Od Münchna do Berlina, od 14. junija do 14. julija, bo potekal Euro 2024. Kje in s kom bo igrala Slovenija, bo znano čez deset dni na žrebu v Hamburgu. Foto: EPA
Od Münchna do Berlina, od 14. junija do 14. julija, bo potekal Euro 2024. Kje in s kom bo igrala Slovenija, bo znano čez deset dni na žrebu v Hamburgu. Foto: EPA

"Kje bomo igrali, ne vem. Upam, da nam bodo dali najboljše možnosti, saj bi najraje igrali blizu doma in bi tako lahko prišlo na tekmo od 10 do 20 tisoč Slovencev. Zaslužimo si to, ljudje si zaslužijo to," je selektor Matjaž Kek po potrditvi nastopa na Euru 2024 delil upanje slovenske javnosti, da bi se vsaj kakšna tekma igrala čim bližje Sloveniji.

Prva in največja želja je München. Nogometno bavarsko svetišče je od Stožic v Ljubljani oddaljeno 420 km, od Ljudskega vrta v Mariboru pa 470 km. Marsikdo sanja kar o uvodni tekmi 17. evropskega prvenstva v nogometu proti gostiteljici Nemčiji na Allianz Areni, kar bo prva od 51 tekem turnirja.

Euro 2024 na Televiziji Slovenija

Televizija Slovenija je pridobila pravice za prenašanje tekem 17. evropskega prvenstva. Na naših programih si boste lahko ogledali po eno tekmo na dan. To seveda pomeni, da boste na TV Slovenija videli tudi vsa srečanja slovenske reprezentance.

Za ogrevanje si v soboto, 2. decembra, ob 18.00 oglejte prenos žreba skupin v Elbphilharmonie v Hamburgu, ko bodo znani nasprotniki in mesta tekem Slovenije.

Allianz Arena bo med evropskim prvenstvom nosila ime Fußball Arena München in bo gostiteljica uvodne tekme. Foto: EPA
Allianz Arena bo med evropskim prvenstvom nosila ime Fußball Arena München in bo gostiteljica uvodne tekme. Foto: EPA

Žreb v Hamburgu čez deset dni se bo začel s prvim bobnom, reprezentance bodo razvrščene v skupine po abecednem vrstnem redu, pri čemer se bo še izžrebal položaj v skupini (na primer B1, B2, B3 ali B4). Enako sledijo žrebi v drugem, tretjem in četrtem bobnu.

Prvi krog skupinskega dela se bo igral med 14. in 18. junijem, drugi krog med 19. in 22. junijem in tretji krog med 23. in 26. junijem. Žreb določi torej nasprotnike in mesta, takoj zatem se bo začela prodaja vstopnic navijačem posameznih reprezentanc.

Posamezniku po štiri vstopnice

Sprva je bilo predvideno, da bo prodaja milijon vstopnic za navijače stekla že 3. decembra, a je nemška zveza pred dnevi objavila, da se bo druga faza prodaje vstopnic začela v ponedeljek, 4. decembra. Za Slovenijo bo prodaja tekla v spletni trgovini Nogometne zveze Slovenije, posameznik pa bo lahko kupil po štiri vstopnice.

Prva faza z 1,2 milijona vstopnic in s kar 20 milijoni zahtevkov je že za nemškimi prireditelji. Konec marca se bodo sprostile še vstopnice za tri zmagovalke iz kvalifikacijske poti Lige narodov. Skupno bo za 51 tekem na 10 različnih stadionih na voljo 2,7 milijona vstopnic, od tega jih 20 odstotkov dobijo pokrovitelji in zveze, 80 odstotkov pa jih bo v prosti prodaji.

Cenovne kategorije in razpon cen vstopnic za 51 tekem na 17. evropskem prvenstvu. Foto: Uefa.com
Cenovne kategorije in razpon cen vstopnic za 51 tekem na 17. evropskem prvenstvu. Foto: Uefa.com

Tretjina vstopnic stane od 30 do 60 evrov

Cena vstopnic? Od 30 evrov v predtekmovanju vse do 1000 evrov za finale, a pomembna sta razporeditev in število cenejših vstopnic. Deset odstotkov vseh vstopnic je na prodaj po 30 evrov, milijon vstopnic (37 odstotkov) pa stane manj kot 60 evrov. Tudi za finale v Berlinu, 14. julija, bo na voljo deset tisoč vstopnic za manj kot sto evrov. Uefa bo tik pred in med prvenstvom imela tudi uradno stran za preprodajo vstopnic, vendar po uradnih oz. nabavnih cenah.

Hrbtenica prevoza navijačev v Nemčiji je javni prevoz in vstopnica za posamično tekmo prinaša kar 36-urno vozovnico za ves javni prevoz v mestu tekme in v okolici. Od 6. zjutraj na dan tekme pa vse do 18. ure naslednjega dne se bo mogoče voziti z javnim prevozom. Ali tudi med različnimi prizorišči, ni popolnoma jasno, zagotovo pa vsaj med četverico bližnjih mest v Porurju in Porenju.

Po žrebu začnite hitro načrtovati

Skratka: spremljajte žreb, vnesite si datume in kraje tekem ter nato prežite na NZS-jevo stran, kjer bo spletna prodaja vstopnic za navijače Slovenije.


RAZPOREDITEV ZA ŽREB PO BOBNIH

Boben 1: Nemčija, Portugalska, Francija, Španija, Belgija, Anglija
Boben 2: Madžarska, Danska, Avstrija, Albanija, Turčija, Romunija
Boben 3: Nizozemska, Škotska, Slovenija, Slovaška, Češka, Hrvaška
Boben 4: Srbija, Švica, Italija, kvalifikant Liga narodov A, B in C


Razporeditev prizorišč v Nemčiji: tri na severovzhodu, tri na jugu in štiri na zahodu. Foto: Uefa.com
Razporeditev prizorišč v Nemčiji: tri na severovzhodu, tri na jugu in štiri na zahodu. Foto: Uefa.com

PRIZORIŠČA

Berlin: Olympiastadion Berlin (70.000 gledalcev)
Köln: Köln Stadion (47.000)
Dortmund: BVB Stadion Dortmund (66.000)
Dusseldorf: Düsseldorf Arena (47.000)
Frankfurt: Frankfurt Arena (48.000)
Gelsenkirchen: Arena AufSchalke (50.000)
Hamburg: Volksparkstadion Hamburg (50.000)
Leipzig: Leipzig Stadion (42.000)
München: Fußball Arena München (67.000)
Stuttgart: Stuttgart Arena (54.000)