Kolumbija in Poljska se bosta prvič pomerila na svetovnih prvenstvih, v minulih 33 letih sta odigrali 5 prijateljskih tekem, kofetarji so zmagali trikrat, rdeče-beli pa dvakrat. Foto: Reuters
Kolumbija in Poljska se bosta prvič pomerila na svetovnih prvenstvih, v minulih 33 letih sta odigrali 5 prijateljskih tekem, kofetarji so zmagali trikrat, rdeče-beli pa dvakrat. Foto: Reuters
Harry Kane na treningu
Bo Harry Kane nadaljeval boj za zlato žogo? Cristiano Ronaldo in Romelu Lukaku sta na vrhu lestvice strelcev s po 4 goli, kapetan Anglije pa je odločil prvo tekmo z 2 zadetkoma. Foto: Reuters
Razposojeni trening Senegala
Senegalci in Japonci so v preteklosti odigrali dve prijateljski tekmi, obe so dobili Afričani, ki veljajo tudi za rahle favorite dvoboja. Foto: Reuters

Angleži upajo, da bodo po 12 letih spet začeli veliko prvenstvo z dvema uvodnima zmagama. Glavna naloga je izboljšati učinkovitost, saj so kljub 17 priložnostim proti Tuniziji do zmage prišli šele v sodnikovem podaljšku, ko je še drugič zadel kapetan Harry Kane. Selektorja Garetha Southgata in njegov štab je malce razburila v medijih razkrita načrtovana prva enajsterica. Zaradi poškodbe Delle Alija in manj vidnega Raheema Sterlinga bosta prednost predvidoma dobila Ruben Loftus-Cheek in Marcus Rashford. Z njima naj bi Angleži pridobili tudi pri fizični moči, saj so bili Panamci na prvi tekmi dolgo kos močnim Belgijcem.

Panama bo kljub porazu z 0:3 ponovila začetno postavo, saj so bili konkurenčni vse do 70. minute. Glavna odlika Srednjeameričanov je obramba, težava pa je neučinkovitost, saj so na zadnjih 7 tekmah dosegli vsega 2 gola, zaradi česar so samo 2-krat remizirali in 5-krat izgubili. "Koga bo Anglija izbrala, ni moja skrb. Moja glavna naloga je, da moji igralci dobro delajo, ostanejo zvesti našemu slogu igre in gremo po zmago," je selektor Hernan Dario Gomez prepričan, da lahko debitanti na svetovnih prvenstvih zagrenijo življenje trem levom.

Samozavest na obeh straneh
V Jekaterinburgu se bosta soočila zmagovalca 1. kroga iz skupine G, pri čemer sta bila tako Japonska kot Senegal izzivalca. Zdaj imajo Azijci in Afričani veliko priložnost, da se z drugo zmago napol že uvrstijo v izločilne boje. Modri samuraji so proti Kolumbiji (2:1) izkoristili igranje z igralcem več skozi skoraj celotno tekmo. "Ostati moramo trdno na tleh. Gradimo na temeljih, ki so: najprej obramba," je vezist Genki Haraguči poudaril japonski pristop. Po 2 golih je samozavest v četi Akire Nišina močno narasla, glede na videno v Rusiji pa so glavni adut Azije.

Zelo podobna je zgodba pri Senegalu, ki je od afriških reprezentanc pokazal največ v 1. krogu, ko so z 2:1 odpravili nosilca skupine G Poljsko (2:1). "Zmagali smo zaradi discipline," je poudaril trener Aliou Cisse, ki je bil na SP-ju 2002 kapetan reprezentance, ki je na uvodni tekmi šokirala Francijo, v nadaljevanju pa so se prebili vse do četrtfinala. Levi delujejo izredno uigrano, pri čemer kot vodji izstopata branilec Kalidou Koulibaly in napadalec Sadiu Mane.

Grožnje s smrtjo visijo nad Kolumbijo
Drugi krog zaključujeta poraženca skupine G, ki morata zaradi tega v Kazanu nujno zmagati. Kolumbijo tarejo temne plati njene zgodovine – ekspresno izključeni Carlos Sanchez je postal tarča groženj s smrtjo, kar zaradi razvpitega primera Andresa Escobarja iz 1994 vzbuja obilo nelagodja. V petek je selektor Jose Pekerman povsem zaprl pripravljalni tabor, reprezentanca pa je zavrnila vse komentarje groženj. Vprašljiva ostaja pripravljenost prvega zvezdnika Jamesa Rodrigueza, ki je na prvi tekmi vstopil šele v 59. minuti.

Poljaki so ostali ogromno dolžni, na čelu z zvezdniškim napadalcem Robertom Lewandowskim. V obrambo se vrača steber Kamil Glik, ki je prvo tekmo izpustil zaradi nespametne poškodbe ramena ob nogometne odbojke. Poljska po porazu na uvodni tekmi mundiala še nikoli ni napredovala v izločilne boje. "Bo kot finale. Obe moštvi se bosta borili za posest žoge, hkrati pa skušali zapirati prostor nasprotniku," je napadalec Falcao predstavil izhodišče obeh reprezentanc, ki si ne želita še domov.


SP v nogometu
SKUPINA G, Nižni Novgorod, danes
ob 14.00:
ANGLIJA – PANAMA

Verjetni postavi:

Anglija: Pickford, Stones, Maguire, Walker, Young, Lingard, Henderson, Loftus-Cheek, Trippier, Kane, Rashford.

Panama: Penedo, Murillo, Torres, Escobar, Davis, Barcenas, Godoy, Gomez, Cooper, Rodriguez, Perez.

Sodnik: Gead Griša (Egipt)

Lestvica:                           
BELGIJA             2  2 0 0  8:2  6
ANGLIJA             1  1 0 0  2:1  3
PANAMA              1  0 0 1  0:3  0
TUNIZIJA            2  0 0 2  3:7  0
                                    

SKUPINA H, Jekaterinburg, danes ob 17.00:
JAPONSKA – SENEGAL

Verjetni postavi:

Japonska: Kavašima, Nagatomo, Šodži, Jošida, Sakai, Hasebe, Šibasaki, Inui, Kagava, Haraguči, Osako.

Senegal: N'Diaye, Wague, Sane, Koulibaly, Gassama, Sarr, Gueye, N'Diaye, Mane, Diouf, Niang.

Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija)


Kazan, danes
ob 20.00:
POLJSKA – KOLUMBIJA

Verjetni postavi:

Poljska: Szczesny, Pazdan, Glik, Piszczek, Rybus, Krychowiak, Goralski, Bereszynski, Zielinski, Lewandowski, Grosicki.

Kolumbija: Ospina, Arias, Zapata, Murillo, Mojica, Aguilar, Barrios, Cuadrado, J. Rodriguez, Muriel, Falcao.

Sodnik: Cesar Ramos (Mehika)

Lestvica:                           
JAPONSKA            1  1 0 0  2:1  3
SENEGAL             1  1 0 0  2:1  3
POLJSKA             1  0 0 1  1:2  0
KOLUMBIJA           1  0 0 1  1:2  0