Adam Gnezda Čerin je s prostega strela Sloveniji v Belfastu zagotovil tri točke. Foto: Reuters
Adam Gnezda Čerin je s prostega strela Sloveniji v Belfastu zagotovil tri točke. Foto: Reuters

V tokratni epizodi Žoga je okrogla je voditelj Luka Petrič z gostom in sodelavci razpravljal o reprezentanci in domačem klubskem nogometu, kjer so se v zadnjem obdobju zvrstile številne trenerske menjave. Gost je bil nekdanji selektor Slaviša Stojanović, ob njem še radijski reporterji Boštjan Janežič, Marko Cirman in Jože Pepevnik.

Ne najlepša tekma, a štejejo le točke

Slovenci so v Belfastu dosegli zgodovinski prvi gol in premierno zmago na Severnem Irskem. Igra ni bila dopadljiva, a to v tem trenutku niti ni pomembno. Slovenija je izpolnila cilj in v oktobru osvojila maksimalen izkupiček točk po zmagah nad Finsko in Severno Irsko. Omizje oddaje se je strinjalo, da zdaj ni pomemben vtis, ampak le točke. Slaviša Stojanović: "Gledam strogo profesionalno, in stvar je zelo preprosta, pomembna je samo zmaga. V ciklu desetih tekem pride tudi takšna, ko ni neke kombinatorike, a moraš tako tekmo tudi znati dobiti na takšen način. Pomembno je, da Slovenci niso veliko puščali nasprotniku, zato ne moremo reči, da so se izvlekli ali da so imeli srečo. Imeli so nadzor nad tekmo, nekajkrat je morda prišlo do padca koncentracija. Načrt je bil izpeljan, tri točke so tu, prvo mesto prav tako še vedno, in to je najpomembneje." Marko Cirman, ki je spremljal tekmo v Belfastu, je dodal, da so Slovenci odigrali pametno: "To je bila ena taka zmaga v slogu Joséja Mourinha. Hiter gol je bil najpomembnejši, potem pa so Slovenci Severne Irce znali držati daleč stran od svojih vrat. Ni pomembno, kakšna je bila zmaga, ni pomembno, koliko napak je bilo. Kot je priznal selektor, Matjaž Kek jih je bilo kar nekaj, pomembne so zgolj in samo tri točke. Sem pa prepričan, da bi Slovenci odigrali boljšo tekmo, če bi na nasprotni strani stal tekmec, ki bi želel več igrati z žogo, ne toliko na telesni dotik, kot so to počeli Severni Irci." Jože Pepevnik je dodal, da "tekme v gosteh pri Severni Irski za nikogar niso lahke. Na parku Windsor redkokdo doseže veliko golov. V teh kvalifikacija je Severna Irska odigrala štiri tekme doma in kar trikrat izgubila z 1:0. Še enkrat sem se spomnil na citat našega sodelavca iz športne redakcije Dareta Ruparja, da se na oko pečejo jajca, nogomet pa se igra na rezultat."

Gnezda Čerin: "V zadnjem času nisem veliko treniral prostih strelov"

Edini gol na tekmi je dosegel vezist, ki postaja nepogrešljiv člen slovenske izbrane vrste. Adam Gnezda Čerin je dobro formo iz grškega Panathinaikosa prenesel v reprezentančno majico, v Belfastu pa se je odločil za strel v vratarjev kot in bil uspešen. "V zadnjem obdobju me je pestila poškodba, ki sem jo vlekel s seboj iz priprav, zato prostih strelov nisem veliko treniral. K sreči je to zdaj za mano, v Belfastu pa je bil za menoj eden prvih prostih strelov, ki sem jih udaril sproščeno. Predtem je bila vedno prisotna bolečina. Veselim se obdobja med reprezentančnima akcijama, ko bom lahko namenil poudarek tudi tej prvini." Nekdanjega vezista Domžal, Nürnberga in Rijeke kot izjemno pomembnega člana slovenske enajsterice vidi tudi Slaviša Stojanović: "Je v dobri formi, malo ga je motila ta poškodba, ki ga je držala nazaj. V pravem trenutku je prišel v dobro formo. Je motor v sredini, ki je sposoben destrukcije in kreacije. S svojim gibanjem pokrije veliko prostora in je precej kompleten igralec, ki veliko pomeni za slovensko vrsto. Lahko ga pohvalim za odločitev, da je meril v vratarjev kot, saj razdalja od gola ni bila takšna, ki bi omogočala močan strel prek živega zidu." Tudi Boštjan Janežič je v Belfastu od blizu spremljal zmago slovenske reprezentance in o nogometašu iz Idrije povedal: "Je zelo odgovoren, bolj pogleduje nazaj za razdiranje tekmečevih napadov, kot pa ga zanima napad. Dočakal je nagrado, koristen pa je tudi za vzdušje v reprezentanci. Je umirjen, normalen, z nogami na tleh, vse prispodobe, ki jih uporabljamo v zadnjem času, ko govorimo o izbrani vrsti, se začnejo prav pri njem."

Slaviša Stojanović: "Iz Olimpije me niso klicali."

V slovenskem nogometnem prostoru se je zgodila nenavadna situacija. V zadnjem obdobju so trenerje menjali vodilni štirje klubi na lestvici. Albert Riera je zapustil Celje in odšel v Bordeaux, nadomestil ga je Damir Krznar, ki ga je na mariborski klopi zamenjal Ante Šimundža. Novi trener Olimpije je Zoran Zeljković, v Kopru pa bo to nalogo opravljal Safet Hadžić. Nekateri so namigovali, da naj bi bil med kandidati tudi Slaviša Stojanović, ki je na neposredno vprašanje o tem, ali so ga klicali iz ljubljanskega prvoligaša, odgovoril: "Ne, niso me klicali. Kakšnih konkretnih pogovorov z Olimpijo ni bilo, in to je vse, kar lahko povem."

Prisluhnite zanimivi debati v nadaljevanju tokratne epizode, predvsem o kadrovskih menjavah na klopeh prvoligašev pred nadaljevanjem domačega prvenstva.

Stoodstotni oktober za mirnejši november