Sergej Milinković-Savić je velemojstrsko zadel za zmago Srbije. Foto: Reuters
Sergej Milinković-Savić je velemojstrsko zadel za zmago Srbije. Foto: Reuters

Vezist Lazia je v Oslu na zelenico vstopil v 82. minuti, ko je zamenjal Filipa Đuričića. Dve minuti kasneje je goste popeljal v vodstvo. Dušan Tadić je s prostega strela poslal predložek v kazenski prostor. Žoga je prišla do Aleksandra Mitrovića, ki se je odlično znašel in jo poslal v sredino, kjer je bil na pravem mestu Milinković-Savić. Šest minut kasneje je po preigravanju z roba kazenskega prostora z diagonalnim strelom natančno meril Mathias Normann in zadel za podaljšek.

V 101. minuti srečanja je Darko Lazović zatresel okvir vrat, v naslednji minuti pa Srbija izvedla odločilno akcijo. Lazović je prodrl v kazenski prostor in v sredini našel Tadića, pred katerim sta bila dva norveška nogometaša, zato je kapetan Ajaxa podal na levi, kjer je bil Milinković-Savić, ki je s strani z sijajnim lobom presenetil Runeja Jarsteina in popeljal Srbijo v finale.

Po enajstmetrovkah naprej Škotska, Slovaška in Severna Irska

V finalu se bodo Srbi pomerili s Škotsko, ki je po enajstmetrovkah na glasgowskem Hampden Parku ugnala Izrael. V 120 minutah sta mreži mirovali, nato pa so gostitelji zadeli vseh pet strelov z bele točke, gostje pa so zgrešili v prvi seriji, ko je David Marshall zaustavil poskus Erana Zahavija. V peti seriji je za finale Škotske zadel Kenny McLean.

Po 120 minutah je bilo 0:0 tudi v Bratislavi, kjer so gostovali Irci. Pri strelih z bele točke so bili uspešnejši Slovaki. V tretji seriji je Alanu Brownu enajstmetrovko ubranil Marek Rodak, v četrti pa je za domače veselje Matt Doherty zadel prečko.

Veselje Severne Irske po zmagi v Sarajevu. Foto: Reuters
Veselje Severne Irske po zmagi v Sarajevu. Foto: Reuters

Slovaško v finalu čaka Severna Irska, ki je bila po enajstmetrovkah boljša od Bosne in Hercegovine. V Sarajevu je domača vrsta povedla v 14. minuti, ko je po lepem prodoru Branimirja Cipetića zadel Rade Krunić. 53. minuta je tekla, ko so gostje izenačili. Nespretno posredovanje domače obrambe je kaznoval Niall McGinn. Devet minut kasneje je Miralem Pjanić s prostega strela zadel prečko. Prečko je z bele točke v tretji seriji zadel tudi Edin Višća. Predtem je Harisu Hajradinoviću strel ubranil Bailey Peacock-Farrell. Potem ko je bil v tretji seriji nenatančen tudi George Saville, je gostitelje v igro vrnil Dino Hotić, a zadnja dva severnoirska strelca Conor Washington in Liam Boyce sta bila uspešna.

Kosovo pred tekmo s Slovenijo klonilo v Skopju

Kosovo, naslednji slovenski nasprotnik v Ligi narodov, je v skupini D gostovalo v Severni Makedoniji, kjer je klonilo z 2:1. Gostitelji so povedli po avtogolu Benjamina Kollolija v 16. minuti. Florent Hadergjonaj je v 29. minuti sicer izenačil, a je bilo veselje kratko, saj je Darko Velkovski le štiri minute kasneje Severno Makedonijo vnovič popeljal v vodstvo.


Dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo

Skupina A, polfinale:
ISLANDIJA - Romunija 2:1 (2:0)
G. Sigurdsson 16., 35.; Maxim 63./11-m

Bolgarija - MADŽARSKA 1:3 (0:1)
Jomov 89.; Orban 17., Kalmar 47., Nikolics 75.


Skupina B, polfinale:
BiH - SEVERNA IRSKA 4:5 (1:1, 1:0) - po enajstmetrovkah
Krunić 14.; McGinn 53.

SLOVAŠKA - Irska 4:2 (0:0) - po enajstmetrovkah


Skupina C, polfinale:
ŠKOTSKA - Izrael * 5:3 (0:0) - po enajstmetrovkah

Norveška - SRBIJA 1:2 (1:1, 0:0) - po podaljšku
Normann 88.; Milinković-Savić 82., 102.


Skupina D, polfinale:
GRUZIJA - Belorusija 1:0 (1:0)
Okriašvili 7./11-m

SEVERNA MAKEDONIJA - Kosovo 2:1 (2:1)
Kololi 16./ag, Velkovski 33.; Hadergjonaj 29.

Finalne tekme bodo 12. novembra gostile Madžarska, Severna Irska, Srbija in Gruzija. Zmagovalci skupin gredo na Euro.