Wembley je gostil finale koronskega evropskega prvenstva pod oznako Euro 2020, ki pa je bil izveden poleti 2021. Zdaj bo legendarni stadion junija in julija 2028 gostil tekme Eura 2028 in na koncu tudi finale. Foto: Reuters
Wembley je gostil finale koronskega evropskega prvenstva pod oznako Euro 2020, ki pa je bil izveden poleti 2021. Zdaj bo legendarni stadion junija in julija 2028 gostil tekme Eura 2028 in na koncu tudi finale. Foto: Reuters

Italijanska in turška nogometna zveza sta julija Evropski nogometni zvezi oddali kandidaturo za skupno organizacijo evropskega prvenstva leta 2032. Vodstvo Uefe se je o njej pozitivno izrazilo in je organizacijama že potrdilo, da jo je poslalo v oceno in obravnavo izvršnemu odboru, ki jo bo kot edino kandidaturo za Euro 2032 odobril 10. oktobra na zasedanju v Nyonu.

Uefa pod vodstvom Aleksandra Čeferina bo 10. oktobra uradno izbrala gostitelja evropskih prvenstev 2028 in 2032. Foto: AP
Uefa pod vodstvom Aleksandra Čeferina bo 10. oktobra uradno izbrala gostitelja evropskih prvenstev 2028 in 2032. Foto: AP

Kot so sporočili iz Turčije, so na podlagi tega že umaknili samostojno kandidaturo za Euro 2028. S tem bo 18. evropsko nogometno prvenstvo pripadlo edini preostali kandidaturi, ki so jo skupaj vložile nogometne zveze iz Irske, Severne Irske, Walesa, Škotske in Anglije.

Prav tako je za Euro 2032 vložena samo ena odobrena kandidatura – skupna iz Italije in Turčije, saj je Uefa lani po začetku vsesplošnega napada Rusije na Ukrajino preklicala odobritev ruske kandidature.

Deset stadionov v devetih mestih v petih deželah

Prihodnji Euro 2024, ki ga bo v celoti gostila Nemčija, bo 17. evropsko nogometno prvenstvo, nakar se bo nogomet vrnil v svojo domovino na Britansko otočje in Irsko. Ravno zaradi statusa domovine nogometa so si nogometne zveze pred dobrim stoletjem izborile posebno mesto in tako Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska nastopajo ločeno tako reprezentančno kot klubsko. Pri kandidaturi se jim je pridružila tudi Irska z Dublinom.

Veliko povpraševanje po vstopnicah za Euro 2024

Uefa je v torek začela prodajo prvega paketa vstopnic za Euro 2024, ki bo med 14. junijem in 14. julijem 2024 v desetih nemških mestih. Zgolj v prvih osmih urah je Uefa zaznala 5,9 milijona prijav za nakup vstopnic, pri čemer bo v prvem krogu prodaje navijačem prodanih zgolj 1,2 milijona vstopnic.

Več kot pol milijona ljudi je zaprosilo za vstopnice tako uvodne tekme turnirja v Münchnu kot tudi za finalno tekmo v Berlinu.

Tekme Eura 2028 bodo potekale na desetih stadionih v devetih mestih, saj bo imel London dve prizorišči (Wembley in Tottenham). V Angliji bodo tekme še na stadionu Evertonu Stadium v Liverpoolu, Etihad v Manchestru, Villa Parku v Birminghamu in St. James Parku v Newcastlu. Škotsko bo predstavljal Hampden Park v Glasgowu, Wales stadion Principality v Cardiffu, Severno Irsko pa Casement Park v Belfastu.

Uefa je ob kandidaturi kar petih zvez poudarila, da v tem primeru ne bo zagotovljenih mest za prireditelje, kar bi pomenilo, da bi moralo vseh pet reprezentanc skozi kvalifikacije za uvrstitev na turnir s 24 reprezentancami. Ker razen Anglije preostala četverica ni redna udeleženka velikih tekmovanj, obstaja resna bojazen, da ne bo vseh domačih reprezentanc na domačem turnirju. Po pisanju na Otoku naj bi Uefa razmišljala o prilagoditvi kvalifikacij, s čimer bi se povečala možnost za uspeh vseh petih gostiteljev Eura 2028.

Sorodna novica Želite na prvenstvo v Nemčijo, še preden se tja uvrsti Slovenija?

Za Euro 2032 sta bili spomladi vloženi dve ločeni kandidaturi Turčije in Italije, a poleti sta se zvezi dogovorili, da bi bilo smotrnejše kandidirati skupaj, s čimer bi brez preostalih protikandidatov zagotovo dobili turnir. 28. julija je Uefa dovolila preoblikovanje ločenih v skupno kandidaturo. A tudi Italijani in Turki se morajo zaradi združevanja zdaj odpovedati polovici predvidenih mest gostiteljev: v posamični kandidaturi so Italijani predvidevali 11 mest, Turki pa osem različnih mest.