Matic Fink je bil joker Dina Skenderja. Foto: www.alesfevzer.com
Matic Fink je bil joker Dina Skenderja. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so zaradi odrejene karantene celotnemu moštvu ostali brez tekme 1. kroga Prve lige in tudi dragocenih treningov, a je to slab izgovor za neprepričljivo igro. Islandski nogometaši, ki v evropskih tekmovanjih še niso nikoli zmagali, so praktično celo tekmo igrali z igralcem več in bili celo na pragu napredovanja. Precej spremenjena zasedba Olimpije je razočarala s predstavo, predvsem tuje okrepitve pa niso pokazale veliko. Dino Skender je v drugem polčasu v igro poslal Matica Finka, ki je poskrbel za izenačenje in bil tudi podajalec pri odločilnem golu.

Bosić v 106. minuti popeljal Olimpijo v 2. predkrog

Že po dobrih štirih minutah igre so gostje ostali z igralcem manj na zelenici. Mihail Caimacov je poslal žogo za hrbet islandski obrambi proti Draženu Bagariću, ki pa ga je nepravilno zaustavil Sölvi Ottesen in avstrijski sodnik Walter Altmann je kapetanu Vikingurja pokazal rdeči karton. Prosti strel z roba kazenskega prostora je izvedel Ante Vukušić, toda veselje mu je preprečila vratnica. Zmaji so imeli z igralcem več terensko premoč, a so si priigrali malo konkretnih akcij. Najlepšo priložnost je v 18. minuti po podaji Angela Ljaskova z leve strani zamudil Radivoj Bosić.

V 27. minuti so gostje presenetljivo povedli iz prve priložnosti. Dvoboj z Janom Andrejašičem je dobil Erlingur Agnarsson, ki je streljal z razdalje. Novinec v ljubljanskih vratih Žiga Frelih je žogo odbil, a predse. Pritekel je Ottar Magnus Karlsson in jo s pomočjo leve vratnice poslal v mrežo. Terenska premoč Olimpije se je nadaljevala, a je bila še naprej jalova. Najkonkretnejšo priložnost je imel Vukušić, toda strel je blokiral Kai Arnason.

Takole si je Sölvi Ottesen že v peti minuti prislužil rdeči karton. Foto: www.alesfevzer.com
Takole si je Sölvi Ottesen že v peti minuti prislužil rdeči karton. Foto: www.alesfevzer.com

Že po nekaj sekundah drugega dela se je priložnost ponudila Karlssonu, ki je sprožil z voleja, a je Frelih dobro reagiral. Olimpija je imela pobudo, a se je mučila in pri gradnji napadov naredila ogromno napak. 76. minuta je tekla, ko se je v ugodnem položaju znašel Bosić, vendar je srbski mladenič slabo zaključil in žoga je zletela prek vrat. Deset minut pozneje je iz neposredne bližine, s približno štirih metrov streljal z glavo, Arnason pa je odbil z golove črte.

V 88. minuti je žoga le našla pot v islandsko mrežo. Ljaskov je z leve žogo poslal na drugo stran, kjer je bil Fink, ki jo je poslal pred vrata. Zdelo se je, da je šlo bolj za podajo Jucieju Lupeti, toda žoga je končala v mali mrežici. Kmalu po izenačenju je imel priložnost za zmago Jakov Blagaić, posojen nogometaš Hajduka pa je streljal prek vrat.

V podaljšku so zmaji pritisnili. Fink je v 99. minuti z volejem z desne strani namučil sicer razpoloženega Ingvarja Jonssona. V naslednji akciji je žoga končala v mreži. V kazenski prostor je podal Bosić, Halldor Smari Sigurdsson je žogo nesrečno poslal v lastno mrežo, toda zadetek je bil zaradi prepovedanega položaja Lupete razveljavljen. Takoj po začetku drugega dodatka so Ljubljančani le povedli. Znova je veliko dela opravil Fink, ki je z desne strani poslal žogo v sredino kazenskega prostora. Utekal je Bosić in jo od prečke poslal za hrbet Jonssona.

Radivoj Bosić ni pokazal veliko, toda na koncu je bil mož odločitve. Foto: www.alesfevzer.com
Radivoj Bosić ni pokazal veliko, toda na koncu je bil mož odločitve. Foto: www.alesfevzer.com

Drugi krog kvalifikacij bo 17. septembra. Žreb bo v ponedeljek.


EVROPSKA LIGA
1. PREDKROG
OLIMPIJA – Vikingur Reykjavik (ISL) 2:1 (1:1, 0:1) – po podaljšku
Fink 88., Bosić 106.; Karlsson 27.
RK: Ottesen 5./Vikingur

Olimpija: Frelih, Andrejašič (46./Fink), Samardžić, Korun, Ljaskov (91./Pavlovič), Ostrc, Elšnik, Caimacov, Bosić, Bagarić (58./Blagaić), Vukušić (71./Lupeta).

Vikingur: I. Jonsson, Ottesen, Arnason, Sigurdsson, Atlason (96./Snorrason), Agnarsson, Magnusson (60./Andrason), Hlynsson, Barkarson, Hansen (60./Thordarson; 110./Gudjonsson), Karlsson.

Sodnik: Walter Altmann (Avstrija)


Maribor – COLERAINE (S. IRS) 5:6 (1:1, 0:0) - po enajstmetrovkah
Požeg Vancaš 65.; McLaughlin 62.
Dervišević je v 105. minuti z 11-m zadel prečko.

Prestavljeno:
NÖMME KALJU (EST) – MURA