Prizor s petkovega treninga Nemcev na stadionu Fišt v Sočiju. Foto: Reuters
Prizor s petkovega treninga Nemcev na stadionu Fišt v Sočiju. Foto: Reuters
Janne Andersson
Selektor Janne Andersson uspešno vodi Švede. Foto: Reuters
Juan Carlos Osorio
Juan Carlos Osorio bo 50. sedel na klopi mehiške reprezentance. Foto: Reuters

Branilcem naslova grozi prvi izpad po skupinskem delu po 80 letih, zato so odločeni, da popravijo vtis s prve tekme, kar pa ne bo preprosto. V nemški reprezentanci že nekaj časa ni vse idealno, na zadnjih sedmih tekmah je zmagala le enkrat, na generalki za SP proti Savdski Arabiji z 2:1."Seveda je bil poraz proti Mehiki boleč. Naredili smo veliko napak, a smo jih analizirali, se o njih pogovorili in trenirali, da bi se jim izognili. Absolutno smo osredotočeni na novo tekmo, v soboto se moramo izkazati in iti po uvodnem porazu naprej. Prepričan sem, da se bo to zgodilo. Še vedno zaupam igralcem. Narobe bi bilo, če bi po enem porazu sprejemali drastične poteze," je povedal selektor Joachim Löw.

V napadu bo tokrat najverjetneje začel Mario Gomez, ni pa jasno, ali se bo z visokimi švedskimi branilci boril sam ali bo imel ob sebi Tima Wernerja. Po preboleli gripi se v ekipo vrača branilec Jonas Hector.

Francija, Nizozemska in Italija poznajo moč Švedske
Švedi, ki so v ponedeljek z 1:0 premagali Južno Korejo, so pozdravili vrnitev branilca Manchester Uniteda Victorja Lindelöfa. Švedski tabor so sicer doletele nove težave, saj so branilca Pontus Jansson in Filip Helander ter vezist Marcus Rohden manjkali na zadnjem treningu zaradi želodčnih težav, napadalec Isaac Kiese Thelin pa je izpustil trening zaradi poškodbe.

Selektor Janne Andersson poudarja, da bodo morali za uspeh pokazati najbolje, kar znajo. V kvalifikacijah so premagali Francijo in v skupini končali pred Nizozemsko, v dodatnih kvalifikacijah pa izločili Italijo, ko so se globoko branili in azzurre ogrožali iz protinapadov. To bo njihovo vodilo tudi proti Nemcem, ki jih na SP-jih niso premagali že od leta 1958. Na preostalih treh medsebojnih tekmah na mundialih (1934, 1974, 2006) je slavil elf.

Vročina v Rostovu po okusu Mehičanov
Na drugi tekmi skupine F se bosta v Rostovu ob 17.00 pomerili Južna Koreja in Mehika. Mehiški selektor, Kolumbijec Juan Carlos Osorio, bo 50. vodil reprezentanco, niti enkrat do zdaj pa ni igral z enako začetno postavo!
Mehičani po veliki zmagi nad Nemčijo mirijo evforijo, tokrat bodo morali narekovati ritem. Dvakrat zapored na SP-jih niso zmagali vse od leta 2002, ko so bili boljši od Hrvaške in Ekvadorja. Pomemben dejavnik bo tudi vreme, visoke temperature v Rostovu bodo bolj po okusu Mehike. Južna Koreja je na zadnjih sedmih tekmah na SP-jih vselej prejela zadetek.

Tunizija brez zmage že od leta 1978
Prvo današnje srečanje bo dvoboj Belgije in Tunizije na stadionu Spartaka v Moskvi v skupini G. Štiri arabske reprezentance so do zdaj izgubile vseh sedem tekem na SP-ju v Rusiji. Tunizijci morajo zmagati, če še želijo upati na osmino finala, toda na zmago na mundialih čakajo že od leta 1978.
Skupina G

Danes ob 14.00 (Moskva Spartak):

BELGIJA – TUNIZIJA

Verjetni postavi:

Belgija: Courtois, Alderweireld, Boyata, Vertonghen, Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco, Mertens, E. Hazard, Lukaku.

Tunizija: Mustapha, Meriah, S. Ben Youssef, Bronn, Haddadi, Skhiri, Sassi, F. Ben Youssef, Badri, Sliti, Khazri.

Sodnik: Jair Marrufo (ZDA)



Skupina F

Ob 17.00 (Rostov):
JUŽNA KOREJA – MEHIKA

Verjetni postavi:

Južna Koreja: H.-W. Cho, Y. Lee, H.-S. Jang, Y.-G. Kim, M.-W. Kim, S.-Y. Ki, J.-S. Lee, S.-W. Lee, Son, H.-C. Hwang, S.-W. Kim.

Mehika: Ochoa, Salcedo, Ayala, Moreno, Gallardo, Herrera, Guardado, Layun, Vela, Lozano, Hernandez.

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)



Ob 20.00 (Soči):
NEMČIJA – ŠVEDSKA

Verjetni postavi:

Nemčija: Neuer, Kimmich, Boateng, Rüdiger, Hector, Gündogan, Kroos, Müller, Reus, Draxler, Gomez.

Švedska: Olsen, Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson, Larsson, Ekdal, Claesson, Forsberg, Berg, Toivonen.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)