Jan Vertonghen je Belgiji prinesel tretjo zmago v Braziliji. Foto: Reuters
Jan Vertonghen je Belgiji prinesel tretjo zmago v Braziliji. Foto: Reuters
Steven Defour
Eden vrhuncev prvega polčasa: rdeči karton za Stevna Defourja. Foto: Reuters
Navijačice
Južna Koreja se poslavlja od SP-ja. Foto: Reuters
Vertonghen Belgijo popeljal v vodstvo

Belgijski nogometaši so z rutinsko zmago ob igralcu manj z 1:0 proti Južni Koreji osvojili vrh skupine H. Odločilni zadetek je dosegel Jan Vertonghen.

Varovanci Marca Wilmotsa so sploh prvič v zgodovini v skupinskem delu s tremi zmagami dosegli popoln izkupiček, a še zdaleč niso navdušili navijačev. Večinoma so igrali v krču in niso izkoristili strahovitega potenciala, ki ga premorejo. V osmini finala bo treba v torek v Salvadorju proti Američanom pokazati precej več. Tokrat si je Wilmots privoščil kar sedem sprememb v začetni enajsterici, pa kljub vsemu precej suvereno zlomil Korejce.


Vertonghen izkoristil napako Korejcev

Vertonghen je zadel v 78. minuti, potem ko je po izgubljeni žogi Korejcev z razdalje močno streljal rezervist Divock Origi, vratar Seungju Kim je strel le odbil, pritekel pa je tokratni belgijski kapetan in žogo z bližine pospravil v mrežo.

Korejci po rdečem kartonu prevzeli pobudo, a ...
Belgijci so drugi polčas odigrali z nogometašem manj, saj je bil v 45. minuti za neumnost kaznovan Steven Defour. Zaradi štarta z obema podplatoma nad Šin Vuk Kimom je bil poslan neposredno v slačilnico. Južna Koreja je zlasti na začetku drugega polčasa prevzela pobudo, do vrhunca pa prišla v 59. minuti, ko je Heungmin Son stresel prečko.

Po ena priložnost na vsaki strani
V prvem polčasu je vsako od moštev prišlo do ene velike priložnosti. Smrtno je za Belgijce z nekaj več kot petih metrov zapravil Dries Martens v 25. minuti. Žoga se je po strelu Kevina Mirallasa odbila od korejskih branilcev, Martens pa jo je poslal visoko čez gol. Na drugi strani je v 30. minuti z močnim strelom z razdalje zapretil Sung-Jung Ki, a je bil Thibaut Cortouis na mestu.

Hazard in Lukaku začela na klopi
Na klopi sta poleg nekoliko poškodovanih Vincenta Kompanyja in Thomasa Vermaelena tudi Eden Hazard in Romelu Lukaku. Med drugim sta v Sao Paulu priložnost od začetka dobila tudi Adnan Januzaj in Kevin Mirallas. Selektor Južne Koreje Mjung-Bo Hong je presenetil le s tem, da je na klop posadil zvezdnika ekipe Ču-Jong Parka.

Skupina H, 3. krog, Sao Paulo
JUŽNA KOREJA - BELGIJA 0:1 (0:0)
61.397; Vertonghen 78.
RK:
Defour 45./Belgija

Južna Koreja: Kim; J. Li, Jun, J. G. Kim, Hong ; S. J. Ki, Han ( 46./K. Li), Č. J. Li, Son ( 73./Dži), Ku; S. V. Kim ( 66./B. K. Kim).

Belgija: Courtois; Vertonghen , Van Buyten, Lombaerts, Vanden Borre; Defour , Fellaini, Dembele , Mertens ( 60./Origi), Januzaj ( 60./Chadli); Mirallas ( 88./Hazard).

Sodnik: Benjamin Williams (Avstralija)


Curitiba:
ALŽIRIJA - RUSIJA 1:1 (0:1)
Slimani 60.; Kokorin 6.

Lestvica:                            
BELGIJA         3  3 0 0  4:1  9 točk
ALŽIRIJA        3  1 1 1  6:5  4     
RUSIJA          3  0 2 1  2:3  2     
JUŽNA KOREJA    3  0 1 2  3:6  1     

Vertonghen Belgijo popeljal v vodstvo