Šeško se je veselil 6. reprezentančnega gola. Foto: Reuters
Šeško se je veselil 6. reprezentančnega gola. Foto: Reuters

Slovenija je proti omenjenemu tekmecu igrala šestič in se veselila tudi šeste zmage, skupna razlika v zadetkih je zdaj 22:0. A varovanci selektorja Matjaža Keka so imeli precej dela, da so dosegli 100. zmago na uradnih tekmah. Oba gola so dali na začetku drugega polčasa, v razmiku petih minut se jim je dvakrat nasmehnila sreča.

Najprej se je v 56. minuti žoga od najboljšega strelca Benjamina Šeška srečno odbila v gol, štiri minute pozneje pa ji je pomagal še avtogol Roberta Di Maia.

Sploh prvič za uvod šest točk
Statistika je govorila o premoči gostiteljev: v strelih je bilo 25:3 (v okvir vrat 5:0), posest žoge je bila 68:32, Slovenija pa je tudi izvajala vseh devet kotov. Vseeno vtis ni bil najboljši, a popotnica za naslednje kvalifikacijsko okno je vseeno izjemna – Slovenija nobenih kvalifikacij še ni začela s šestimi točkami!

Kek: Nekateri res niso igrali na primerni ravni
Prav nad tem dejstvom je bil zadovoljen Kek: "Čestitke za zmago. To pa je bilo tudi bolj ali manj vse. Izbor igralcev ni bil tisti, ki je bil najprimernejši na začetku. Potem smo to popravili in je bilo boljše. Ko ne daš gola iz takšnih priložnosti in tekmeca ne odpreš, se začne pojavljati tudi živčnost. Nato smo v pravem trenutku dosegli zadetek, a nekateri res niso igrali na primerni ravni - do sebe, soigralcev, stroke, kulise. S tem nisem zadovoljen, zadovoljen pa sem s tistim, da smo dobili še nekatere igralce. Pričakovali pa smo višjo zmago, všečnejšo igro, mogoče je ta tekma prišla v pravem trenutku. Takšna zmaga te mora tako kot tista v Astani ves čas pustiti treznega in objektivnega v ocenjevanju tistega, kar smo naredili. Cilj šestih točk je dosežen, ampak šele zdaj se bodo začele mešati karte."

Film tekme

Ta ekipa je ogromno sposobna, a le če igra 110 odstotkov, sicer imamo težave tudi proti reprezentancam, kot je San Marino.

Matjaž Kek

Vombergar od prve minute
Kek je tokrat v napad ob Šešku poslal Andresa Vombergarja. Začetek tekme je bil zelo miren, Slovenci so imeli več žogo v svojih nogah, a si niso znali priigrati konkretnejše akcije. Jaka Bijol je v 11. minut z leve strani streljal z glavo, a je šel strel krepko čez vrata.

Natančen strel Zajca
Gostitelji so si prvo konkretno akcijo priigrali v 19. minuti, ko so kombinirali na desni strani, ko je Adam Gnezda Čerin žogo lepo poslal proti Šešku, ki je že sprožil strel, a mu jo je nasprotni branilec odbil, pristala je pri Mihi Zajcu, ki je dobro streljal, vratar Elia Benedettini pa jo je poslal v kot.

Vanja Drkušić je po poškodbi Jake Bijola doživel reprezentančni debi. Foto: Reuters
Vanja Drkušić je po poškodbi Jake Bijola doživel reprezentančni debi. Foto: Reuters

V enem napadu kar dve prečki
Po golu je še bolj zadišalo v 21. minuti, ko je z glavo dobro streljal Bijol, vratar je žogo odbil v prečko, nato se je odbila nazaj v polje, pri njej je bil Žan Karničnik, a tudi sam je z glavo streljal v prečko. Bijol je bil nekaj minut pozneje zamenjan zaradi lažjega pretresa možganov, priložnost je dobil in dobro izkoristil Vanja Drkušić.

Veliko posesti in strelov
Nadaljevanje je bilo znova mirnejše. V 40. minuti je po predložku z leve strani v položaj za strel prišel Vombergar, a ni dobro zadel žoge. Do odmora je tako ostalo 0:0, razmerje v strelih je bilo kar 11:0 (v okvir vrat sicer "le" 2:0), posest žoge pa 72:28.

Sreča pri prvem slovenskem golu ...
Igralci v belem so v drugem polčasu najprej zapretili v 55. minuti. V hitrem protinapadu je žogo daleč naprej poslal Petar Stojanović, do nje je prišel Vombergar in sprožil močan strel, a kot zmagovalec je spet izšel Benedettini in žogo poslal v kot. V nadaljevanju akcije pa je Slovenija le dosegla gol. Zajc je z desne strani streljal, žogo je odbil Michele Cevoli, a se je odbila do Šeška, ki je presenečeno stal, žoga je znova spremenila smer in se tokrat na navdušenje domačih skotalila v gol.

Slovenci so se v drugem polčasu dvakrat veselili v petih minutah. Foto: Reuters
Slovenci so se v drugem polčasu dvakrat veselili v petih minutah. Foto: Reuters

... pa tudi drugem
Kek je nato v igro poslal Jureta Balkovca in Žana Vipotnika, ta pa se mu je takoj oddolžil z akcijo za drugi gol. Napadalec Maribora je prodiral po desni strani, poslal predložek, ki ga je rezervist Roberto Di Maio nespretno poslal v lastno mrežo.

V Stožicah več kot 10.000 obiskovalcev
Za naslednjo konkretno akcijo se bomo preselili v 76. minuto, takrat je Sandi Lovrić streljal z dobrih 20 metrov, a je njegov strel letel preveč po sredini. Zadnje minute so bolj kot ne minile v čakanju na zadnji sodnikov žvižg. Tekmo si je sicer po uradnih podatkih ogledalo 10.282 gledalcev.

Kazahstan se je veselil presenetljive zmage. Foto: Reuters
Kazahstan se je veselil presenetljive zmage. Foto: Reuters

Kazahstan po preobratu šokiral Dansko
V slovenski skupini je Kazahstan šokantno premagal Dansko s 3:2. Še 20 minut pred koncem tekme so Danci vodili z na videz varnim vodstvom 2:0, oba njihova gola je v prvem polčasu dosegel 20-letni Rasmus Höjlund (trikrat je zadel že na tekmi proti Finski).

Pot preobrata se je začela v 73. minuti prek Bahtijarja Zajnutdinova, ki je zadel z bele točke, v 86. minuti je sledil natančen strel s približno 30 metrov Ashata Tagibergena za 2:2, tri minute pozneje pa je Abat Ajmbetov z glavo postavil senzacionalnih 3:2. Slovenski selektor Matjaž Kek je torej pravilno opozarjal, da bo marsikdo v Astani izgubil točke.

Srečen zadetek Šeška in avtogol Di Maia za tri točke Slovenije

Sorodna novica Misija Nemčija 2024 se začenja z optimizmom in jasnim ciljem

Kvalifikacije za EP 2024

Skupina H

Ljubljana (Stožice):
SLOVENIJA – SAN MARINO 2:0 (0:0)
10.282; Šeško 56., Di Maio 60./ag

Slovenija: Oblak, Karničnik (58./Balkovec), Bijol (36./Drkušić), Brekalo, Stojanović, Gnezda Čerin, Lovrić, Zajc (82./Gorenc Stanković), Verbič (82./Horvat), Šeško, Vombergar (58./Vipotnik).

San Marino: Benedettini, Fabbri (73./Franciosi), Rossi (46./Di Maio), Cevoli, D'Affario, Golinucci, Battistini, Lunadei (73./Vitaioli), Tosi, Nanni (86./Rinaldi), Berardi (58./Lazzari).

Sodnik: Nathan Verboomen (Belgija)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

KAZAHSTAN – DANSKA 3:2 (0:2)
Zajnutdinov 73./11-m, Tagibergen 86., Ajmbetov 89.; Höjlund 21., 36.
RK: Ajmbetov 96.

SEVERNA IRSKA – FINSKA 0:1 (0:1)
Källman 28.

Lestvica:                          
SLOVENIJA          2  2 0 0  4:1  6
DANSKA             2  1 0 1  5:4  3
KAZAHSTAN          2  1 0 1  4:4  3
FINSKA             2  1 0 1  2:3  3
SEVERNA IRSKA      2  1 0 1  2:1  3
SAN MARINO         2  0 0 2  0:4  0

Skupina C

ANGLIJA - UKRAJINA 2:0 (2:0)
Kane 37., Saka 40.

MALTA - ITALIJA 0:2 (0:2)
Retegui 15., Pessina 27.

Lestvica:                          
ANGLIJA            2  2 0 0  4:1  6
ITALIJA            2  1 0 1  3:2  3
SEVERNA MAKEDONIJA 1  1 0 0  2:1  3
MALTA              2  0 0 2  1:4  0
UKRAJINA           1  0 0 1  0:2  0

Skupina J

LIHTENŠTAJN - ISLANDIJA 0:7 (0:2)
Olafsson 3., Haraldsson 38., Gunnarsson 48., 68., 73./11-m, Gudjohnsen 85., Ellertsson 87.

LUKSEMBURG - PORTUGALSKA 0:6 (0:4)
Ronaldo 9., 31., Joao Felix 15., Silva 31., Otavio 77., Leao 88.

SLOVAŠKA - BiH 2:0 (2:0)
Mak 13., Haraslin 40.


Poraz mladih proti Azerbajdžanu

Mlada slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je odigrala še drugo od dveh prijateljskih tekem na pripravah v Antalyi v Turčiji. Potem ko se je s Slovaško v sredo razšla brez zadetkov je tokrat izgubila proti Azerbajdžanu z 0:2. Azerbajdžan je povedel po uspešno izvedeni enajstmetrovki v 28. minuti, ob koncu dvoboja pa so slovenski tekmeci v 90. minuti postavili končni izid.