Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski državni prvak Mura bo ob 20.00 gostil Žalgiris na prvi tekmi kvalifikacij Evropske lige, Domžale bodo ob 19.00 gostovale pri Rosenborgu v Konferenčni ligi, v tej pa bo Olimpija ob 21.30 gostovala še pri Santa Clari.

V primeru napredovanja Muro čaka Sturm Graz
Pred Muro, ki je v ponedeljek podaljšala pogodbo do leta 2024 z enim pomembnejših članov ekipe Luko Bobičancem, je v predzadnjem kvalifikacijskem krogu litovska ovira. Soboška ekipa, po Transfermarktu vredna 8,38 milijona evrov, bo proti litovskemu prvaku (6,08 milijona) v vlogi manjšega favorita. Slednji je v 2. krogu kvalifikacij Lige prvakov izpadel proti Ferencvarosu Mihe Blažiča, medtem ko je bil za Muro usoden Ludogorec. Prvenstvena popotnica sicer ni bila najuspešnejša, saj so izbranci Anteja Šimundže igrali 1:1 z Bravom, a hkrati sta se predstavili zadnji okrepitvi – Nik Lorbek in Mitja Lotrič –, ki bosta tako dodatni orožji črno-belih v boju za preboj v tako imenovani "play-off". Če Muri uspe priti tja, se bo za skupinski del Evropske lige borila z graškim Sturmom Jona Gorenca Stankovića.

Evropskih nastopov pa ne bo konec niti ob neuspehu, saj Prekmurce v tem primeru čaka selitev v zadnji kvalifikacijski krog Konferenčne lige. Tam bi bil njihov tekmec Priština ali
Bodø/Glimt.

Savo Milošević je v zadnjem krogu Prve lige Telemach prvič vodil Olimpijo na večnem derbiju – in okusil slast zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Savo Milošević je v zadnjem krogu Prve lige Telemach prvič vodil Olimpijo na večnem derbiju – in okusil slast zmage. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaga na derbiju pomembna za samozavest
V Konferenčni ligi se sicer že udejstvujejo Olimpija in Domžale. Prva je v 3. krog napredovala po neprepričljivih predstavah proti Birkirkari, proti kateri je slavila šele po enajstmetrovkah, a navijaške upe so izbranci Sava Miloševića dvignili z zmago na večnem derbiju domače lige, ko so s 3:1 odpravili Maribor. "Zelo pomembna zmaga za samozavest, a to je samo ena tekma v nizu. Veseli me, da so fantje ugotovili, koliko zmorejo, vendar se ne smemo sprostiti," je po slavju nad Mariborom pojasnil Milošević. Če je Birkirkara veljala za "palčka", pa je pred zeleno-belimi zdaj precej resnejši izziv v obliki Santa Clare iz Portugalske. Klub z Azorov je prejšnjo sezono končal na šestem mestu domače lige. Obenem je trikrat vrednejši kot Olimpija (19,95 milijona – 6,7 milijona), s 3,5 milijona tržne vrednosti pa je njegov najdragocenejši igralec brazilski krilec Carlos Junior. Pri Olimpiji zgolj kapetan Timi Max Elšnik doseže milijon evrov. Portugalci so v prejšnjem krogu izločili makedonski Škupi. Če Olimpiji uspe veliki met in bo napredovala, jo v zadnjem kvalifikacijskem krogu čaka Soči ali Partizan.

Domžalčani se bodo pomerili z Rosenborgom. Foto: www.alesfevzer.com
Domžalčani se bodo pomerili z Rosenborgom. Foto: www.alesfevzer.com

Domžale proti 26-kratnemu norveškemu prvaku
Težko delo pa čaka tudi Domžalčane. Izbranci Dejana Djuranovića so v prejšnjem krogu izločili finsko Honko Espoo, zdaj pa jim bo nasproti stal še en klub s severa Evrope, a je ta precej uglednejši. Rosenborg v zadnjih letih resda ne dosega takšnih uspehov, kot jih je, denimo, v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in na začetku tega stoletja, ko je bil norveški prvak 13-krat zapovrstjo med letoma 1992 in 2003, ob tem pa je v skupinskem delu Lige prvakov igral enajstkrat med letoma 1995 in 2007. Zdaj na domači naslov čaka od leta 2018, v prejšnji sezoni pa je bil v ligi četrti. Toda svoje delo v prejšnjem krogu kvalifikacij Konferenčne lige je opravil zanesljivo in izločil islandski Hafnarfjördur. "S soigralci že v sredo odhajamo na Norveško, zato bodo naše misli zdaj znova usmerjene k Evropi. Proti Rosenborgu želimo biti uspešni. Zavedamo se, da gre za enega težjih izzivov v zadnjih letih, toda dvoboj komaj čakamo. Dali bomo vse od sebe, da podaljšamo evropsko popotovanje," je po prvenstvenem remiju s Taborom povedal srednji branilec Gaber Dobrovoljc.

Po Transfermarktu je 26-kratni norveški prvak vreden 13,35 milijona evrov, vezist Markus Henriksen pa je njegov najvrednejši igralec z 1,3 milijona. Za primerjavo – Domžale imajo vrednost 5,94 milijona, Arnel Jakupović in Sven Šoštarič Karić pa sta "najdražja" igralca s po 600 tisoč evri. Domžale bodo v primeru uspeha v zadnjem krogu igrale z Rennesom.

Evropska liga, 3. predkrog

Četrtek ob 20.00:
MURA – ŽALGIRIS

Povratna tekma bo v četrtek, 12. avgusta, ob 19.00.


Konferenčna liga, 3. predkrog

Četrtek ob 19.00:
ROSENBORG – DOMŽALE
Povratna tekma bo v torek, 10. avgusta, ob 20.00.

Ob 21.30:
SANTA CLARA (POR) – OLIMPIJA
Povratna tekma bo v četrtek, 12. avgusta, ob 20.00.