sualehe. Tekma se bo odvila v glavnem mestu v Torshavnu, ki sprejme 6500 ljudi (tekmo proti Lillu si je sicer ogledalo zgolj dobrih 2000 ljudi), sodili pa bodo nemški sodniki pod vodstvom Harma Osmersa.


KONFERENČNA LIGA, SKUPINA A

3. krog, četrtek ob 18.45:
KLAKSVIK – OLIMPIJA

LILLE – SLOVAN BRATISLAVA