Zlatko Dalić je presegel tudi svojega vzornika Ćira Blaževića. Foto: Reuters
Zlatko Dalić je presegel tudi svojega vzornika Ćira Blaževića. Foto: Reuters
Dalić: Fantje so zdaj značajsko močnejši od mene
Pogba: Hrvaška ima močno ekipo, a pokal bo naš

90. minuta je tekla 6. oktobra lani na Reki, kjer so Hrvati na predzadnji tekmi kvalifikacij vodili z 1:0 proti Finski. Imeli so premoč, a so do 57. minute sprožili le en strel v okvir gola nasprotnika. Takrat je zadel Mario Mandžukić, in kazalo je, da bo to dovolj za dodatne kvalifikacije oziroma celo prvo mesto v skupini ob spodrsljaju Islandije. 8.000 že tako nejevoljnih gledalcev na Rujevici pa je doživelo hladno prho, in to v 90. minuti. Neodločnost hrvaške obrambe in vratarja Subašića je kaznoval Pyry Soiri. Končnih 1:1 je tri dni pred odločilnim obračunom za uvrstitev v dodatne kvalifikacije v Ukrajini zatresel temelje reprezentance.

Vodstvo hrvaške zveze je takoj po tekmi odpustilo Anteja Čačića in na njegovo mesto imenovalo Zlatka Dalića, manj znanega trenerja, ki je svoje največje uspehe dosegel v Aziji. "Ko je prišla ponudba hrvaške reprezentance, nisem razmišljal niti trenutek. Vedel sem, da imamo odlične igralce in da lahko naredim veliko. Nič mi ni bilo dano na pladnju v nasprotju z evropskimi trenerji, ki zaradi igralske kariere in imena takoj dobijo službo. Hrvaški trenerji delajo izjemne stvari tako v Evropi kot Aziji. Rekel sem dostikrat, dajte meni Real ali Barcelono, pa bom prvak. Pokazali smo, da znamo, da smo delovni," je povedal Dalić.

Hrvaška javnost je bila ob imenovanju Dalića skeptična, izkazalo se je, da je bila to ključna poteza na hrvaškem pohodu proti vrhu sveta. "Po Finski so me klicali in me vprašali, ali bi prevzel reprezentanco. Rekel sem DA. NIsem spraševal ne kaj, ne kako, ne koliko. Samo usedel sem se v avto in prišel na letališče pred potjo v Ukrajino, ko sem prvič srečal igralce in ekipo. Dva dneva pred Ukrajino. Vsak trener ima v karieri neki cilj. To je bil moj, zato ni bilo nikakršne dileme. Nisem postavljal nobenih pogojev. Ko smo odpravili Ukrajino, sem bil še mesec brez pogodbe. Rekel sem jim, da moramo še čez Grčijo. Kaj mi bo pogodba, če ne gremo na SP," je dejal Dalić. Hrvaška je na dodatnih kvalifikacijah zlahka opravila z Grčijo in se uvrstila v Rusijo.

Zdaj bo igrala v finalu. "V finalu sta dve najboljši ekipi svetovnega prvenstva. To bo za nas najtežja tekma in najtežji nasprotnik. Znajo čuvati prednost, nevarni so iz protinapadov in polprotinapadov. Ne bo lahko zadržati žogo, Griezmann in Mbappe sta zelo nevarna, vendar smo pokazali enotnost, kakovost, dobro formacijo in visoki presing, ko izgubimo žogo. Na ta način jih bomo skušali ustaviti," je povedal Dalić.

"Na tem prvenstvu bomo edina reprezentanca, ki je igrala osem tekem. To je težko, veliko napora in toliko truda. Vendar bolj je težko, bolje igramo. Ni me strah nedelje. Francozi imajo dan odmora več, a se bomo tudi mi odpočili. Ni opravičila. Finale je, moramo biti najbolj pripravljeni. To se zgodi enkrat v življenju. Našli bomo moč in motiv, čeprav je Francija v prednosti," je povedal Dalić.

Dalić: Fantje so zdaj značajsko močnejši od mene
Pogba: Hrvaška ima močno ekipo, a pokal bo naš