Francija je še z drugo visoko zmago napovedala, da bi lahko na letošnjem svetovnem prvenstvu prišla zelo daleč. Foto: Reuters
Francija je še z drugo visoko zmago napovedala, da bi lahko na letošnjem svetovnem prvenstvu prišla zelo daleč. Foto: Reuters
Blaise Matuidi
Blaise Matuidi je v 18. minuti povišal na 2:0. Foto: Reuters
Analiza drugega polčasa tekme Švica - Francija
Analiza prvega polčasa tekme Švica - Francija
Francozi s 5:2 povozili Švico

Francija je bila po visoki zmagi nad Hondurasom (3:0) znova odlično razpoložena v napadu in si praktično zagotovila napredovanje v osmino finala, ki ji ga lahko prepreči le neverjeten razplet v zadnjem krogu predtekmovanja. Prvo priložnost je imel v 6. minuti Karim Benzema, ki je z roba kazenskega prostora za malo zgrešil. Že v 9. minuti je moral z igrišča švicarski nogometaš Steve von Bergen. Prekršek je storil Olivier Giroud in mu pri tem poškodoval ličnico. Okrvavljenega von Bergna je zamenjal Philippe Senderos.

Nato pa so trikolori udarili dvakrat v dobri minuti oziroma natančno 66 sekundah. V 17. minuti je bil strelec Giroud, v 18. pa Blaise Matuidi. Prvi je zadel z glavo po podaji Mathieuja Valbuene iz kota. Za drugi gol je po napaki Valona Behramija podal Benzema, Matuidi pa je z leve strani poslal žogo v mrežo med bližnjo vratnico in vratarjem Diegom Benagliem, ki bi lahko posredoval bolje, a je bil slabo postavljen.

Benaglio ubranil 11-metrovko Benzemaju
V 32. minuti so imeli Francozi lepo priložnost za 3:0, a je Benaglio ubranil 11-metrovko Benzemaju, odbito žogo pa je Yohan Cabaye poslal v prečko. Prekršek nad Benzemajem je naredil Johan Djourou. Toda na nov zadetek ni bilo treba dolgo čakati. Prinesla ga je 40. minuta. Po hitrem protinapadu in podaji Girouda z leve strani je pred vrati na drugi vratnici iz bližine potisnil žogo v mrežo Valbuena.
Tudi drugi polčas so bolje začeli varovanci Didierja Deschampsa. Prvo resnejšo priložnost je imel Giroud, ki pa je bil od daleč premalo natančen. To je bil že 14. strel Francije proti vratom na tekmi. Na 4:0 je povišal Benzema v 67. minuti iz bližine, potem ko ga je z globinsko podajo pred vrati našel Paul Pogba, ki je tekmo tokrat začel na klopi. Slabo je posredoval branilec Senderos. Benzema se je v 73. minuti še enkrat izkazal v vlogi podajalca, žogo je poslal na desno stran kazenskega prostora, tam pa je z diagonalnim strelom Moussa Sissoko zatresel mrežo za 5:0.

Džemaili in Xhaka omilila poraz
Švica je v zadnjih desetih minutah z dvema zadetkoma omilila poraz. S prostega strela je najprej v 81. minuti po tleh natančno ob vratnici meril Blerim Džemaili, napako pa so storili francoski nogometaši v živem zidu, v katerem je žoga našla luknjo. To je bil sploh prvi gol s prostega strela na 20. SP-ju. V 87. minuti je sledil še zadetek Granita Xhake z volejem. To je bila lepa akcija, podal je Gökhan Inler.

V zadnji minuti sodnikovega dodatka je še enkrat zadel Karim Benzema, a je sodnik Björn Kuipers tik predtem označil konec srečanja, zato je ostalo pri 5:2.
Deschamps: Veliko stvari smo naredili pravilno
"To je bila zelo dobra tekma, veliko stvari smo naredili pravilno. Proti močni Švici smo dosegli pet zadetkov, imamo šest točk, to je idealno," je povedal zadovoljni Deschamps.
"Francija je pokazala eksplozivno predstavo. Pomembno je, da moštvo drži skupaj in nihče ne začne obtoževati eden drugega. Zato je bilo zelo pomembno, da smo v drugem polčasu reagirali. Dosegli smo dva zadetka in imamo še vedno veliko upanja, da se uvrstimo v naslednji krog," je dejal švicarski selektor Ottmar Hitzfeld, ki je v začetno enajsterico uvrstil strelca ob zmagi nad Ekvadorjem (2:1) Admirja Mehmedija in Harisa Seferovića, ki sta v nedeljo začela na klopi.

Tekmo Švica - Francija si lahko ogledate še enkrat. Prvi polčas in drugi polčas.
Vse zadetke si lahko ogledate v aplikaciji ScribbleLive pod novico.


Skupina E, 2. krog

ŠVICA - FRANCIJA 2:5 (0:3)
51.003; Džemaili 81., Xhaka 87.; Giroud 17., Matuidi 18., Valbuena 40., Benzema 67., Sissoko 73.
V 32. minuti je Benaglio ubranil 11-m Benzemaju.

Švica: Benaglio, Lichtsteiner, von Bergen ( 9./Senderos), Djourou, Rodriguez, Inler, Behrami ( 46./Džemaili), Shaqiri, Xhaka, Seferović ( 70./Drmić), Mehmedi.

Francija: Lloris, Debuchy, Varane, Sakho ( 66./Koscielny), Evra, Cabaye , Valbuena ( 82./Griezmann), Matuidi, Sissoko, Benzema, Giroud ( 63./Pogba).
Sodnik: Bjorn Kuipers (Nizozemska)


HONDURAS - EKVADOR 1:2 (1:1)
Costly 31.; E. Valencia 34., 65.

Lestvica:
FRANCIJA        2  2 0 0  8:2  6 točk
EKVADOR         2  1 0 1  3:3  3     
ŠVICA           2  1 0 1  4:6  3     
HONDURAS        2  0 0 2  1:5  0     

Analiza drugega polčasa tekme Švica - Francija
Analiza prvega polčasa tekme Švica - Francija
Francozi s 5:2 povozili Švico