Peter Prevc se igranju nogometa raje izogiba. Foto: Jure Batagelj
Peter Prevc se igranju nogometa raje izogiba. Foto: Jure Batagelj
Peter Prevc
Briški nogometni podmladek je obisk junaka olimpijskih iger v Sočiju seveda izkoristil za nabiranje avtogramov. Foto: Jure Batagelj
Jaka Hvala
Nogomet je drugi najljubši šport Jake Hvala. Foto: Jure Batagelj

Dobitnik dveh kolajn na letošnjih olimpijskih igrah v Sočiju je bil v nedeljo tako kot lani gost dobrodelnega druženja ob češnjah in nogometni žogi v Vipolžah v Goriških brdih, katerega izkupiček (s prostovoljnimi prispevki so zbrali 1.007 evrov) bodo organizatorji namenili fundaciji Vrabček upanja oziroma oddelku za invalidno mladino na Stari Gori. "Do zdaj sem največkrat navijal za Brazilijo. Da igrajo doma, je po eni strani prednost, po drugi pa dodaten pritisk," je nadaljeval najboljši slovenski smučarski skakalec.

Igral na lastno odgovornost
Prevc se je v Brdih tudi sam podil za žogo, česar sicer ne počne prav pogosto. "Nogometa ne igram ravno veliko, saj ko se ga jaz lotim zares igrati, imam po prvi ali drugi igri po navadi zvit gleženj. Zato sem s tem prenehal. Igram ga samo na takšnih dogodkih, kot je današnji, torej nekajkrat na leto."

Odsvetujejo igranje nogometa tudi trenerji? "Ja, zelo odsvetujejo, skoraj ga prepovejo. Smo tekmovalci in tudi med igranjem nogometa gremo na vse ali nič. Če igraš nogomet na takšen način, lahko hitro pride do poškodbe, tega pa nočem tvegati. Danes sem prišel na lastno odgovornost in tako tudi odigral."

Kljub temu je bilo opaziti rahlo okrvavljeno piščal na njegovi desni nogi. "To so praske, to sploh ne šteje," je odvrnil Prevc.

Zaradi izpada Triglava nekoliko v skrbeh
Bo našel čas za spremljanje prvenstva? "Začetne kroge bom gotovo spremljal bolj malo, polfinale in finale pa je že treba pogledati, kajne? Tudi finale Lige prvakov sem si ogledal. Po pravici povedano sem bolj navijal za Atletico, tako da razplet ni bil ravno po mojih željah."

Pri NK-ju Maribor se radi pohvalijo, da je Prevc njihov navijač. To potrdi tudi sam, obenem pa doda, da njegovo gorenjsko srce seveda bije tudi za Triglav. Je bil razočaran, ker so Kranjčani izpadli iz prve slovenske lige? "No, saj so bili vso sezono nekje v ozadju. Drugače pa sem malce razočaran, saj smo imeli na njihovem stadionu zelo dobre razmere za trening in smo lahko delali šprinte na zelo lepo pokošeni travi. Ne vem, kako bo v prihodnje s tem," sklene malo za šalo malo zares.
Prejšnji ponedeljek dopoldne je lahko na kranjskem stadionu nekaj časa od blizu opazoval trening slovenske nogometne reprezentance, ki se je pripravljala pred potjo v Južno Ameriko. Trening so imeli namreč ravno tam ob skoraj istem času tudi skakalci.

Favoriti Hvale Brazilija, Nemčija in Španija
Tudi Prevčev skakalni kolega Jaka Hvala, ki je prav tako prišel v Brda, bo na svetovnem prvenstvu najbrž navijal za Brazilce. "Oni so mi mogoče še najbolj simpatični, nisem pa res strasten navijač kakšne ekipe," pove. In kdo so po njegovem mnenju favoriti? "Brazilija, Nemčija, Španija. Te tri bi izpostavil."

Mladi skakalec s Ponikev na Šentviški planoti nogomet po televiziji redno spremlja, še posebej največja tekmovanja. Na klubski ravni navija za Barcelono. Kaj pa slovenski nogomet? "Že za Ligo prvakov težko najdem čas, kar se tiče slovenskega prvenstva, pa bolj kot ne pogledam samo izide."

Žogo zelo rad brca tudi sam. "Čez leto ga sicer bolj malo igramo, saj za ogrevanje bolj ali manj tečemo. Iger, kjer je veliko stika, se raje izogibamo. Po sezoni pa nogomet igram večkrat. To je moj drugi najljubši šport in uživam v njem."