Na Malti je reprezentanco uradno vodil Boštjan Cesar, zdaj pa bo tudi na papirju glavno besedo imel Matjaž Kek, za katerega bo Portugalska 101. tekma na klopi Slovenije v dveh različnih obdobjih, v katerih je iztržil 45 zmag, 23 remijev in 32 porazov. Foto: www.alesfevzer.com
Na Malti je reprezentanco uradno vodil Boštjan Cesar, zdaj pa bo tudi na papirju glavno besedo imel Matjaž Kek, za katerega bo Portugalska 101. tekma na klopi Slovenije v dveh različnih obdobjih, v katerih je iztržil 45 zmag, 23 remijev in 32 porazov. Foto: www.alesfevzer.com

Komajda rešeni remi pri Malti (2:2) pušča senco na priprave slovenske nogometne reprezentance na domači spektakel s Portugalsko v torek ob 20.45 v Ljubljani. Na novinarski konferenci pred tekmo je selektor Slovenije večkrat izrazil razočaranje nad četrtkovo tekmo v gosteh. A popravni izpit je težak – Portugalska.

Vsak izid je pomemben

"Marsikaj mi na Malti ni bilo všeč, zato razmišljam, kako bomo izgledali bolje. Tekma proti Portugalski nam bo prišla zelo prav. Igramo proti enemu izmed favoritov evropskega prvenstva. Vedno je dobro, da vidiš, kje si v pripravi na veliki turnir," je poudaril Matjaž Kek in na vprašanje portugalskega novinarja odgovoril, kakšen izid si želi na tekmi v Ljubljani: "Vsak izid je pomemben. Upam, da bomo odigrali dobro tekmo. A vse je podrejeno pripravi na Euro."

Četrtkov obisk sredozemskega otoka je prinesel veliko dvomov in vprašanj v slovenski izbrani vrsti. Z delno mešano zasedbo in dodatnimi menjavami ter brez obrambnega temelja Oblak - Bijol so Slovenci dopustili, da so Maltežani uprizorili preobrat, blamažo pa je preprečil prvi strelec reprezentance Benjamin Šeško. Rezervisti niso izkoristili priložnosti, da bi zaostrili konkurenco v obrambi in na sredini, sočasno pa zaradi zaostanka Kek sploh ni uporabil rezervnih napadalcev, kjer se je zaradi spodbudne zimske forme obetal največji presežek trenutne forme.

Sorodna novica "Najlepše bi bilo, če Ronaldo ne bi z nikomer menjal dresa"

Naj bo tekma s Portugalci privilegij

"Boljše, da ropota in je pravo vzdušje. Zame in za ves strokovni štab je najpomembneje, kaj se dogaja na igrišču. Če še nekako lahko sprejmem prvi polčas na Malti, drugega pa ne morem. Veliko obveznosti je v pripravah na evropsko prvenstvo, pokroviteljskih, snemanja, hitro ti zatavajo misli drugam. Na Malti mi je manjkal pravi ekipni duh. Upam, da bodo gledalci videli dobro in kvalitetno tekmo z obeh strani ter ne bo slučajno enostranska. Sočasno upam, da bo minilo brez poškodb in da vidimo, kje smo na poti za evropsko prvenstvo. Ob dodatnem motivu in zanimanju za nasprotnika je osredotočenost na nas samih. Naša želja, da ne gremo v Nemčijo samo kot turisti. Naj bo to privilegij, a ne tako, kot se je zgodilo v drugem polčasu na Malti," se je Kek v odgovorih sprehodil skozi dodatne obveznosti zaradi uvrstitve na evropsko prvenstvo, do ogromnega zanimanja za tekmo s Portugalci in se znova vrnil k bledemu drugemu polčasu na sredozemskem otoku.

Portugalska je s kvoto 9 peti favorit Eura za Anglijo, Francijo, Nemčijo in Španijo. Portugalci bodo imeli novinarsko konferenco v Stožicah ob 19.30, trening pa so opravili že dopoldne v domovini. Foto: Reuters
Portugalska je s kvoto 9 peti favorit Eura za Anglijo, Francijo, Nemčijo in Španijo. Portugalci bodo imeli novinarsko konferenco v Stožicah ob 19.30, trening pa so opravili že dopoldne v domovini. Foto: Reuters

Spopad z enim izmed favoritov turnirja v Nemčiji

"Pred evropskim prvenstvom smo v pripravah želeli narediti vse, da pretehtamo našo moč. Dobro se zavedamo, kako kvaliteten nasprotnik je pred nami. Z vsemi spoštovanjem do vseh zvezdnikov Portugalske, selektorja in njihove fantastične zmagovalne serije, ampak mi moramo razmišljati predvsem o sebi. Pričakujem, da bomo kvalitetnejši kot posamezniki in ekipno. Če ne, hitro prejmemo porcijo. Glede tega nas Portugalci zagotovo ne bodo hranili. Ne nazadnje imajo veliko rotacijo in poteka boj za 23 mest v ekipi za EP," je Kek ponovil svojo mantro, da ga zanima stanje Slovenije in ne nasprotnik, vendar zraven dodal: "Da ne bo kdo narobe razumel. Moraš biti nor, da v nogometu ne spoštuješ imena, kot je Ronaldo. Rad dajem igralcem svobodo, a zahtevam tudi veliko odgovornost."

Kek: Če ne bomo pravi proti Portugalski, lahko sledi porcija
Sorodna novica Šporar: Ko nismo blizu igralcev in dovolj agresivni, imamo lahko težave z vsakim

Ključna zahteva: nujno žrtvovanje v obrambi

Na dopoldanski uradni novinarski konferenci na Brdu pri Kranju v Nacionalnem nogometnem centru je pred sedmo silo stopil Adam Gnezda Čerin. V kvalifikacijah je bil edini slovenski nogometaš, ki je odigral čisto vse minute na vseh desetih tekmah uspešnega boja za nastop v Nemčiji. Po zimskih težavah z zdravjem in kopico izpuščenih tekem pri Panathinaikosu je bil na Malti zamenjan v 62. minuti pri zaostanku z 1:2.

"Portugalska ima nekaj zvezdnikov, na katere moraš biti pozoren in se moraš prilagoditi. Bo potrebno nekaj žrtvovanja v obrambi. Odziv po Malti je bil na treningih zelo dober. Vemo, da je Portugalska ekipa takšna, ki kaznuje vsako napako. Pomembna tekma kot vsaka v pripravah na poletno evropsko prvenstvo. Ni prijateljska, temveč pripravljalna tekma, ki se je lotevamo kot vsako s ciljem proti Euru," je osrednji vezist ponovil stališče, da ni prijateljskih tekem, temveč samo priprava na poletni vrhunec.

Čaka nas zelo lepa in velika tekma, ki se jo vsi zelo veselimo. Tako zaradi uglednega nasprotnika kot zaradi nove zelenice v Stožicah, na katero smo že dolgo čakali, saj ni bila v perfektnem stanju.

Adam Gnezda Čerin se tekme ne veseli tako zaradi Ronalda kot nove trave v Stožicah

Na koncu tudi uresničenje otroških sanj

Vseeno je soočenje s Cristianom Ronaldom nekaj posebnega za večino slovenskih reprezentantov, ki so odraščali in se razvijali v letih, ko je Portugalec že vladal evropskim zelenicam. "Ko gledam za nazaj, je prav neverjetno, da igraš proti takšnemu zvezdniku, kot je Cristiano Ronaldo. Ko sem komaj začenjal, je on že osvajal zlate žoge in Lige prvakov. Vendar Portugalska ni samo Ronaldo. Bo pa to vsekakor nekakšna izpolnitev otroških sanj," je priznal 24-letni Idrijčan, ki je konec koncev kar 15 let mlajši od zdaj 39-letnega superzvezdnika.


PRIPRAVE NA EURO 2024

Torek ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA – PORTUGALSKA

Verjetni postavi:

Slovenija: Oblak, Janža, Bijol, Brekalo, Karničnik, Gnezda Čerin, Elšnik, Stojanović, Mlakar, Šeško, Šporar.

Portugalska: Rui Patricio, Dalot, Pepe, Antonio Silva, Cancelo, Danilo, Neves, Vitinha, Otavio, Joao Felix, Ronaldo.

Sodnik: Irfan Peljto (BiH)