Ob morebitnem neodločenem izidu pri glasovanju izvršnega odbora bi odločal glas predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. Foto: Reuters
Ob morebitnem neodločenem izidu pri glasovanju izvršnega odbora bi odločal glas predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. Foto: Reuters
Čeferin v družbi pokala za naslov evropskega prvaka, predsednika nemške nogometne zveze Reinharda Grindla in ambasadorja evropskega prvenstva 2024 Philippa Lahma. Foto: Reuters
Nemška reprezentanca je skupaj s špansko s po tremi naslovi evropskega prvaka najuspešnejša. Zadnjič se je na vrh stare celine sicer povzpela leta 1996 v Angliji. Foto: Reuters

Za organizacijo se je potegovala tudi Turčija, ki velikega nogometnega tekmovanja ni še nikoli gostila. Na drugi strani je gostiteljica Eura 2024 leta 1988 še kot Zahodna Nemčija organizirala evropsko prvenstvo, na katerem so slavili Nizozemci. Dvakrat je pripravila tudi svetovno prvenstvo. Leta 1974 kot Zahodna Nemčija, na katerem je slavila domača reprezentanca, leta 2006 pa so svetovni prvaki v Berlinu postali Italijani.

O gostiteljici je v Švici v mestu Nyon odločal Uefin izvršni odbor. Do glasovanja nista bila upravičena predsednika nemške in turške nogometne zveze Reinhard Grindel in Servet Yardimci. "Imeli smo dve močni kandidaturi, dve veliki nogometni državi sta se borili za organizacijo, a žal lahko prvenstvo gosti le ena. Glasovanje je bilo demokratično, vsaka demokratična odločitev pa je prava odločitev. Tako se že veselim, da si bom ogledal fantastičen Euro 2024," je med odpiranjem ovojnice, kjer je bila na listu kot gostiteljica Eura 2024 zapisana Nemčija, povedal Čeferin.

"Smo zelo gostoljubni in odprti in to bi radi pokazali. Predvsem pa smo Nemci ljudje, ki bi radi z vsemi poskrbeli za veliko zabavo," je dejal ambasador nemške kandidature, nekdanji kapetan elfa Philipp Lahm. Predsednik nemške zveze Grindel pa je dodal: "Vemo, kaj pomeni gostiti EP. Vesel sem, da smo z našim konceptom prepričali. To je dober dan za poklicni in amaterski nogomet v Nemčiji. Hvala za zaupanje, naredili bomo vse, da to upravičimo."

Euro 2024 v desetih nemških mestih
Evropsko prvenstvo leta 2024 bo 17. turnir, na katerem se bodo pomerile najboljše izbrane vrste stare celine. Zadnje prvenstvo leta 2016, ko je slavila Portugalska, je organizirala Francija. Čez dve leti bo t. i. vseevropsko prvenstvo, ki ga bo gostilo 12 evropskih mest — med njimi tudi München —, finale pa bo na londonskem Wembleyju.

Finale Eura 2024 bo na olimpijskem stadionu v Berlinu, kjer je bil med drugim tudi že finale Lige prvakov pred tremi leti, ko se je na vrh povzpela Barcelona. Turnir bo potekal še na devetih stadionih, münchenski Allianz Areni, dortmundskem Westfalnu, Areni AufSchalke v Gelsenkirchnu, hamburškem Volksparkstadionu, frankfurtskem Waldstadionu, Red Bull Areni v Leipzigu, Münfersdorfer Stadionu v Kölnu, Merkur Spiel-Areni v Düsseldorfu in stuttgartski Mercedes-Benz Areni.

Uefa je sicer mnenje o kandidatkah podala že v petek objavljenem poročilu, ki naj bi bil osnova za končno odločitev gostiteljice. Glede na poročilo je Nemčija trenutno veliko bolj pripravljena na organizacijo prvenstva. Saj je v Uefinem poročilu odnesla brez minusov, medtem ko so pri Turčiji ocenjevalci našteli kopico pomanjkljivosti: od stadionov (sedem od desetih bi morali obnoviti) do prometne in hotelske infrastrukture, navsezadnje pa še omejitve oglaševanja.

Vloga favorita kot običajno pripada Nemčiji
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pred odločitvijo povedal, da upa na pravično odločitev, in izrazil prepričanje, da si turški nogometni navdušenci zaslužijo priložnost organizirati prvenstvo. Glede infrastrukture ga ni skrbelo, saj vsako leto po Turčiji potuje več kot 40 milijonov turistov, zato je prepričan, da so lahko kos organizaciji.

Turški minister za šport Mehmet Kasapoglu je po nemški zmagi dejal, da je zaradi odločitve žalosten: "To je žalostno za Uefo in za EP 2024. Naša moč in kakovost glede organizacije prvenstva sta očitni. Jasno je, da imamo nove objekte, nove stadione. Kot država nismo izgubili ničesar."

Predstavitev Turčije in Nemčije za Euro 2024
Predstavitev Turčije in Nemčije za Euro 2024