Slavko Jerič in Mladen Dabanović sta prečesala prvi del SP-ja. Foto: MMC RTV SLO
Slavko Jerič in Mladen Dabanović sta prečesala prvi del SP-ja. Foto: MMC RTV SLO
Mladen Dabanović
Mladen Dabanović je odgovarjal tudi na vaša vprašanja. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji reprezentančni vratar meni, da spodrsljaji nekaterih favoritov na začetku še zdaleč niso usodni. "Ekipe iz raznih razlogov v prvem delu še ne pokažejo vsega. Pravi obraz se pokaže v bojih na izpadanje. če bi bilo drugače, bi zdaj bila prva favoritnja za naslov Rusija, pa jo nihče ne uvršča niti v ožji krog," je povedal Dabanović, ki ima glede videotehnologije (VAR) deljeno mnenje.
"Odkrito povedano se še ne znam opredeliti ali je VAR pozitiven ali negativen in bo odvzel nogometu nek čar. Veliko je enajstmetrovk, veliko je situacij, ki se jih popravlja. Na drugi strani pa imamo situacijo, ko se Iran veseli, ko si po vsem prikazanem zasluži zadetek in jim ga potem vzameš. Teh čustev pa mi je res žal," pravi Dabanović. "Analiza odločitev z VAR-om je pravilna, a je še veliko odločitev, ki jih potem pokažejo, pa sploh niso predmet analize v studiu," dodaja Dabanović in pove, da je sojenje na tem svetovnem prvenstvu dobro tudi brez VAR-a.

"Nemci so imeli težave že v pripravljalnih tekmah. To ni tista generacija izpred nekaj let," je poraz branilcev naslova proti Mehiki komentiral Dabanović. Seveda pa ne gre odpisati še nikogar. "Prvi del je boj za preživetje. Moja napoved finala Brazilija - Francija zgleda po prikazanem nerealna, a boji na izpadanje so povsem druga pesem. Vse ekipe pridejo na prvenstvo s težavami, ki jih morajo rešiti v enem mesecu. Igralce morajo najprej spočiti, potem zmotivirati in ustrezno pripraviti. Brazilcem to očitno še ni uspelo," je povedal Dabanović.
Brazilci in Argentinci so po njegovem mnenju pod silnim pritiskom, saj je zanje razen naslova svetovnega prvaka vse neuspeh. "Zaenkrat po prvi tekmi vsi delajo z Messijem še v rokavicah, nasprotno je s selektorjem, ki je na udaru hudih kritik. Messi je umetnik, njega ne moremo primerjati z ostalimi, kot je, denimo, Ronaldo, ki je stroj. Messi je na tekmi pretekel 7.700 metrov. Imel je 17 šprintov, največja hitrost je bila 25 km/h. Na drugi strani je Ronaldo dosegel 34 km/h ob 30 šprintih. To pomeni, da je bil Messi zelo, zelo rezerviran. Je pa on igralec trenutka, navdiha ... Po drugi strani je čakati na njegovo potezo včasih zelo nehvaležno. Omenjena statistika seveda ni kritika, ampak jo omenjam zgolj kot zanimivost."

Uresničuje se Dabanovićeva napoved, da je Ronaldo prišel na mundial v optimalni formi in je trenutno številka ena svetovnega prvenstva.

Več v spodnjem pogovoru Slavka Jeriča in Mladena Dabanovića.