Večina argentinske strokovne in laične javnosti je zbegana nad idejami selektorja Jorgeja Sampaolija, ki naj bi v kritično sredino uvrstil Enza Pereza, ki je med 23 udeleženci SP-ja samo zaradi pozne poškodbe Manuela Lanzinija. Foto: Reuters
Večina argentinske strokovne in laične javnosti je zbegana nad idejami selektorja Jorgeja Sampaolija, ki naj bi v kritično sredino uvrstil Enza Pereza, ki je med 23 udeleženci SP-ja samo zaradi pozne poškodbe Manuela Lanzinija. Foto: Reuters
Ivan Rakitić
Hrvaška in Argentina sta se na SP-ju soočili leta 1998, gavči pa so dobili tekmo z 1:0, a na koncu so kockasti prišli vse do 3. mesta. Foto: EPA
Avstralci med treningom
Avstralci gradijo na dobri volji in povezanosti moštva. V sredo so tako lep del treninga igrali kar ragbi, a z nogometno žogo. Danska in Avstralija se bosta sicer pomerili prvič. Foto: Reuters
Selektor Deschamps in Francozi
Kljub zmagi je bilo veliko kritik na igro Francije, a po drugi strani selektorja Didierja Deschampsa še naprej spremlja sreča. Francozi so s Perujci odigrali eno tekmo, leta 1982 so v Parizu z 0:1 slavili Perujci. Foto: Reuters

Če Argentinci v četrtek zvečer v Nižnem Novgorodu še enkrat pogorijo, se bodo znašli na robu odhoda domov. Šokanten razplet, ki še zdaleč ni nemogoč, saj so Hrvati dobili uvodno tekmo, s svojo zvezdniško vezno linijo pa bi morali prevladovati na sredini igrišča. Po uvodnem razočaranju z 1:1 proti Islandiji je selektor Jorge Sampaoli spremenil sistem in delno postavitev, pri čemer pa nekatere odločitve močno begajo strokovnjake v domovini in številne fanatične navijače. Po novem bodo gavči zaigrali s postavitvijo 3-4-3, prosto v začetni postavi naj bi si izborili Gabriel Mercado, Marcos Acuna in Cristian Pavon, ki je v četrt ure pustil močan vtis in izrinil Angela Di Mario.

Sampaoli pozabil na Lo Celsa
"Naučili smo se iz tega, kar se je zgodilo, in zdaj moramo najti moči, da dobimo naslednjo tekmo,"
je zadržan Sampaoli, ki je šel v tekmo z Islandijo z defenzivnim parom na sredini igrišča Biglia - Mascherano, ob v nebo vpijočem pomanjkanju idej na sredini igrišča pa je pozabil na Giovanija Lo Celsa, ki je na pripravah v Argentini sicer vseskozi vadil v udarni enajsterici. Za Paula Dybalo selektor že več mesecev ponavlja, da ne vidi možnosti, da bi zaigral sočasno z Messijem.

Rakitić glavni vir informacij
Hrvaška je na prvi tekmi popolnoma zadušila poskuse Nigerije, sami se niti malo ne obremenjujejo z odsotnostjo strelov, saj so na primer do vodstva z 2:0 prišli brez strela v okvir vrat iz igre. Sicer je obilo prahu dvignila odločitev selektorja Zlatka Dalića, da domov pošlje nepripravljenega napadalca Nikolo Kalinića, zato imajo kockasti samo še 22 igralcev.

"Uporabil bom vse informacije, ki jih lahko. Ni načina, da bi popolnoma ustavil Messija, ki je najboljši igralec sveta. A če odličen igralec lahko ustvari odličen izid, lahko odlično moštvo opravi delo še boljše. V tekmo gremo mi nekoliko bolj sproščeni kot oni," je Dalić potrdil, da bo glavne informacije za onemogočanje Messija razkril njegov klubski soigralec iz Barcelone Ivan Rakitić. Ravno Raketa v navezi z Lukom Modrićem in ob izdatni pomoči Marcela Brozovića ter Milana Badlja naj bi prinesli Hrvatom premoč na sredini in s tem nadzor nad igro. Hrvaška računica je jasna: z mirnim in sproščenim pristopom izkoristiti prostor, ki ga bodo ponujali v napad usmerjeni Argentinci. V primeru druge zmage bi Hrvati skorajda že osvojili skupino D, Argentinci pa napol poti domov. V nasprotnem primeru bo o vsem odločal zadnji krog.

Danci vedo, da morajo biti boljši
Predtem se bo odvil 2. krog v skupini C. Najprej se bosta ob 14.00 v Samari pomerila Danska in Avstralija. Danci so tudi z nekaj sreče dobili uvodni dvoboj s Perujem in so zdaj v lepem izhodišču za napredovanje. Za osmino finala bodo morali odigrati veliko bolje, česar se dobro zavedajo. "Zagotovo nismo bili najboljši, kar smo lahko. A ni vedno treba igrati osupljivega nogometa, da zmagaš," je pragmatizem Danske potrdil prvi zvezdnik in najboljši strelec evropskih kvalifikacij Christian Eriksen. Pri evropski reprezentanci ne bo vezista Williama Kvista, ki je zaradi zlomljenih reber že končal turnir.

Van Marwijk stavi na moč pozitivnega razmišljanja
Avstralci so pred zahtevno nalogo, saj morajo po nesrečnem porazu s Francijo zdaj premagati Dansko. Na prvi tekmi so bili na dobri poti k remiju, a nato je branilec Aziz Behich pod pritiskom Paula Pogbaja dal avtogol. Selektor Bert van Marwijk z optimizmom zre proti tekmi: "Najbolj pozitivna stvar je, da smo pokazali pogum in odločnost. Moštvo je izjemno drzno, smo skoraj popolna zasedba." Druga zmaga Dancem prinese napredovanje, Avstralcem pomaga samo zmaga.

Matuidi za večjo trdnost na sredini
Peru kot osmoljenec 1. kroga zdaj išče zmago nad Francijo, ki je kot edina izmed glavnih favoritov za končno slavje sicer resda slavila, a z nedomiselno igro, četudi je v moštvu kopica kreativnih nogometašev. Francija je na zadnjih 12 tekmah proti reprezentancam iz Južne Amerike iztržila 4 zmage, 4 remije in 4 poraze. "Dobro poznamo nasprotnika, ki bo vložil ogromno energije v tekmo. Moramo biti agresivni in trdni," je pristop razkril branilec Raphael Varane. Za večjo kompaktnost na sredini bo selektor Didier Deschamps predvidoma v sredino uvrstil Blaisa Matuidija.

S kapetanom po obvezno zmago
Inki
so se proti Danski predstavili s srčno predstavo, a izjemno neučinkovito. Ker gre že za vse ali nič, bo načeti kapetan Paolo Guerrero zaigral od prve minute. "Mislim, da Francija ne mara ravno igrati z Južnoameričani. Z našim slogom igre, z načinom držanja žoge, mislim, da jih lahko spravimo v težave," je prepričan vezist Miguel Trauco. Francozi v primeru nove zmage že napredujejo, Perujci pa s porazom že začnejo pakirati, tako da se obeta oster boj za dragocene točke.


SKUPINA C, Samara

Četrtek ob 14.00:
DANSKA - AVSTRALIJA

Verjetni postavi:

Danska: Schmeichel, Larsen,Christensen, Kjaer, Dalsgaard, Schone, Delaney, Eriksen, Sisto, Jorgensen, Poulsen.

Avstralija: Ryan, Bechich, Milligan, Sainsbury, Risdon, Mooy, Rogić, Jedinak, Kruse, Jurić, Leckie.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)

SKUPINA C, Jekaterinburg

Četrtek ob 17.00:
FRANCIJA - PERU

Verjetni postavi:

Francija: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez, Pogba, Kante, Matuidi, Greizmann, Giroud, Mbappe.

Peru: Gallese, Advincula, Ramos, Rodriguez, Trauco, Aquino, Yotun, Carillo, Flores, Farfan, Guerrero.

Sodnik: Mohamed Mohamed (ZAE)


SKUPINA D, Nižni Novgorod

Četrtek ob 20.00:
ARGENTINA - HRVAŠKA

Verjetni postavi:

Argentina: Caballero, Mercado, Otamendi, Tagliafico, Salvio, Mascherano, Meza/Perez, Acuna, Messi, Aguero, Pavon.

Hrvaška: Šubašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Rakitić, Badelj, Brozović, Modrić, Perišić, Mandzukić.

Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)