Na evropskih prvenstvih od leta 2016 naprej nastopa 24 reprezentanc oziroma skoraj polovica Evrope. Pred tem je bilo na EP-jih na zaključnih turnirjih 16 ekip. Foto: BoBo/Borut Živulović
Na evropskih prvenstvih od leta 2016 naprej nastopa 24 reprezentanc oziroma skoraj polovica Evrope. Pred tem je bilo na EP-jih na zaključnih turnirjih 16 ekip. Foto: BoBo/Borut Živulović

Slovenija ima za zmago na evropskem prvenstvu kvoto 251 in je na predzadnjem mestu izenačena s Slovaško. Zanimivo, da imajo isto kvoto tudi Ukrajina, Poljska in Grčija, ki sploh še niso uvrščene na evropsko prvenstvo in si bodo morale vozovnico priigrati v končnici Lige narodov.

Euro 2024 na Televiziji Slovenija!

Televizija Slovenija je pridobila pravice za prenašanje tekem evropskega prvenstva. Na naših programih si boste lahko ogledali po eno tekmo na dan. To seveda pomeni, da boste na TV Slovenija videli tudi vsa srečanja slovenske reprezentance.

Sorodna novica Verbič poskrbel, da Slovenija na žreb skupin Eura 2024 čaka v tretjem bobnu

Stavničarji so vlogo prvih favoritov EP-ja v Nemčiji pripisali Franciji in Angliji, ki imata kvoto 4,5. Sledijo Nemčija (7), Španija (8) in Portugalska (9). Tri reprezentance imajo kvoto 17. To so Nizozemska, Belgija in branilka naslova Italija. Deseterico končujeta Hrvaška in Danska s kvoto 34.

Turčija, Srbija in Švica imajo kvoto za končni uspeh 67. Sledita naši sosedi Avstrija in Madžarska s kvoto 81, ki jo ima tudi Škotska. Čehom, ki bodo igrali na osmem EP-ju zapored, so dodelili kvoto 151, Romuniji pa kvoto 201.

Sledita Slovenija in Slovaška s kvoto 251, najnižjo pa ima Albanija (501), čeprav je v drugem kakovostnem bobnu za žreb.

Žreb skupin bo 2. decembra v Hamburgu. Prenos bo od 18.00 naprej na TV SLO 2 in MMC-ju.

Če bi gledali samo na kvote stavnic, bi bila najugodnejša skupina za Slovenijo tista z Belgijo (prvi boben), Albanijo (drugi boben) in kvalifikantom iz C skupine Lige narodov (četrti boben), v kateri se bodo za vozovnico potegovali Grčija, Gruzija, Luksemburg in Kazahstan.

In najtežja skupina glede na kvote stavnic? Francija/Anglija (prvi boben), Danska (drugi boben) in Italija (četrti boben).

Mijatović: Zanimanje za tekme slovenske reprezentance bo izjemno
Komentar Igorja E. Berganta o nogometu