Olimpija je kot zadnja med 96 klubi v treh evropskih tekmovanjih le prišla do gola, hitro še do drugega in prve zgodovinske zmage, vredne tri točke ter pol milijona evrov Uefine nagrade. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je kot zadnja med 96 klubi v treh evropskih tekmovanjih le prišla do gola, hitro še do drugega in prve zgodovinske zmage, vredne tri točke ter pol milijona evrov Uefine nagrade. Foto: www.alesfevzer.com

Evropski nogometni večer sredi jeseni je na tribune Stožic na severu Ljubljane zvabil le najzvestejše navijače, ki pa so ustvarili bučnejše vzdušje, kot je bilo za primerjavo na nedavno razprodani reprezentančni tekmi proti Finski.

Izključitev glavna olajševalna okoliščina

Do 62. minute se je Olimpija vseeno mučila, Rui Pedro je sredi prvega polčasa zaradi prepovedanega položaja ostal brez gola olajšanja, a nato so prvaki Ferskih otokov le olajšali delo zmajem. Po dobri uri je bil izključen Arni Frederiksberg in skupaj z vsemi opravljenimi menjavami, ki jih je izvedel trener Zoran Zeljković, je bilo v preostalih 30 minutah sproženih devet strelov v okvir vrat Klaksvika.

"Bile so olajševalne okoliščine. Ne smemo poleteti. Premagali smo nasprotnika, ki smo ga morali premagati z igralcem več. Si pa prvo zmago vedno zapomniš. Dobra popotnica za naprej," je trener Olimpije poudaril pomen zgodovinske zmage, prve v skupinskih delih evropskih tekmovanj za zeleno-bele.

Zgodovinska prva gola Olimpije v Konferenčni ligi

Po 354 minutah čakanja je hitro sledil še drugi gol

Ferski zid in evropski urok je po 354 minutah čakanja na prvi gol Olimpije v skupinskem delu evropskih tekmovanj razbil rezervist Sualehe, kar je že štiri minute zatem potrdil drugi rezervist Mustafa Nukić. Sicer je Ljubljančanom zmanjkalo nekaj časa in natančnosti, da bi ujeli medsebojno razliko iz Torshavna, kjer jim je Klaksvik primazal zaušnico s 3:0.

"Imamo široko klop. Z Davidom, ki se vrača po poškodbi, verjamem, da bomo še močnejši. Vsak, ki je vstopil, sem čutil, da diha s tekmo in ekipo, kar je pomembno za nadaljevanje prvenstva," je svojo srečno roko pri menjavah pojasnil Zeljković, potem ko sta dva rezervista poskrbela za oba gola.

Gol 26-letnega Portugalca ni ostal neopažen, saj ga je Uefa uvrstila med četverico kandidatov za najlepši gol 4. kroga Konferenčne lige.

Sledita Lille in gostovanje v Bratislavi

Zadetka sta vredna pol milijona evrov denarne nagrade za zmago in še vedno so teoretične možnosti za napredovanje, saj vso četverico klubov v skupini A loči le pet točk, do konca pa sta še dva kroga. Konec novembra Olimpija gosti vodilni Lille, nato pa decembra odpotuje na gostovanje v Bratislavo k drugouvrščenemu Slovanu, ki ga vmes čaka obisk negostoljubnih Ferskih otokov.

Ob enosmernem prometu ni ostalo spregledano, da je Olimpija četrtič zaporedoma v vseh tekmovanjih ohranila mrežo nedotaknjeno. Vratar Denis Pintol ob v napadu skromnih gostih ni zbral niti ene obrambe. Na drugi strani so Ljubljančani zbrali kar 25 poskusov strelov, od katerih jih je 9 žog zadelo okvir vrat, kjer je do zadnjih minut blestel Klaksvikov vratar Jonathgan Johansson.

Zeljković potegnil prava asa iz rokava proti Klaksviku
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Podoba, ki si jo želi videti v nadaljevanju

"To si želim: napadalen nogomet, agresiven, da si ustvarjamo priložnosti. Najtežje je takšne predstave ponavljati. Bodimo iskreni: v Celju nismo bili najboljši, pa tudi po zmagi z igralcem več ne bi letel," zadržan ostaja Zeljković, ki je šele dobro prevzel vodenje Olimpije, trenutno tretjeuvrščene ekipe Prve lige.

Novembra čaka Olimpijo še šest tekem, od tega štiri na domači zelenici, prva bo že v nedeljo proti Muri. Navijači in ljubitelji evropskega nogometa se lahko oddolžijo v četrtek, 30. novembra, ko bo v Ljubljani gostoval Lille, prvi favorit skupine A.

Športna zgodba: Ob prvi zmagi Olimpije v skupinskih delih evropskih tekmovanj