V skupini C se obeta napet boj za preboj v osmino finala. Foto: EPA
V skupini C se obeta napet boj za preboj v osmino finala. Foto: EPA

Slovenija bo na evropskem prvenstvu v Nemčiji poleti igrala v skupini C skupaj z Dansko, Srbijo in Anglijo. Tekme proti favoriziranim reprezentancam bo Slovenija v tem vrstnem redu odigrala v Stuttgartu, Münchnu in Kölnu. Žreb skupin je v soboto na severu Nemčije spremljal radijski novinar Luka Petrič.

"V Hamburgu je veliko plakatov in napisov, ki opozarjajo na Euro, je pa do takrat vendarle še pol leta. Ob žrebu je bilo veliko obrobnega dogajanja, dobro je bilo vse skupaj organizirano. Je pa Hamburg veliko mesto, veliko ljudi sploh ni vedelo, da žreb poteka. Na žrebu je najbolj izstopal skupni vzdih dvorane, ko je Nizozemska spet padla v skupino s Francijo. Španija, Italija in Hrvaška so skupaj igrale že leta 2012 na Poljskem in v Ukrajini, Španci in Italijani pa so po napredovanju igrali v finalu. Tako kot Slovenija so torej tudi druge reprezentance našle veliko paralel s prejšnjimi tekmovanji."

Slovenska reprezentanca se je leta 2000 na Euru pomerila s predhodnico Srbije, ZR Jugoslavijo, leta 2010 na mundialu pa še z Anglijo. Z dansko reprezentanco so Slovenci igrali v pred kratkim končanih kvalifikacijah.

Na Euru 2024 z veliko navijači proti starim znancem

Lorenčič: Presenetili bi lahko Srbijo vsaj zgodovinsko gledano
"Splošno sprejeto smo vsi želeli, da bi igrali s kom novim oz. tistimi, s katerimi smo pred kratkim igrali. Morda bo slovenska prednost proti Danski to, da bo tekma na nevtralnem igrišču. Danska blesti v Københavnu, v Stuttgartu pa bodo morda slovenski navijači naredili razliko. V Stožicah me Danci niso prepričali, prva tekma na prvenstvu pa je vedno izjemno pomembna," je povedal tokratni gost, novinar in ustvarjalec podkasta Ofsajd, Jaša Lorenčič in o možnostih Slovenije v tej skupini dodal: "Realen cilj je točka, dve ali tri. Presenetili bi lahko Srbijo vsaj zgodovinsko gledano. Mislim, da bo vsaka točka dragocena in da si bomo vsak gol kar zapomnili."

Pepevnik: Razpored je ugoden
"Meni se zdi glede na skupino razpored dober," o urniku Slovenije v skupini C razmišlja radijski reporter Jože Pepevnik. "Najprej tekma proti Danski, s katero je Slovenija igrala pred kratkim in v Stožicah dokazala, da se z njo lahko meri. Nato druga tekma proti Srbiji, verjetno ključna za morebiten preboj v nadaljevanje tekmovanja. München je najbližje Sloveniji in mislim, da bo to ne glede na rezultat prve tekme proti Danski super tekma z odličnim vzdušjem, ogromno bo slovenskih in srbskih navijačev. Če predvidevamo, bo Anglija do zadnjega kroga rešila vprašanje napredovanja, tako da se mi zdi razpored ugoden."

Mariboru derbi že po četrtini tekme
Na domačih igriščih je 17. krog zaznamovalo vreme, ki je preprečilo tekmi Rogaška – Aluminij in Celje – Koper, izstopal pa je derbi, v katerem je Maribor s 3:1 porazil Olimpijo. Vijoličasti so vse tri gole dosegli do 22. minute, raztresena Olimpija pa se po slabem začetku rezultatsko ni zmogla vrniti.

Janežič: Zeljković zgrešil z začetno enajsterico
"Najbrž je Zeljković zgrešil z začetno enajsterico. Na sredini sta bila Agba in Florucz, nogometaša, ki nista prijavljena za Evropo, ekipa je bila po evropski tekmi verjetno kar utrujena. Šimundža po zmagi ni želel razmišljati, da je zmaga na derbiju znanilec boljše prihodnosti," je o derbiju razmišljal radijski reporter Boštjan Janežič. "Je pa Zeljković slabo motiviral svoje nogometaše oz. so ti razmišljali, da Maribor ne bo začel tako silovito. Ljubljanski navijači so se šalili, da se je ekipa ustrašila tudi zelenice, že dolgo ni igrala na tako dobri travnati površini."

Ante Šimundža je v četrtem medsebojnem trenerskem dvoboju prvič premagal Zorana Zeljkovića, trenerja pa sta se prvič srečala na klopeh največjih tekmecev. Izkušeni Mariborčan počasi gradi ekipo in igro po svojih idejah.

"Očitno se da nekatere pomanjkljivosti v moštvu preseči. Maribor je podobno napadalno krenil proti Celju, pa na koncu ni osvojil točk. Daleč od tega, da je igra podrejena Janu Repasu, je pa ta tokrat dosegel dva gola z razdalje. Maribor ima še vedno težave z doseganjem golov, Šimundža pa želi najprej urediti obrambo, tako bo še vsaj nekaj časa," pravi Jaša Lorenčič.

"Težko pa se bodo vijoličasti zanašali na gole zunaj kazenskega prostora. Maribor v vsakem primeru čaka še obilo dela. Lahko pa trener obrne marsikaj v moštvu in Šimundža zdaj počne to, po čemer je bil v preteklosti že precej znan."

Najnovejšo epizodo nogometnega podkasta Žoga je okrogla je vodil Aljaž Golčer.