Sicer Javier Mascherano ni iz Rosaria tako kot Messi ali Di Maria, a kljub temu si je z borbenostjo in nepopustljivostjo prislužil primerjavo z velikim sinom Rosaria Che Guevaro. Foto: Twitter
Sicer Javier Mascherano ni iz Rosaria tako kot Messi ali Di Maria, a kljub temu si je z borbenostjo in nepopustljivostjo prislužil primerjavo z velikim sinom Rosaria Che Guevaro. Foto: Twitter
Argentinsko slavje na Copacabani
Takole strastno je finale proslavljal argentinski par na sloviti plaži na Copacabani v Riu de Janeiru, kjer je že na tisoče navijačev "albicelesta" do nedelje pa jih bo že več kot sto tisoč. Foto: Reuters

Če bo Messi popeljal Argentino do naslova svetovnih prvakov, tega ne Brazilija ne bo mogla pozabiti. Pokal bo dvignila št. 10 in tako presegla velikega Maradono.

Argentina
Argentina se je 120 minut mučila z Nizozemsko in imela pobudo ter za spoznanje nevarnejše poskuse, a na koncu so odločale enajstmetrovke. Foto: Reuters
Solze na Nizozemskem, veselje v Argentini

Argentinci so v sredo praznovali tudi največji državni praznik dan neodvisnosti, katerega vrhunec je bila zmaga po "loteriji", nakar se je začelo vse splošno slavje, zlasti v središču glavnega mesta. Navijači so peli predvsem ponarodelo in zdaj spremenjeno "Brasil, decime que se siente" (Brazilija, reci, da čutiš), ki se zaključi "Maradona je boljši igralec kot Pele".

Napovedana okupacija Ria de Janeira
Argentinski navijači so v Sao Paulu sinoči nosili maske svojih idolov Lionela Messija in tudi papeža Frančiška. Veliko se jih je na nekaj tisoč kilometrov dolgo pot iz Argentine v sosednjo Brazilijo podalo z avtomobili in avtodomi, tako pa bo bržkone tudi na finalno nedeljo v Riu de Janeiru, kjer pričakujejo pravi naval navijačev La Albiceleste, po prvih napovedih policija pričakuje kar 200 tisoč južnih sosedov.

"Nočna mora se nadaljuje"
Za Brazilce, ki jih je močno prizadejal hud poraz z 1:7 proti Nemčiji, je bila polfinalna zmaga Argentine še dodatna sol na rano. "Nočna mora se nadaljuje," je zapisal brazilski časnik O Dia, ki se je ozrl tudi na dejstvo, da bo Argentina na njihovih tleh najmanj svetovni podprvak. Zato z besedami ni varčeval časnik Lance!, ki je pred nedeljskim finalom že zapisal "Za Nemčijo od malega".

Sveti Romero nagradil dolgo trpljenje
Glavni argentinski športni dnevnik Ole je izpostavil predstave vratarja argentinske ekipe Sergia Romera: "Sveti Romero. Argentina je proti Nizozemski zmagala po enajstmetrovkah po izredno težki tekmi in podaljšku polnem trpljenja." Ob koncu dneva pa so izpostavili moštveni duh reprezentance, ki ni sami Lionel Messi: "Tek proti slavi"

Časnik La Nacion se je ozrl na nedeljsko dogajanje: "Da, Argentina je v finalu SP. Kot pred 24 leti ob streljanju enajstmetrovk, ko je Sergio Goycochea tekal med vratnicama in izločil Italijo. Tekmec v finalu je isti: Nemčija, nedelja ob 16. uri, Maracana. Da, reprezentanco čaka tekma, o kateri je dolgo sanjala." Ob tej razlagi in obujanju spominov je bil naslov Romeochea povsem logičen.

Mascherano postavljen ob bok Che Guevari
Ob Romeru je največ slave požela nepozabna predstava motorja moštva Javierja Mascherana, ki je kljub udarcev in izmučenosti dal vse od sebe in je persofiniciral duh Argentine, ki jo je sestavil Alejandro Sabella. Selektor, ki je s težavo prepričal večino rojakov, je zadel bistvo, ko je po tekmi dejal: "Mascherano je simbol. On je nas zaščitni znak na in izven igrišča."

Med številnimi domislimicami na spletu, je največ pozornost požela križanje "šefa" Mascherana s slovitim argentinskim revolucionarjem Che Guevaro, tako da je nastal "Masche", ki je med drugim preprečil najbolj nevarni in tako rekoč edini poskus Nizozemcev. V sodnikovem podaljšku je pobegnil Arjen Robben, a je njegov strel blokiral izredno požrtvovalni Mascherano.

Messi dobil finale iz sanj
Veliko manj je bil navdušen nevtralni nogometni svet, ki ga drugi polfinale SP-ja 2014 ni niti malo navdušil. "Tudi Messi je spal vse do zadnjih minut," so povzeli pri katalonskem Mundo Deportivu, ki je tudi tokrat naslovnico rezerviral za junaka Barcelone in jo naslovil: "Messi dobil finale iz sanj".

Dolgčas in taktični boj
Večina evropskih medijev se je pritoževala nad dolgočasnostjo tekme in utrujajočim taktičnim bojem, v katerem sta Ron Vlaar na eni strani in Mascherano na drugi strani ubila vsako pobudo nasprotnika. Pri tem so najbolj analizirali britanski mediji. Gazzetta dello Sport je opomnil bralce na dejstvo, da imata oba finalista svojega papeža, zaradi česar nas čaka "Sveti finale". Francoski L'Equipe se je osredotočil na ključnega moža "loterije": "Romero, nepričakovani junak"

Čestitke za 2. mesto iz Nemčije
Najbolj neposreden je bil pričakovano največji evropski dnevnik - tabloid, ki nenaključno izhaja v Nemčiji. "Dobrodošla v finalu Argentina. In čestitke za naslov podprvaka," se glasi naslov samozavestnega Bilda.

Medtem na Nizozemskem vlada razočaranje, ker so znova prišli tako daleč, a ostali brez naslova. Po tekmi so na veliko izpostavljali selektorjevo izjavo, da sta kar dva nogometaša zavrnila izvedbo prve enajstmetrovke, ki jo je nato sicer odlični branilec Ron Vlaar zapravil, a zjutraj je največji nizozemski dnevnik De Telegraaf zapisal: "Ponosni na naše fante!"

Video slavja iz središča Buenos Airesa na Aveniji 9. julija in okoli Obelisca

Če bo Messi popeljal Argentino do naslova svetovnih prvakov, tega ne Brazilija ne bo mogla pozabiti. Pokal bo dvignila št. 10 in tako presegla velikega Maradono.

Solze na Nizozemskem, veselje v Argentini