VAR bo imel na SP-ju veliko vlogo. Foto: Reuters
VAR bo imel na SP-ju veliko vlogo. Foto: Reuters
Sodniki bodo odslej veliko bolj razbremenjeni. Foto: Reuters

Navijačem na stadionih bodo prikazali posnetke spornih položajev, kar bo zagotovo zmanjšalo nelagodje, ki se je pojavilo med uveljavitvijo VAR-a v določenih evropskih ligah. Posnetki na stadionih bodo vidni, a šele, ko se bo sodnik odločil in se bo igra nadaljevala. Predsednik sodniške organizacije pri Fifi, znameniti Pierluigi Collina pravi, da so rešili težave in da dolgih prekinitev ne bo.

Collina je povedal, da so linijskim sodnikom pri sumu o prepovedanem položaju svetovali, naj ne dvigujejo zastavic, če so okoliščine tesne. "Prepustite odločitev VAR-u," svetuje sodnikom Collina. "Če boste videli, da linijski sodnik ni dvignil zastavice, to ne pomeni, da je naredil napako. Sledil bo preprosto našemu nasvetu. Sodnikom smo rekli, naj ne dvigujejo zastavic, če niso 100-odstotno prepričani in poteka akcija, ki bi lahko prinesla zadetek. Namreč, če dvigne zastavico, je vsega konec," je povedal Collina.

Collina, ki je sodil finale SP-ja leta 2002 med Brazilijo in Nemčijo, je prepričan, da bo VAR sodnike razbremenil stresa. "Zdaj imajo pomočnika, ki ga v preteklosti niso imeli," je povedal Collina.

Za VAR bo na turnirju v Rusiji zadolženih 13 sodnikov, za posamezno tekmo štirje. Videosoba je v Moskvi. Sodniki bodo imeli za vsako tekmo na razpolago 33 kamer in osem počasnih posnetkov. Glede na raziskave se je natančnost sodniških odločitev po uvedbi VAR-a zvišala s 93 % na 98,8 %.

Massimo Busacca, direktor sodnikov pri Fifi, opozarja, da VAR ne bo popoln. Čeprav ima Fifa v sistem popolno zaupanje, nekaterih položajev ne bo mogoče povsem razčistiti. "Pred zaslonom je vedno človek in njegova interpretacija. Ne gre za tehnologijo golove črte z vibracijami. Tu gre za človeško odločitev. Lahko bo rekel da, lahko bo rekel ne. Razglabljamo lahko po tekmi," pravi Busacca.
"Prepričan pa sem, da škandalov, ki smo jim bili priča v preteklosti, ne bo," še dodaja Busacca.

Svetovno prvenstvo se bo začelo jutri ob 17.00 s tekmo med Rusijo in Savdsko Arabijo. Vseh 64 tekem si boste lahko v živo ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.