Neymar in Dani Alves, soigralca iz Barcelone, na ponedeljkovem treningu brazilske reprezentance. Foto: Reuters
Neymar in Dani Alves, soigralca iz Barcelone, na ponedeljkovem treningu brazilske reprezentance. Foto: Reuters

Za Brazilce je bila lanska generalka na Pokalu konfederacij uspešna: na petih tekmah so petkrat zmagali, v polfinalu je z 2:1 padel Urugvaj, v finalu pa s 3:0 Španija. Selektor Luiz Felipe Scolari, ki je Brazilijo popeljal do naslova leta 2002, je v 18 mesecih ekipo zgradil okoli bolj ali manj jasne začetne enajsterice, ki igra v sistemu 4-2-3-1.

Luka Modrić
Luka Modrić je s hrvaško reprezentanco v soboto preizkusil svojo pripravljenost na prijateljski tekmi proti Maliju v Osijeku (2:1). Foto: Reuters

Hrvati so v dodatnih kvalifikacijah strli Islandce, za nagrado pa na žrebu za SP dobili odprtje prvenstva s tekmo proti Braziliji, a zaradi tega tudi najbolj neugoden spored srečanj, kar se tiče potovanj, saj se bodo iz južnega Sao Paula za tekmo proti Kamerunu preselili v Manaus v Amazoniji, Mehiko pa bodo pričakali v Recifeju na severovhodu države na obali Atlantika.

Oribe Peralta
Oribe Peralta (levo) je pred dvema letoma v finalu olimpijskih iger v Londonu dvakrat zadel za zmago Mehike nad Brazilijo z 2:1. Foto: Reuters

Če ne bi ZDA na zadnji tekmi kvalifikacij z dvema zadetkoma v sodnikovem podaljšku z 2:3 premagale Paname, bi Mehika ostala brez SP-ja, tako pa je le dobila priložnost v dodatnih kvalifikacijah, v katerih je s skupnim izidom 9:3 brez težav izločila Novo Zelandijo.

Samuel Eto'o
Samuel Eto'o bo po letih 2002 in 2010 tretjič igral na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters

Zdi se, da so zlata leta Kameruna že mimo, vendar ga nikakor ne gre vnaprej odpisati, še posebej v posebnih podnebnih razmerah. Z izjemo svetovnega prvenstva v Italiji, ko je navdušil z uvrstitvijo v četrtfinale, je vselej izpadel v predtekmovanju.

V njej bodo igrali Brazilija, Hrvaška, Mehika in Kamerun.

BRAZILIJA

Selektor: Luiz Felipe Scolari
Kapetan: Thiago Silva
Dozdajšnje število udeležb na SP-jih: 19
Najboljši izid: prvo mesto (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
Uvrstitev v Južni Afriki 2010: četrtfinale (poraz proti Nizozemski)
Vzdevek reprezentance: Verde-Amarela (zeleno-rumeni), Canarinho (majhen kanarček), Selecao (selekcija), Pentacampeoes (petkratni prvaki)
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 4

Brazilija po letu 1950 drugič gosti svetovno prvenstvo. Pred 64 leti je brazilske nogometaše v finalu na Maracani z 2:1 ugnal Urugvaj in v tej južnoameriški državi od tedaj sanjajo le o enem: izkoristiti novo priložnost in pred domačimi navijači dvigniti pokal. To se jim po dolgem čakanju ponuja letos. Lanska generalka na Pokalu konfederacij je bila uspešna: na petih tekmah so petkrat zmagali, v polfinalu je z 2:1 padel Urugvaj, v finalu pa s 3:0 Španija. Selektor Luiz Felipe Scolari, ki je Brazilijo popeljal do naslova leta 2002, je v 18 mesecih ekipo zgradil okoli bolj ali manj jasne začetne enajsterice, ki igra v sistemu 4-2-3-1. Za napadalcem Fredom (Fluminense) "operirajo" Hulk (Zenit), Oscar (Chelsea) in Neymar (Barcelona). Prav on bo pod največjim pritiskom. 22-letnik ima za sabo težavno debitantsko sezono v La Ligi (zbral je devet zadetkov in osem podaj), medtem ko je za reprezentanco na 47 tekmah dosegel že 30 zadetkov. Zamenjava zanj je Willian, ki pa raje kot dosega zadetke pripravlja priložnosti. Vratar je 34-letni Julio Cesar, ki se je februarja iz Queens Park Rangersov preselil v Toronto v želji, da bi več branil, toda tudi tam ni odigral veliko tekem.

Verjetna začetna postava: Julio Cesar; Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo; Gustavo, Paulinho; Hulk, Oscar, Neymar; Fred.



HRVAŠKA

Selektor: Niko Kovač
Kapetan: Darijo Srna
Dozdajšnje število udeležb na SP-jih: 3
Najboljši izid: tretje mesto (1998)
Uvrstitev v Južni Afriki 2010: niso se uvrstili na SP
Vzdevek reprezentance: Vatreni (ognjeni)
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 201

Hrvaška je po odličnem začetku kvalifikacij na zadnjih štirih tekmah osvojila samo eno točko in v skupini zaostala za Belgijo. Dva poraza proti Škotski in belgijsko slavje na Maksimiru so odnesli selektorja Igorja Štimca, ki ga je zamenjal Niko Kovač. Na desetih tekmah so dosegli le 12 zadetkov. V dodatnih kvalifikacijah so "ognjeni" le strli Islandce, za nagrado pa na žrebu za SP dobili odprtje svetovnega prvenstva s tekmo proti Braziliji, a zaradi tega tudi najbolj neugoden spored srečanj, kar se tiče potovanj, saj se bodo iz južnega Sao Paula za tekmo proti Kamerunu preselili v Manaus v Amazoniji, Mehiko pa bodo pričakali v Recifeju na severovhodu države na obali Atlantika. Največ obeta vezna vrsta z evropskim prvakom z Realom Luko Modrićem, Ivanom Rakitićem, za katerim je izvrstna sezona pri Sevilli, in 20-letnim Mateom Kovačićem, ki se je kljub mladosti že lepo uveljavil v majici Interja. V napadu bo največje breme na najboljšem strelcu Bayerna Mariu Mandžukiću, ki pa bo prvo tekmo proti Braziliji moral izpustiti zaradi rdečega kartona iz dodatnih kvalifikacij proti Islandiji. Hrvaška je s petkratnimi svetovnimi prvaki na svetovnem prvenstvu igrala že leta 2006 v Berlinu (0:1, Kaka), z Mehiko, s katero se bo srečala v zadnjem krogu predtekmovanja, pa je leta 1992 odigrala dve prijateljski tekmi, na SP-ju 2002 pa izgubila z 0:1 in odpotovala domov.

Verjetna začetna postava: Pletikosa; Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Pranjić; Modrić, Rakitić; Kovačić, Perišić, Olić; Mandžukić/Eduardo/Jelavić.



MEHIKA

Selektor: Miguel Herrera
Kapetan: Rafael Marquez
Dozdajšnje število udeležb na SP-jih: 14
Najboljši izid: četrtfinale (1970 - poraz proti Italiji, 1986 - poraz proti Zahodni Nemčiji)
Uvrstitev v Južni Afriki 2010: osmina finala (poraz proti Argentini)
Vzdevek reprezentance: El Tricolor, El Tri (trobarvni), La Verde (zeleni)
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 201

V sklepnem delu kvalifikacij Severne, Srednje Amerike in Karibov je Mehika z dvema zmagama, petimi remiji in tremi porazi zasedla šele četrto mesto za ZDA, Kostariko in Hondurasom. Če ne bi ZDA na zadnji tekmi kvalifikacij z dvema zadetkoma v sodnikovem podaljšku z 2:3 premagale Paname, bi Mehika ostala brez SP-ja, tako pa je le dobila priložnost v dodatnih kvalifikacijah, v katerih je s skupnim izidom 9:3 brez težav izločila Novo Zelandijo. Lani jeseni so v dobrem mesecu dni odslovili kar tri selektorje (!), potem pa je priložnost dobil Miguel Herrera. Večina reprezentantov igra v mehiškem prvenstvu, ključna moža pa sta napadalca Oribe Peralta (America) in Giovani dos Santos (Villarreal). Javier Hernandez (Manchester United), ki je bil v letošnji sezoni pri rdečih vragih na stranskem tiru, je pred štirimi leti v Južnoafriški republiki dosegel dva zadetka in bil po statistični analizi najhitrejši igralec na prvenstvu (32,15 km/h). Tokrat bo najbrž tekme začenjal na klopi. Peralta je med drugim dvakrat zadel v finalu olimpijskih iger v Londonu, kjer je Mehika z zmago nad Brazilijo z 2:1 osvojila zlato medaljo. Na sobotni tekmi proti Ekvadorju (3:1) se je huje poškodoval strelec prvega zadetka Luis Montes, ki bo moral izpustiti SP. Mehičani bodo imeli veliko navijačev in ugodne podnebne razmere.

Verjetna začetna postava: Ochoa; Aguilar, Rodriguez, Marquez, Moreno, Guardado; Herrera, Pena, Fabian; dos Santos, Peralta.



KAMERUN

Selektor: Volker Finke
Kapetan: Samuel Eto'o
Dozdajšnje število udeležb na SP-jih: 6
Najboljši izid: četrtfinale (1990 - poraz proti Angliji)
Uvrstitev v Južni Afriki 2010: izpad v skupinskem delu
Vzdevek reprezentance: Les Lions Indomptables (neukrotljivi levi)
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 751

Kamerun je v skupinskem delu afriških kvalifikacij s štirimi zmagami, remijem in porazom slavil v skupini z Libijo, Demokratično republiko Kongo in Togom, v dodatnih kvalifikacijah pa je bil boljši od Tunizije (0:0, 4:1). Fizično močna ekipa bo zahteven tekmec za vse tri druge reprezentance v skupini A, Afričanom bosta ustrezali velika vročina in vlažnost. Zdi se, da so zlata leta Kameruna že mimo, vendar ga nikakor ne gre vnaprej odpisati, še posebej v posebnih podnebnih razmerah. Z izjemo svetovnega prvenstva v Italiji, ko je navdušil z uvrstitvijo v četrtfinale, je vselej izpadel v predtekmovanju, tudi tokrat pa bo imel v eni izmed najbolj zanimivih skupin za uvrstitev v osmino finala težko delo. Praktično vsi reprezentanti igrajo v Evropi, najbolj znana imena so izkušeni Samuel Eto'o (Chelsea), Alex Song (Barcelona), Stephane Mbia (Sevilla) in Pierre Webo (Fenerbahče). Med mlajšimi nogometaši izstopajo Nicolas N'Koulou (Marseille), Vincent Aboubakar (Lorient) in Maxim Choupo-Moting (Mainz). Selektor Volker Finke, ki je kar 16 let (1991-2007) sedel na klopi Freiburga, Kamerun vodi od maja lani. V nedeljo so se Kamerunci v Mönchengladbachu z Nemci razšli z neodločenim izidom 2:2.

Verjetna začetna postava: Itandje; Chedjou, N'Koulou, Matip, Bedimo; Song, Mbia, Enoh, Moukandjo, Webo; Eto'o.



SPORED SKUPINE A

1. KROG

Četrtek, 12. junija, ob 22.00:

BRAZILIJA - HRVAŠKA (Sao Paulo)
Petek, 13. junija, ob 18.00:
MEHIKA - KAMERUN (Natal)

2. KROG

Torek, 17. junija, ob 21.00:

BRAZILIJA - MEHIKA (Fortaleza)
Četrtek, 19. junija, ob 0.00:
KAMERUN - HRVAŠKA (Manaus)

3. KROG

Ponedeljek, 23. junija, ob 22.00:

KAMERUN - BRAZILIJA (Brasilia)
HRVAŠKA - MEHIKA (Recife)

V osmino finala se uvrstita prvi dve reprezentanci.

Predstavitev Brazilije

Predstavitev Hrvaške

Predstavitev Mehike

Predstavitev Kameruna

Za Brazilce je bila lanska generalka na Pokalu konfederacij uspešna: na petih tekmah so petkrat zmagali, v polfinalu je z 2:1 padel Urugvaj, v finalu pa s 3:0 Španija. Selektor Luiz Felipe Scolari, ki je Brazilijo popeljal do naslova leta 2002, je v 18 mesecih ekipo zgradil okoli bolj ali manj jasne začetne enajsterice, ki igra v sistemu 4-2-3-1.

Hrvati so v dodatnih kvalifikacijah strli Islandce, za nagrado pa na žrebu za SP dobili odprtje prvenstva s tekmo proti Braziliji, a zaradi tega tudi najbolj neugoden spored srečanj, kar se tiče potovanj, saj se bodo iz južnega Sao Paula za tekmo proti Kamerunu preselili v Manaus v Amazoniji, Mehiko pa bodo pričakali v Recifeju na severovhodu države na obali Atlantika.

Če ne bi ZDA na zadnji tekmi kvalifikacij z dvema zadetkoma v sodnikovem podaljšku z 2:3 premagale Paname, bi Mehika ostala brez SP-ja, tako pa je le dobila priložnost v dodatnih kvalifikacijah, v katerih je s skupnim izidom 9:3 brez težav izločila Novo Zelandijo.

Zdi se, da so zlata leta Kameruna že mimo, vendar ga nikakor ne gre vnaprej odpisati, še posebej v posebnih podnebnih razmerah. Z izjemo svetovnega prvenstva v Italiji, ko je navdušil z uvrstitvijo v četrtfinale, je vselej izpadel v predtekmovanju.