Cristiano Ronaldo ne bo zaigral na domači tekmi s Švedsko, zato pa bo v postavi za gostovanje Portugalske v Sloveniji. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo ne bo zaigral na domači tekmi s Švedsko, zato pa bo v postavi za gostovanje Portugalske v Sloveniji. Foto: EPA

Portugalski selektor Roberto Martinez je za marčni tekmi vpoklical kar 32 nogometašev in že takrat nakazal, da bodo nekateri najboljši odigrali le po eno tekmo. V četrtek Portugalci doma v Guimaraesu gostijo Švede, nato jih čaka pot v Slovenijo.

Osmerica najboljših samo za tekmo v Stožicah

Na ponedeljkovem zboru portugalske reprezentance je selektor Martinez potrdil, da se bo osem reprezentantov pridružilo ekipi šele po prvi tekmi in se bodo pripravili zgolj za tekmo s Slovenci.

Pri Portugalcih prvič vpoklican sin trenerja Porta

Osmerico, ki je oproščena treningov in tekme s Švedi, sestavljajo kapetan Cristiano Ronaldo (Al Nasr), bočna branilca Joao Cancelo (Barcelona) in Diogo Dalot (Manchester United), obrambna vezista Danilo Pereira (PSG) in Ruben Neves (Al Hilal), osrednji vezist Vitinha (PSG), napadalni vezist Otavio (Al Nasr) ter napadalec Joao Felix (Barcelona). Zaradi poškodbe marčni tekmi verjetno izpušča Raphael Guerreiro iz Bayerna, vprašljiv je tudi Francisco Trincao (Sporting).

Sorodna novica Selektor Portugalske potrdil: Tudi Cristiano Ronaldo prihaja v Stožice

Malta izbrana, ker igra s tremi zadnjimi branilci

V nedeljo so se na Brdu pri Kranju zbrali najboljši nogometaši, ki so s ponedeljkovim treningom začeli operacijo Euro 2024. Med marčnim zborom čakata izbrance Matjaža Keka najprej gostovanje pri Malti v četrtek in nato domača tekma s Portugalsko v torek.

Obračun z Maltežani je kar nekako v senci obračuna s Portugalci v Ljubljani, a kot je pojasnil selektor Matjaž Kek ob predstavitvi marčnega seznama igralcev, bo tudi tekma z Malto služila namenu. "Malta nam s svojo postavitvijo s tremi zadnjimi branilci daje možnost iskati rešitve, ki lahko prav pridejo, denimo proti Danski in Srbiji," je pojasnil selektor Slovenije.

Na zbor najboljše volje Kurtić in Horvat

Na reprezentančnem seznamu je 24 igralcev, pet jih je še na širšem spisku, medtem ko so trije mlajši prepuščeni reprezentanci do 21 let. Keka skrbijo težave z nekaterimi igralci, ki jim manjkajo klubske minute, zdravstveno pa je čez zimo imel največ težav Benjamin Verbič, strelec drugega gola proti Kazahstanu, s katerim se je potrdil nastop Slovenije na evropskem prvenstvu.

Sorodna novica Prvi napadalec igra in zabija, steber obrambe se je vrnil, kapetan pa junak "loterije"

"Jasno je, da je pomembna vsaka minuta igralne prakse, ampak se da to kompenzirati s karakterjem, voljo. Pri tem nisem imel s fanti nikoli težav," je poudaril Kek prejšnjo sredo. Na tekmah v petek, soboto in nedeljo sta se najbolj izkazala najstarejši in najizkušenejši reprezentant ter povratnik v izbrano vrsto. Jasmin Kurtić je za Südtirol odigral ključno vlogo pri zmagi s 3:0 nad Cremonesejem (3:0), pri čemer je podal za 1:0. Sturm iz Gradca je na gostovanju v Celovcu razbil tamkajšnjo Austrio s 4:0, med drugim je bil natančen tudi Tomi Horvat, ki je tako dosegel že osmi gol za trenutno drugi klub Avstrije.

Nazadnje na Malti "le" 1:0 za Slovenijo

Z Malto, 172. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, so se Slovenci, ki so 55. na svetovni lestvici, nazadnje merili v kvalifikacijah za SP 2022 in obakrat zmagali, v gosteh z 1:0, doma pa s 4:0. Sicer pa ima Slovenija na medsebojnih tekmah z Maltežani še pet zmag in neodločen izid. V letu 2023 je Malta slavila na dveh prijateljskih tekmah proti Luksemburgu in Gibraltarju, preostalih osem je izgubila.

Sorodna novica Kek se veseli Ronalda, a še bolj Oblaka, Šporarja, Šeška ...

Moška članska reprezentanca bo po srednem dopoldanskem treningu in kosilu odletela na Malto, kjer bo tekma v četrtek ob 19.00. Po petku, ki bo namenjen regeneraciji, sledijo dnevni treningi do tekme s Portugalsko v torek, 26. marca. Težko pričakovani prvi obračun s Portugalci bo na bliskovito razprodanih Stožicah v Ljubljani ob 20.45.

"Pred nami je veliko izzivov, ki se začenjajo z Malto, nadaljujejo s Portugalsko, nato Armenijo in Bolgarijo. In potem tisto, kar vsi čakamo," je poudaril Kek in s tem mislil na EP 2024, kjer bo Slovenija v skupini C, v kateri jo 16. junija v Stuttgartu čakajo tekme z Danci, 20. junija v Münchnu s Srbi in 25. junija v Kölnu z Angleži.

Pred Portugalsko za Slovence najprej še tekma pri Malti

PRIPRAVE NA EURO 2024
PRIJATELJSKE TEKME SLOVENIJE

Četrtek ob 19.00 (Ta' Qali):
MALTA - SLOVENIJA

Torek, 26. marca, ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA - PORTUGALSKA

Torek, 4. junija, ob 21.00 (Ljubljana):
SLOVENIJA - ARMENIJA

Sobota, 8. junija, ob 21.00 (Ljubljana):
SLOVENIJA - BOLGARIJA

Žan Vipotnik na zboru reprezentance praznoval 22. rojstni dan