Federico Gatti je bil nepričakovani junak na stadionu Allianz v Torinu. Foto: EPA
Federico Gatti je bil nepričakovani junak na stadionu Allianz v Torinu. Foto: EPA

Sevilla je na lestvici španskega prvenstva na skromnem 11. mestu, vendar v evropskih tekmovanjih igra sijajno. V letih 2006, 2007, 2014, 2015, 2016 in 2020 so bili Andaluzijci najboljši v Evropski ligi oz. v prejšnjem Pokalu Uefa. Tudi letos so med glavnimi favoriti za naslov. V četrtfinalu so z izjemno predstavo na povratni tekmi odpravili Manchester United s 3:0.

Youssef En-Nesyri je dosegel četrti zadetek v letošnji sezoni v Evropski ligi. Foto: EPA
Youssef En-Nesyri je dosegel četrti zadetek v letošnji sezoni v Evropski ligi. Foto: EPA

En-Nesyri potrdil izjemno formo
V Torinu je Sevilla začela odločno in povedla v 26. minuti, ko je z 12 metrov neoviran zadel Youssef En-Nesyri. Izjemni napadalec, ki je v četrtfinalu nekajkrat osmešil obrambo Manchester Uniteda, je bil natančen z desno nogo po podaji Lucasa Ocamposa z desne strani.

Tudi sicer je bila španska ekipa nevarnejša do konca polčasa, vendar na odmor odšla z minimalno prednostjo.

Številne menjave poživile igro Juventusa
Trener stare dame Massimiliano Allegri je moral hitro ukrepati. Na začetku drugega polčasa sta vstopila Federico Chiesa in Samuel Iling Junior, po uri igre pa še Gatti in Arkadiusz Milik.

Torinčani so pritisnili, vendar so Španci zelo dobro zapirali vse dohode proti svojim vratom. V 88. minuti so domači še neuspešno zahtevali najstrožjo kazen. Na sporedu je bilo še šest minut sodnikovega dodatka. Nemški delivec pravice Daniel Siebert se je odločil, da pusti še izvajanje kota v 97. minuti. V zadnji akciji tekme je Chiesa na daljši vratnici našel Paula Pogbaja. Francoz je žogo podaljšal pred vrata, pritekel pa je Gatti in z glavo potisnil žogo v mrežo.

Edoardo Bove je odločil na Olimpicu. Foto: EPA
Edoardo Bove je odločil na Olimpicu. Foto: EPA

Bove edini strelec na Olimpicu
64.000 gledalcev si je ogledalo napeto tekmo med Romo in Bayerjem iz Leverkusna na Olimpicu. Zmagovalci lanske Konferenčne lige so na zadnjih 25 tekmah na domačem stadionu izgubili le enkrat.

Prvi polčas je ob bolj ali manj enakovredni igri minil brez zadetkov, v drugem pa so niz neporaženosti Rimljani podaljšali po zaslugi zadetka Edoarda Boveja, ki je zadel v 63. minuti. 20-letnik je bil natančen z levo nogo, potem ko je strel Tammyja Abrahama vratarju Bayerja Lukašu Hradeckyju še uspelo odbiti.

Farmacevti so imeli veliko priložnost za izenačenje v 87. minuti. Po predložku Floriana Wirtza sta bila vratar Rui Patricio in Roger Ibanez neodločna, žoga je padla na nogo Jeremierja Frimponga. Strel Nizozemca je na golovi črti s prsmi blokiral branilec Rome Bryan Cristante.

Veliko veselje nogometašev Basla na stadionu Artemio Franchi v Firencah. Foto: EPA
Veliko veselje nogometašev Basla na stadionu Artemio Franchi v Firencah. Foto: EPA

West Ham in Basel do minimalne prednosti
Nogometaši West Hama in Basla so si na prvih polfinalnih tekmah Konferenčne lige priigrali minimalno prednost. Londončani so z 2:1 premagali Alkmaar, Basel pa v gosteh z enakim izidom Fiorentino. Povratni tekmi bosta prihodnji četrtek.

V Firencah je Fiorentina, do te tekme z 32 goli najboljša napadalna ekipa tekmovanja, povedla v 25. minuti, ko je z glavo zadel Arthur Cabral. 25-letni Brazilec je s sedmimi zadetki prvi strelec tekmovanja, sledi mu soigralec Luka Jović s šestimi.

Firenčani so v sezoni 1960/61 dobili Pokal pokalnih zmagovalcev, od sezone 2000/01 in zmage v italijanskem pokalu pa niso osvojili lovorike. Tudi tokratna se jim oddaljuje, saj je Andy Diouf za Švicarje izenačil v 71. minuti, za preobrat pa je v 92. minuti poskrbel Zeki Amdouni.

Londončani so v boj z Alkmaarjem vstopili kot favoriti in s ciljem osvojiti prvo veliko trofejo po Pokalu FA v sezoni 1979/80. Toda v prvem polčasu je nizozemska zasedba, ki ni nastopila v polfinalu evropskih pokalov vse od sezone 2004/05, ko je izgubila proti Sportingu v takratnem Pokalu Uefa, povedla, potem ko je Tijani Reijnders zadel v 41. minuti.

V 66. minuti je z bele točke izenačil Mohamed Said Benrahma. West Ham je odločilni zadetek dosegel četrt ure pred koncem. Michail Antonio je zadel iz bližine, odlično se je znašel v gneči pred vrati.


Evropska liga, polfinale, prvi tekmi:
JUVENTUS - SEVILLA 1:1 (0:1)
Gatti 97.; En-Nesyri 26.

Juventus: Szczesny, Danilo, Bonucci (61./Gatti), Alex Sandro, Cuadrado, Miretti (46./Chiesa), Locatelli, Rabiot, Kostić (46./Iling Junior), di Maria (70./Pogba), Vlahović (62./Milik).

Sevilla: Bono, Jesus Navas, Bade, Gudelj, Acuna, Fernando, Rakitić, Ocampos (34./Montiel), O. Torres (73./Gomez), Bryan Gil (82./Lamela), En-Nesyri.

Sodnik: Daniel Siebert (Nemčija)


ROMA - BAYER LEVERKUSEN 1:0 (0:0)
Bove 63.

Roma: Rui Patricio, Cristante, Mancini, Roger Ibanez, Celik, Bove (76./Wijnaldum), Matić, Spinazzola, Pellegrini, Belotti (77./Dybala), Abraham.

Leverkusen: Hradecky, Kossounou (36./Bakker), Tah, Tapsoba, Frimpong, Andrich (92./Amiri), Palacios, Hincapie, Diaby (72./Adli), Hložek (72./Azmoun), Wirtz.

Sodnik: Michael Oliver (Anglija)

Povratni tekmi bosta 18. maja. Finale bo v sredo, 31. maja, v Budimpešti na Puskas Areni.


Konferenčna liga, polfinale, prvi tekmi:
FIORENTINA - BASEL 1:2 (1:0)
Cabral 25.; Diouf 71., Amdouni 92.

WEST HAM - AZ ALKMAAR 2:1 (0:1)
Benrahma 67./11-m, Antonio 76.; Reijnders 42.

Povratni tekmi bosta 18. maja. Finale bo v sredo, 7. junija, v Pragi na Fortuna Areni.