Savdijci želijo na uvodni tekmi presenetiti gostitelje. Foto: Reuters
Savdijci želijo na uvodni tekmi presenetiti gostitelje. Foto: Reuters
Selektor Juan Antonio Pizzi se je pozdravil z ministrom za šport Al Šejkom. Foto: Reuters
Stanislav Čerčesov je bil odličen vratar. Večino kariere je branil za Spartaka iz Moskve, 57 tekem pa je stal tudi v vratih Dynama iz Dresdna. Foto: Reuters

Fifa se je po prvenstvu leta 2002 odločila za spremembo in od takrat namesto branilke naslova uvodno tekmo ob odprtju igra gostiteljica prvenstva. Če je bil obračun med Brazilijo in Hrvaško pred štirimi leti idealen zalet za začetek svetovnega prvenstva, pa je tokratni uvod za navijače po vsem svetu precej manj atraktiven. A skušajte to dopovedati Rusom in Arabcem, ki bodo po slovesnem odprtju odkrili zaveso na največjem svetovnem nogometnem odru.

Rusi brez odmevnega uspeha
Leta 1986 se je Sovjetska zveza prebila v izločilne boje. Rusija je po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 nastopila na treh svetovnih prvenstvih, kjer pa ni blestela. Vselej je izpadla v skupinskem delu, nazadnje pred štirimi leti v Braziliji, ko je remizirala z Južno Korejo in Alžirijo, izgubila pa z Belgijo. Rusi se na lanski generalki svetovnega prvenstva, Pokalu konfederacij, niso uvrstili v polfinale. Premagali so Novo Zelandijo (2:0), a nato klonili pred Portugalsko (0:1) in Mehiko (1:2).

Čerčesov: Na SP-ju ni slabe ekipe
Rusija ni dobila nobene tekme od oktobra, ko so na prijateljski tekmi premagali Južno Korejo. Izgubili so proti Franciji in Avstriji, proti Turkom pa so le remizirali. Selektor Stanislav Čerčesov je prejel nekaj kritik že pred začetkom.

"Vsi smo zelo dobre volje. Na treningih smo zelo izboljšali pripravljenost. Vse od žreba smo analizirali naše tekmece. Mislim, da na tem SP-ju ni nobene slabe ekipe. Seveda je prva tekma izjemno pomembna in bo narekovala ritem za naslednje tekme v skupini A," je pojasnil 54-letni strateg, ki bi rad ostal selektor tudi po koncu svetovnega prvenstva, ne glede na razplet.
Napadalec Fedor Smolov je pred uvodno tekmo na stadionu Lužniki dodal: "Domače svetovno prvenstvo nam bo še zelo dolgo ostalo v spominu. Naš cilj je preboj v izločilne boje, to je nujno, nato pa se bomo pogovarjali naprej."
Pizzi: Želimo premagati Ruse
Savdijci petič (1994, 1998, 2002, 2006) nastopajo na svetovnih prvenstvih. Najuspešnejši so bili leta 1994 v ZDA, ko so se prebili v osmino finala, kjer jih je ustavila Švedska. V petek so Savdijci pošteno namučili Nemce v Leverkusnu. Svetovni prvaki so zmagali le z 2:1 in prejeli žvižge navijačev.

"Zelo smo ambiciozni. Na uvodni tekmi želimo premagati Ruse. Prva tekma je vedno nekaj posebnega, gledal jo bo ves svet. V življenju se to ne zgodi pogosto. Pritisk je vedno na svetovnem prvenstvu. Zelo smo ponosni, da smo med najboljšimi na svetu, in prepričan sem, da bomo držali korak z njimi," je pojasnil selektor Juan Antonio Pizzi. 50-letni Argentinec je leta 2016 popeljal Čile do naslova na Copi Americi, lani pa je izgubil finalno tekmo Pokala konfederacij proti Nemčiji z 0:1. V zadnjem krogu kvalifikacij za SP je Čile s tretjega mesta padel na šesto po porazu z Brazilijo z 0:3 in Pizzi je bil odpuščen. 28. novembra lani je postal selektor Savdske Arabije.

"Nihče več ne razmišlja o prijateljskih tekmah. Vsi smo osredotočeni le na svetovno prvenstvo. Na teh turnirjih je ključen dober štart. Mislim, da lahko napredujemo v osmini finala, če bomo prikazali svojo najboljšo igro. Na svetovnih prvenstvih so se spisale že neverjetne zgodbe," je dodal kapetan Osama Havsavi.

Uvodni dan svetovnega prvenstva se bo začel s slovesnim odprtjem. Prenos bo od 16.00 naprej na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Skupina A, Moskva – Lužniki, četrtek ob 17.00:
RUSIJA – SAVDSKA ARABIJA

Verjetni postavi:

Rusija: Akinfejev, Mario Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov, Kuzjajev, Zobnin, Samedov, Dzagojev, Golovin, Smolov.

Savdska Arabija: Al Majouf, Al Šahrani, Os. Havsavi, Om. Havsavi, Al Breik, Otajf, Al Džasim, Al Faradž, Al Šehri, Al-Davsari, Al Muvalad.

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)