Dobro delo z mladimi in korenite spremembe v nogometni piramidi so Angležem lani že prinesle kopico lovorik pri mlajših reprezentancah. Ali je napočil čas tudi za člansko? Foto: Reuters
Dobro delo z mladimi in korenite spremembe v nogometni piramidi so Angležem lani že prinesle kopico lovorik pri mlajših reprezentancah. Ali je napočil čas tudi za člansko? Foto: Reuters
Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović z javnim oglašanjem pred in med svetovnim prvenstvom počasi, a vztrajno izgublja predtem neizmerno podporo v domovini. Rojaki mu zamerijo, da ni jasno in glasno postal prvi navijač, temveč dvomi o reprezentanci in ji na primer ni napovedal preboja v osmino finala. Foto: Reuters

V tokratni oddaji Žoga je okrogla, ki jo vodi Marko Cirman, o drugačnosti treh levov glede na zadnja prvenstva in dobro organizirani Švedski brez pravega zvezdnika. V posebnem glasovanju za najboljšo skladbo svetovnih prvenstev boste na svoj račun prišli tudi vi!

Pickford zadetek v polno
Anglija je prekinila urok neuspešnega izvajanja enajstmetrovk in po enajstmetrovkah izločila Kolumbijo. Letošnja angleška reprezentanca se zdi drugačna, manj strahopetna in kakovostnejša od prejšnjih. "Ta Anglija je nekoliko drugačna. Šli so prek tistih sag z Waynom Rooneyjem, o njegovem igralnem položaju, o pričakovanjih pred velikimi turnirji. Southgate je sestavil ekipo brez zvezdnikov, z izjemo Kana, ki bo zdaj skoraj zagotovo postal najboljši strelec turnirja. Včeraj so imeli dodelan seznam izvajalcev enajstmetrovk, Southgate je doma dobil dodatne točke, ker je, kot kaže, pravilno izbral vratarja Pickforda," je v oddaji povedal Aljaž Golčer.

Nič več obremenjeni z idejami izumiteljev igre
Trije levi
so v Rusijo prispeli brez velikega pompa in škandalov, ki so spremljali prejšnje generacije te reprezentance. Mirnost okoli izbrane vrste je zelo pomembna, Jaša Lorenčič pa je dodal, da "če je glavna zgodba angleške reprezentance telovnik Garetha Southgata, to kaže na velike spremembe. To je ekipa, ki se je sposobna boriti, stepsti, in to na tak način, da morda prečke in "penali" res prihajajo domov." Tudi delo z mladimi in uspehi mlajših selekcij na zadnjih velikih tekmovanjih je obrodilo sadove, Jože Pepevnik pa je dodal, da se je vsaj delno spremenila tudi miselnost angleškega okolja: "Uspehi mladih reprezentanc na vseh ravneh pomagajo in so odraz korenitih sprememb v angleški nogometni piramidi v zadnjih desetletjih. Se je pa Anglija kot nogometna družba odmaknila od obremenjevanja z idejami o izumiteljih igre, doživeli so nekaj samorefleksije in zavedajo se, da ne morejo biti vedno v ospredju."

Švica razočaranje, Švedska presenečenje
Razočarala je Švica, od katere so mnogi pričakovali več. Predvsem od njene igre, ki je bila mlahava in brez presežkov posameznikov. Švicarji so se na igrišču skrivali pred Švedi, Jaša Lorenčič pa pravi, da je bil "pri Švicarjih najboljši vratar Sommer, vsaj po moji oceni. Razgalila se je taktika Vladimirja Petkovića. Švedi se niso ustrašili žoge, čeprav je niso imeli veliko v svoji posesti. S švicarske strani pa je bila to predstava, ki je bila dovolj za osmino finala, ne pa za kaj več."

Reprezentanci Švedske je očitno dobro dela odsotnost prvega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića. Prednjačita sproščenost in ekipni duh, ki sta podprta z vero navijačev v izbrano vrsto. "Švedi niso morda tako posamično nadarjeni kot leta 1994 v ZDA, ampak so zelo homogeni in imajo izkušnje z velikimi tekmami, kakovostnimi nasprotniki. Spomnimo se rednega in dodatnega dela kvalifikacij," je še povedal Jože Pepevnik.

Katera je najboljša pesem svetovnih prvenstev?
V sredo in četrtek na svetovnem prvenstvu v Rusiji ne bo tekem, boste pa lahko ljubitelji nogometne glasbe prišli na svoj račun že v sredo zvečer. Med 21. in 22. uro bo na Valu 202 predstavitev vseh uradnih himen in pesmi svetovnih prvenstev. Na Facebookovi strani Vala 202 pa lahko izberete svojo najljubšo. Tisto, ki bo prejela največ glasov, bomo zavrteli po naslednji oddaji Žoga je okrogla v petek na Valu 202.

Rusija 2018: Angleži so zmagali po enajstmetrovkah. Ja, po enajstmetrovkah!
Rusija 2018: Angleži so zmagali po enajstmetrovkah. Ja, po enajstmetrovkah!