Nogometaši Villarreala se veselijo prve uvrstitve v finale v evropskih pokalih. Arsenal je zaokrožil zelo slabo sezono z novim velikim razočaranjem. Topničarji v naslednji sezoni po četrt stoletja ne bodo igrali v nobenem evropskem tekmovanju. Foto: Reuters
Nogometaši Villarreala se veselijo prve uvrstitve v finale v evropskih pokalih. Arsenal je zaokrožil zelo slabo sezono z novim velikim razočaranjem. Topničarji v naslednji sezoni po četrt stoletja ne bodo igrali v nobenem evropskem tekmovanju. Foto: Reuters

Villarreal je osmi španski klub, ki se je prebil v finale Evropske lige oziroma nekdanjega Pokala Uefa. United že ima eno lovoriko v tem tekmovanju, ko je leta 2017 v finalu ugnal Ajax z 2:0. Španski klubi bodo v finalu lovili 13., Angleži pa deseto lovoriko.

Na stadionu Emirates so sodili slovenski sodniki na čelu s Slavkom Vinčićem, ki bo delil pravico tudi na prihajajočem evropskem prvenstvu, a veliko dela ni imel. Pokazal je le dva rumena kartona v zadnjih minutah, ko je bila nervoza največja. Španci so prvo tekmo dobili z 2:1 in uspeli so ohraniti prednost.

Pierre-Emerick Aubameyang je imel najlepši priložnosti za topničarje. Foto: Reuters
Pierre-Emerick Aubameyang je imel najlepši priložnosti za topničarje. Foto: Reuters

Aubameyang dvakrat zadel okvir vrat
Arsenal ni pritisnil od prve minute, spustil se je v taktično bitko, kar ni bila dobra odločitev. Londončani so prvič proti vratom streljali šele v 25. minuti, Pierre-Emerick Aubameyang pa je dve minuti zatem z volejem stresel vratnico. Villarreal posebej nevaren ni bil, s prostega strela pa je previsoko meril Dani Parejo. Aubameyang je v 39. minuti z leve strani poskusil presenetiti Geronima Rullija, ki mu je žoga ušla med nogama, a jo je še uspel obdržati pred golovo črto.

Arsenal je udarno začel drugi polčas in bil blizu vodstva, a je Emile Smith Rowe žogo spodkopal mimo vrat. Villarrealu se je nato v 53. minuti odprlo veliko prostora ob nevarnem protinapadu, a so se pred vrati topničarjev slabo odzvali. Dvajset minut pozneje je z glavo od daleč poskusil Rob Holding, a je žoga za las zgrešila spodnji desni kot vratarja Geronima Rullija.

Aubameyang je imel v 79. minuti veliko priložnost, po natančnem predložku Hectorja Bellerina je z glavo zadel vratnico. Do konca so topničarji skušali priti do odločilnega zadetka, a je gostujoča obramba zadržala vse napade varovancev Mikela Artete. Strateg Arsenala je preveč čakal z menjavami. Alexandre Lacazette je vstopil šele v 80. minuti, Eddie Nketiah pa v 91. minuti.

Arteta prepričan, da so si zaslužili zmago
"Poskušali smo vse do zadnje minute. Moram čestitati Villarrealu. Prperičan sem, da smo si zaslužili zmago, odločale so malenkosti. Imeli smo tri velike priložnosti, oni pa nobene, a so napredovali v finale. Razočranje ogromno. Zelo smo potrti," je poudaril trener Arsenala Mikel Arteta.

Sorodna novica Rdeči vragi v drugem polčasu na krilih Cavanija napolnili mrežo Rome

Roma v drugem polčasu do zmage, ki bi lahko bila še izdatnejša
Obračun Rome in Manchester Uniteda je bil odločen že na Old Traffordu, ko so bili rdeči vragi boljši kar s 6:2.

Edinson Cavani je dvakrat zadel tudi na rimskem Olimpicu. Foto: Reuters
Edinson Cavani je dvakrat zadel tudi na rimskem Olimpicu. Foto: Reuters

Cavani najprej v prečko, nato v polno
Roma se kljub temu ni predala in želela priti do hitrega vodstva, a je bil v vratih zanesljiv David de Gea. V prvem delu je iz bližine ubranil strele Henrika Mhitarjana, Lorenza Pellegrinija in Gianluce Mancinija. Vseeno je bil United v prvih 45 minutah nevarnejši. Edinson Cavani je v 20. minuti zadel prečko, šest minut pozneje pa je po njegovem močnem strelu vratar Antonio Mirante posredoval z glavo. V 39. minuti je po lepi potezi Bruna Fernandesa in podaji Freda Cavani le uspešno zaključil za vodstvo Angležev po polčasu.

Roma do preobrata v treh minutah
Roma je v drugem polčasu prikazala odlično igro. Edin Džeko je v 57. minuti izenačil, potem ko je podstavil glavo po slabem udarcu Pedra. Le tri minute zatem so Rimljani povedli. Z 20 metrov je bil natančen Bryan Cristante po veliki napaki Freda.

Bryan Cristante in soigralci so odlično odigrali drugi polčas in zaslužili bi si še višjo zmago. Finale vseeno ni bil realen. Foto: Reuters
Bryan Cristante in soigralci so odlično odigrali drugi polčas in zaslužili bi si še višjo zmago. Finale vseeno ni bil realen. Foto: Reuters

De Gea trikrat izjemno posredoval
Rdeči vragi so popolnoma popustili. Le minuto zatem je z dvojno obrambo de Gea preprečil povišanje vodstva Rome. Najprej je odbil strel Džeka z glavo, nato pa je bil na pravem mestu še pri poskusu Pedra. V 62. minuti je Mhitarjan skušal spraviti žogo med nogama de Gee, a mu ni uspelo.

Rezervist Zalewski zagotovil zmago
Če je United v prvih 20 minutah drugega polčasa deloval zelo slabo, je vse dvome v 69. minuti razrešil drugi zadetek Cavanija po podaji Bruna Fernandesa. Roma je v 84. minuti dosegla zasluženo zmago na povratni tekmi, ko je v polno s pomočjo Unitedove obrambe zadel rezervist Nicola Zalewski.

Finale bo v sredo, 26. maja, v Gdansku, kjer si bo lahko tekmo v živo na tribunah ogledalo do 9500 gledalcev, je ta teden potrdil izvršni odbor Uefe.

Nogomet - evropska liga: Arsenal : Villarreal; posnetek

Polfinale, povratni tekmi:
Arsenal – VILLARREAL 0:0

Arsenal: Leno, Holding, Pablo Mari, Tierney (80./Willian), Bellerin (91./Nketiah), Smith Rowe, Thomas Partey, Saka, Ödegaard (66./Gabriel Martinelli), Pepe, Aubameyang (80./Lacazette).

Villarreal: Rulli, Mario Gaspar, Raul Albiol, Pau, Alfonso Pedraza (91./Alberto Moreno), Parejo, Coquelin, Manu Trigueros, Gerard, Alcacer (72./Bacca), Chukwueze (30./Pino; 91./Moi Gomez).

Sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)


Roma – MANCHESTER UNITED 3:2 (0:1)
Džeko 57., Cristante 60., Zalewski 83.; Cavani 39., 68.

Roma: Mirante, Karsdorp, Smalling (30./Darboe), Roger Ibanez, Bruno Peres (69./Santon), Cristante, Mancini, Pedro (76./Zalewski), Pellegrini, Mhitarjan, Džeko (76./Mayoral).

Man. United: de Gea, Wan-Bissaka (46./Williams), Bailly, Maguire, Shaw (46./Alex Telles), van de Beek, Fred, Greenwood, Fernandes (84./Mata), Pogba (64./Matić), Cavani (73./Rashford).

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)


Prvi tekmi:

VILLARREAL – ARSENAL 2:1 (2:0)
Trigueros 5., Raul Albiol 29.; Pepe 73./11-m
RK: Capoue 80.; Ceballos 57.

MANCHESTER UNITED – ROMA 6:2 (1:2)
Fernandes 9., 71./11-m, Cavani 48., 64., Pogba 75., Greenwood 86.; Pellegrini 15./11-m, Džeko 34.

Finale bo v sredo, 26. maja, v Gdansku.