Diego Costa je zadel že trikrat na letošnjem SP-ju. Foto: Reuters
Diego Costa je zadel že trikrat na letošnjem SP-ju. Foto: Reuters
Španci ugnali žilavi Iran

Iranci na svetovnih prvenstvih še nikoli niso premagali evropskih ekip, izgubili so že šestič. Manjkal je poškodovani osrednji branilec Ruzbe Češmi, ki do konca prvenstva ne bo več mogel pomagati svoji reprezentanci. Na nedeljskem treningu si je poškodoval mišico.
Španci so niz neporaženosti raztegnili na 22 tekem. V zadnjem krogu bodo gostili odpisani Maroko in imajo lepe možnosti za prvo mesto v skupini B. Iran bo imel precej težje delo, za preboj v osmino finala bo moral ugnati Portugalce v ponedeljek zvečer v Saransku.

Iran z disciplinirano igro zdržal do odmora
V prvem polčasu so imeli izbranci Fernanda Hierra premoč, a si velikih priložnosti niso ustvarili. Izmed desetih strelov je le eden letel v okvir vrat. Iran se je organizirano branil, posest pa je prepustil Špancem (71:29 %). Špancem so le redko dopustili strele, vse tri nevarnejše pa je sprožil David Silva. Najprej je v 25. minuti izvedel prosti strel, iranski vratar pa je žogo ujel, nato je v 30. minuti žogo poslal čez vrata, v sodnikovem dodatku pa so žogo po njegovem strelu Iranci preusmerili v kot.
Diego Costa kronal pritisk Špancev
Na začetku drugega polčasa so Španci hitro dvakrat ogrozili vrata Irana. V 49. minuti je z glavo poskusil Gerard Pique, ki je stotič igral za Španijo (rekorder je Iker Casillas s 167 nastopi). Minuto zatem je Sergio Busquets sprožil z 20 metrov, izkazal pa se je Alireza Beiranvand.

V 53. minuti je Karim Ansarifard zatresel zunanji del mreže. V nasprotnem napadu so Španci povedli, ko je bil Diego Costa ob dveh iranskih branilcih, ki sta skušala žogo izbiti, a ga je Ramin Rezaeian zadel v koleno, od katerega se je žoga odbila v mrežo.

Ezatolahi v prepovedanem položaju
Iranci so nato odločneje pritisnili, imeli nekaj polpriložnosti, v 62. minuti pa so se celo veselili izenačenja, toda sodniki so zadetek po posvetu razveljavili zaradi prepovedanega položaja Saeida Ezatolahija.

V 70. minuti najprej Sergiu Ramosu, nato pa še Gerardu Piqueju in Diegu Costi iz bližine ni uspelo spraviti žoge v mrežo, v 82. minuti pa je bil blizu izenačenja Iran, a je Mehdi Taremi iz bližine z glavo žogo poslal čez vrata.

Hierro pričakoval težko tekmo
"Že pred tekmo sem opozarjal, da nas čaka zelo težka tekma, in točno to se je zgodilo. Zelo zadovoljen sem bil z igro na začetku drugega polčasa, ko so moji varovanci izpolnili vse načrte. Zelo težko je zadeti proti Iranu. Najpomembnejše so tri točke," je pojasnil španski selektor Hierro.

Queiroz: Zapravili smo prvo zaključno žogo, proti Portugalski imamo drugo
"Španija je igrala zelo estetski nogomet, njihova igra je všečna, vendar bi si mi zaslužili več, saj smo prikazali veliko srce, seveda pa smo večino tekme zelo trpeli. Iz tega poraza se moramo veliko naučiti. Danes smo zapravili prvo zaključno žogo, proti Portugalski pa imamo drugo. Vse je še odprto in še vedno lahko sanjamo o osmini finala," je razlagal selektor Irana Carlos Queiroz.

Skupina B, Kazan:
IRAN - ŠPANIJA 0:1 (0:0)
42.718; Diego Costa 54.

Iran: Beiranvand, Hoseini, Rezaejan, Puraligandži, Hadžsafi ( 59./Mohamadi), Amiri ( 86./Ghodos), Ezatolahi, Torabi, Ebrahimi , Ansarifard ( 74./Džahanbahš), Azmun.

Španija: de Gea, Carvajal, Pique, Ramos, Jordi Alba, Busquets, Iniesta ( 71./Koke), Isco, Silva, Lucas Vazquez ( 79./Asensio), Diego Costa ( 89./Rodrigo).

Sodnik: Andres Cunha (Urugvaj)


Moskva-Lužniki:
PORTUGALSKA - MAROKO 1:0 (1:0)
Ronaldo 4.

Lestvica:                             
PORTUGALSKA         2  1 1 0  4:3  4  
ŠPANIJA             2  1 1 0  4:3  4  
IRAN                2  1 0 1  1:1  3  
MAROKO              2  0 0 2  0:2  0  



Španci ugnali žilavi Iran