Francija je s trdno obrambo in pragmatično igro onemogočila ustvarjalnost Belgije, ki se mora zadovoljiti s sobotnim dvobojem za bron, kar bi vseeno na koncu bil zgodovinski uspeh za rdeče vrage. Foto: Reuters
Francija je s trdno obrambo in pragmatično igro onemogočila ustvarjalnost Belgije, ki se mora zadovoljiti s sobotnim dvobojem za bron, kar bi vseeno na koncu bil zgodovinski uspeh za rdeče vrage. Foto: Reuters
Rusija 2018: Je bil to finale pred finalom?

Vprašanje, o katerem so se v oddaji Žoga je okrogla spraševali ustvarjalci, in spregovorili tudi o mladosti francoske in belgijske izbrane vrste, o prestopu poletja in drugem polfinalu med Hrvaško in Anglijo.

Francija je na drugo obletnico bolečega poraza v finalu evropskega prvenstva proti Portugalski na domačih tleh v torek delno zacelila rane. Marsikdo je pomisli, da je bil v Sankt Peterburgu odigran finale pred finalom, da bo zmagovalec tega obračuna na koncu tudi svetovni prvak. Kar je seveda nehvaležno napovedati, predvsem pa je nepošteno do srednih tekmecev v Moskvi.

Angleži so na papirju najtežji mogoč tekmec Francozov
V Sankt Peterburgu sta se srečali čvrsti in taktično organizirani reprezentanci, podkrepljeni z izjemno individualno kakovostjo. A samo ta po navadi ni odločilen dejavnik. "Težko je reči, da je bil to finale pred finalom, obe reprezentanci po imenih morda odstopata od Anglije in Hrvaške, prvenstva pa osvajajo ekipe, in ne posamezniki. Nogomet francoske reprezentance tudi ne sloni zgolj na kakovosti posameznikov, ampak na trdnosti ekipe. In prav v tem pogledu so Angleži pokazali veliko na tem turnirju. Za nameček so zelo močni pri prekinitvah, še enem adutu Francozov. Hkrati pa so Angleži zadaj precej trdni in iz teh razlogov menim, da je prav Anglija od vseh treh polfinalistov na papirju najtežji tekmec za Francijo," je s prizorišča prvenstva v oddaji povedal Luka Petrič.

V finalu obračun druge in tretje najmlajše reprezentance?
Na letošnjem munidalu se lahko zgodi, da bosta v finalu igrali druga in tretja najmlajša reprezentanca na prvenstvu. V vrhunskem športu imajo sicer izkušnje veliko vrednost, o tem pa je slikovito razmišljal Marko Radmilovič. "Mladost je norost, čez Belgijo skače, kjer je most. Meni se zdi sprevržena logika, da govorimo o igralcih, kot so Fellaini in še nekateri, ki štejejo trideset let in več kot o starih igralcih. To govori predvsem o nogometu, ki je tudi fizično napet do skrajnih meja. To so igralci, ki so na vrhuncu svojih fizičnih moči. Med 19-letnikom in 26-letnikom ne vidim biološke razlike, ki bi bila opravičljiva."

Koliko moči še premorejo Hrvati za ključni tekmi?
Na stadionu Lužniki bo drugi polfinale med Hrvaško in Anglijo. So Hrvati izčrpali svoje zaloge sreče in telesne pripravljenosti? Lahko spišejo novo, uspešnejše poglavje svoje nogometne zgodovine?

Marko Cirman je povedal, bodo morali Hrvati tokrat razmišljati drugače, saj je "pred Hrvaško zelo zahtevna tekma, drugačna kot dosedanje". "Igrati bodo morali morda malce počasneje, previdneje. Veliko energije so porabili v osmini finala in četrtfinalu. Pričakujem 'počivanje' na igrišču v smislu držanja žoge v svoji posesti, žoga se utegne več gibati v njihovi zadnji vrsti. Anglija bo narekovala ritem igre, Hrvaška pa bo skušala čim dlje in pametno držati žogo v svojih nogah."

Ob koncu oddaje so ustvarjalci spregovorili še o prestopu poletja. Cristiano Ronaldo se je po devetih letih igranja pri Real Madridu odločil za nov izziv. Okrepil je Juventus, proti kateremu je pred štirimi meseci v četrtfinalu Lige prvakov dosegel enega najlepših zadetkov v svoji karieri. Kakšno je vaše mnenje? Zakaj se je Portugalec odločil za ta korak?

Rusija 2018: Je bil to finale pred finalom?