Sergio Reguilon je kronal premoč Seville sredi prvega dela. Foto: Reuters
Sergio Reguilon je kronal premoč Seville sredi prvega dela. Foto: Reuters

Andaluzijci so pravi specialisti za to tekmovanje, najboljši so bili v letih 2006, 2007, 2014, 2015 in 2016. Sevilla bo naslednjo sezono igrala v Ligi prvakov. Prvi cilj je torej že izpolnila, zelo nevarna pa bo tudi v izločilnih bojih letošnje Evropske lige.

Reguilon ukanil slabo postavljenega Lopeza
Premoč v uvodnih minutah so izbranci Julena Lopeteguija kronali v 22. minuti, ko je Ever Banega zaposlil Sergia Reguilona, ki je prodrl v kazenski prostor in z levico z osmih metrov ukanil Pauja Lopeza. Vratar Rome je posredoval zelo slabo, žoga mu je ušla v mrežo.

En-Nesyri učinkovito zaključil protinapad
Minuto pred odmorom je Lucas Ocampos ušel po desni strani, Roger Ibanez ga je skušal zaustaviti z drsečim štartom, vendar ga je zgrešil. Hitri Ocampos je podal v sredino, kjer je Youssef En-Nesyri le še podstavil levico. Roma je bila že ob odmoru v izgubljenem položaju.

Youssef En-Nesyri je zaključil odličen protinapad tik pred odmorom. Foto: Reuters
Youssef En-Nesyri je zaključil odličen protinapad tik pred odmorom. Foto: Reuters

Roma končala z deseterico
Tudi v drugem polčasu je imela Sevilla več priložnosti. Jules Kounde je v 73. minuti zatresel mrežo, a je videosodnik razveljavil zadetek zaradi prepovedanega položaja. Banega je v sodnikovem dodatku stresel še prečko. Gianluca Mancini je v 98. minuti prejel rdeči karton, ker je s komolcem udaril Luuka de Jonga.

Friedkin novi lastnik Rome
Roma ima tudi uradno novega lastnika. Dozdajšnji ameriški lastnik James Pallotta je po dolgotrajnih pogovorih v sredo zvečer za 591 milijonov evrov ekipo iz večnega mesta prodal svojemu rojaku Danu Friedkinu. Končni prodajni sporazum bo podpisan do konca avgusta.

Pallotta je klub kupil leta 2012, 100-odstotni lastnik pa je od leta 2014. Novi lastnik prihaja iz Teksasa. Njegovo premoženje je ovrednoteno na 3,6 milijarde evrov in je 504. najbogatejši človek na svetu po lestvici ameriške poslovne revije Forbes.

Raul Jimenez je z bele točke popeljal Wolverhampton v četrtfinale. Foto: Reuters
Raul Jimenez je z bele točke popeljal Wolverhampton v četrtfinale. Foto: Reuters

Wolverhampton bo izzval Sevillo
Wolverhampton in Olympiacos sta se na prvi tekmi razšla z 1:1. Angleži so povedli z najstrožjo kaznijo Raula Jimeneza že v 9. minuti. Grki so v prvem polčasu enkrat zadeli, a iz mejnega prepovedanega položaja. V drugem polčasu so Grki lovili izenačenje, imeli nekaj priložnosti, a so ostali praznih rok. Wolverhampton bo v četrtfinalu izzval Sevillo.

Bayer in Basel dobila tudi povratni tekmi
Bayer Leverkusen je tudi na povratni tekmi premagal Rangerse z 1:0. V prvem polčasu so prednjačili Nemci, ki so prek Kaija Havertza tudi zatresli prečko, a ostali brez zadetka, Škoti pa niso sprožili niti enega strela. Edini zadetek je v 51. minuti dosegel Moussa Diaby.

Basel je gostil Eintracht Frankfurt in branil visoko prednost s 3:0. V prvem polčasu ni bilo zadetkov, v drugem pa so pot med osem Švicarji potrdili v 88. minuti, ko se je med strelce vpisal Fabian Frei.

Sevilla in Bayer Leverkusen v četrtfinalu Evropske lige

Kvalifikacije za evropska tekmovanja mogoče tudi na nevtralnih terenih
Uefa je po današnjem sestanku s svojimi članicami poudarila, da bi lahko nekatere tekme kvalifikacij za Ligo prvakov in Evropsko ligo za sezono 2020/21 igrali na nevtralnih igriščih. Vzrok so različne težave na različnih območjih z novim koronavirusom.

Nogometne zveze Poljske, Madžarske, Grčije in Cipra so že ponudile možnost, da bi gostile tekme tistih klubov, ki zaradi koronskih omejitev ne bi mogli igrati doma.

Uefa je objavila tudi pravilnik za organizacijo tekem, pri čemer mora domači klub pravočasno obvestiti Uefo, da ne bo mogel gostiti tekme po načrtu. Če tega ne bo storil pravočasno, mu grozi, da bo napredoval tekmec.

V celotnih kvalifikacijah v Evropski ligi bodo klubi med seboj igrali le po eno tekmo. Le odločilni krog kvalifikacij za Ligo prvakov bo kot običajno z domačo in tekmo v gosteh. Slovenijo bodo v evropskih kvalifikacijah zastopali Celje, Maribor, Olimpija in Mura.

Osmina finala, povratne tekme:
BAYER LEVERKUSEN - Rangers 1:0 (0:0) 3:1
Diaby 51.

BASEL - Eintracht Frankfurt 1:0 (0:0) 3:0
F. Frei 88.

WOLVERHAMPTON - Olympiacos 1:0 (1:0) 1:1
Raul Jimenez 9./11-m


Odigrano v sredo:
KÖBENHAVN
- Istanbul Bašakšehir 3:0 (1:0) 0:1
Wind 4., 52./11-m, Falk 62.

ŠAHTAR DONECK - Wolfsburg 3:0 (0:0) 2:1
Moraes 89., 93., Solomon 91.
RK: Hočolava 68.; Brooks 70.

MANCHESTER UNITED - Lask Linz 2:1 (0:0) 5:0
Lingard 57., Martial 88.; Wiesinger 55.


Ena tekma na nevtralnem igrišču, Duisburg:
SEVILLA - Roma 2:0 (2:0)
Reguilon 22., El Nesyri 44.
RK: Mancini 98./Roma

Sevilla: Bono, Jesus Navas, Kounde, Diego Carlos, Reguilon, Banega, Fernando, Jordan, Ocampos (96./Vazquez), En-Nesyri (93./L. de Jong), Suso (67./Munir).

Roma: Pau Lopez, Mancini, Roger Ibanez, Kolarov (78./Villar), Bruno Peres, Diawara (57./Perez), Cristante, Spinazzola, Zaniolo (57./Pellegrini), Mhitarjan, Džeko.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


Odigrano v sredo (Gelsenkirchen):
INTER
- Getafe 2:0 (1:0)
Lukaku 33., Eriksen 83.
Handanović (Inter) je branil vso tekmo.
Molina je v 75. minuti z 11-m streljal mimo vrat.


Četrtfinale, ponedeljek ob 21.00:
MANCHESTER UNITED - KÖBENHAVN
(Köln)

INTER - BAYER LEVERKUSEN
(Düsseldorf)

Torek ob 21.00:
ŠAHTAR DONECK - BASEL
(Gelsenkirchen)

WOLVERHAMPTON - SEVILLA
(Duisburg)


Polfinale, 16/17. avgusta:
WOLVERHAMPTON/SEVILLA -
MANCHESTER UNITED/KÖBENHAVN
(Köln)

INTER/BAYER LEVERKUSEN -
ŠAHTAR DONECK/BASEL
(Düsseldorf)

Finale bo 21. avgusta v Kölnu.