Slavko Vinčić sodil na evropskem prvenstvu, ki bo potekalo med 11. junijem in 11. julijem. Foto: www.alesfevzer.com
Slavko Vinčić sodil na evropskem prvenstvu, ki bo potekalo med 11. junijem in 11. julijem. Foto: www.alesfevzer.com

41-letni Vinčić je v tej sezoni sodil štiri tekme v Ligi prvakov ter obračun Milana in Manchester Uniteda v Evropski ligi. Sodil je tudi eno tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo ter dve v Ligi narodov. Na domačih zelenicah je delil pravico na 13 tekmah, od tega 12-krat v Prvi ligi. Januarja je sodil tudi obračun grškega prvenstva PAOK - AEK.

46-letni Skomina se je poškodoval 4. novembra lani v 11. minuti obračuna skupinskega dela Lige prvakov med Bruggejem in Borussio iz Dortmunda, ko je zaradi bolečin v kolenu moral zapustiti zelenico na stadionu Jan Breydel v Bruslju. Koprčan od takrat ni več sodil.

Rapallini prihaja iz Argentine, njegova vključitev pa je del sporazuma med Uefo in Južnoameriško nogometno zvezo (CONMEBOL). S tem bo postal prvi sodnik iz te celine, ki bo sodil na euru, medtem ko bo Uefa na južnoameriško prvenstvo v Argentini in Kolumbiji, ki bo potekalo letos med 13. junijem in 10. julijem, poslala svojega predstavnika, Španca Jesusa Gila Manzana.

"Zamenjava sodnikov s CONMEBOL bo obogatila največji celinski tekmovanji, obenem pa bodo sodniki pridobili dodatne izkušnje," je poudaril predsednik Uefe Aleksander Čeferin. "Evropa in Južna Amerika imata kakovost in tradicijo tudi pri sodnikih," je še dodal 53-letni Čeferin.

Francozinja Frappartova bo v vlogi četrte sodnice
Med sodniki bo na Euru prvič sodila tudi ženska. Francozinja Stephanie Frappart bo v vlogi četrte sodnice. Frappartova ima že nekaj izkušenj s sojenjem moških tekem. Sodila je superpokalni obračun Uefe leta 2019 med Liverpoolom in Chelseajem ter v letošnji sezoni še tekmo skupinskega dela lige prvakov med Juventusom in kijevskim Dinamom. Marca je kot prva ženska sodila tudi obračun kvalifikacij za svetovno prvenstvo med Nizozemsko in Latvijo.

Poleg Vinčića in Rapallinija so na seznamu glavnih sodnikov še Felix Brych, Daniel Siebert (oba Nemčija), Cüneyt Cakir (Turčija), Antonio Mateu Lahoz, Carlos del Cerro Grande (oba Španija) Andreas Ekberg (Švedska), Orel Grinfeeld (Izrael), Ovidiu Alin Hategan in Istvan Kovacs (oba Romunija), Sergej Karacev (Rusija), Björn Kuipers, Danny Makkelie (oba Nizozemska), Michael Oliver, Anthony Taylor (oba Anglija), Daniele Orsato (Italija), Artur Manuel Ribeiro Soares Dias (Portugal) in Clement Turpin (Francija).